RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sretna slava, predsjedniče Dodik!

Napisano 09.01.2013. 18:34

Sretna slava, predsjedniče Dodik!

U kasno ljeto prošle godine kada je Lagumdžija sumnjičio svoga druga banjolučkog za (tajni) pakt sa SDA, ovaj se zajebavao s njegovom najavom kako će od Federacije napraviti Zapadnu Njemačku. Uz još poneku uvredu na račun doživotnog predsjednika SDP-a, Dodiku se omakla i jedna indiskrecija.
- Iskreno govoreći, ja s Lagumdžijom imam prešutni dogovor o rušenju BiH, a ne sa Tihićem i SDA - otklonio je predsjednik RS-a svaku dvojbu je li tajno vezao zastave sa stožernom bošnjačkom strankom. Sve u svemu, Bosić se nema razloga plašiti osovine SNSD - SDP, pa čak i ako danas ugleda Lagumdžiju kako jede slavski kolač... možda čak i iz Dodikove ruke

Piše: Josip Vričko, Oslobođenje

Povremeno se u napaćenoj Federaciji obraduju lošim vijestima iz boljeg dijela nedjeljive, tisućljetne Bosne i Hercegovine. Evo nama i sad radosti, svađaju se na pasja preskakala Milorad Dodik i Mladen Bosić. Riječ je o dva vrlo zanimljiva tipa; prvi i sad, baš kao i nekad, voli i pazi bivšu predsjednicu, ratnu zločinku Biljanu Plavšić, a drugi i sad iznad glave drži sliku prvog predsjednika svoje stranke, a i RS-a, Radovana Karadžića, te koristi svaku zgodu da ga posjeti u Scheveningenu gdje ovaj neustrašivo brani lik i djelo Republike stasale u paljanskim - šumskim uvjetima.

Radost u lošijem dijelu države (ma što to značilo!) zbog verbalnog bratoubilačkog rata lidera, pa onda i užih rukovodstava dvije najveće eresovske stranke je, dakako, samo još jedna od bizarnosti na ovdašnjoj političkoj - sve u svemu - tragikomičnoj sceni. Nema, naime, temeljnih razlika između rečenih srpskih prvaka, pa onda, dakle, ni razloga da se eresovski vožd i takmac mu koji voždovanje kani vratiti na mjesto zločina, dakle u SDS - hvataju za vratove junačke.
 
I baš kao što nitko (relevantan) u Srbiji nikada Miloševiću nije zamjerio što je poveo sve one ratove ranih devedesetih, nego samo zato što su zalud cvijećem kitili sve one tenkove koji su hitali ka Hrvatskoj i Bosni, tako ni u jedinoj stečevini, i, kazao bi Dobrica Ćosić, jedinoj velikosrpskoj pobjedi u posljednjim ratovima, nema oporbe Dodikovom ustrajnom negiranju Bosne i Hercegovine. Kad, međutim, drugar Mile iz banjolučkog kremlja udari na jednu tamošnju lokalnu televiziju, jave se glasovi, pa i naravno Bosićev, kako je to jalijašenje nedostojno jednog predsjednika. Kad se, međutim, eresovski neprikosnovenik sprda sa državom koju navodno gradi (i) sa Bosićem i preostalom živopisnom četvorkom, nema nikoga da se javi. Teheranu - Teheranovo, 'ajde da parafraziram Dodikova sina, omiljenog, inače, klijenta banaka pod tatinom kontrolom.
 
I tako smo došli do jednog od razloga - koji zbilja, pored svih ovih naših domicilnih lopova, uopće ne bi trebao interesirati Federaciju -  zbog kojega je Bosić odlučio kazati popu pop, a voždu vožd; Prokleti novci! Svađaju se prvo oko toga tko je i čijim parama nekada došao na vlast, pa onda tko će i sa čijim dolarima uskoro doći na vlast i, na koncu, tko se općenito više nakrao za ovu - evo danas rođendana pa i slave! - 21 godinu otkako je, baš kao u kakvoj bajci, u jednom šumarku nedaleko od Sarajeva rođena Srpska. No, nakon što je Dodik obznanio kako je SDS planetarno poznat po lopovluku, Bosić se malo odmaknuo od ove teme, te pomalo uvrijeđeno, ali zato ultimativno poručio svome koalicijskom, kako entitetskom tako i državnom partneru: Ili ja, ili Lagumdžija! Što se, evo, i rimuje pa nije isključeno da će to Mlađo pjevušiti sve dok mu ne stigne odgovor.
 
Ovaj ultimatum, za razliku od svega drugog oko čega se glože Bosić i Dodik, mogao bi biti zanimljiv i Federaciji. Lider SDS-a je uoči pravoslavnog Božića podsjetio kako je sa SNSD-om 2010., poslije općih izbora, potpisao sporazum o zajedničkom djelovanju. A glavni cilj toga pakta je zaštita interesa RS-a. Bosić je, po vlastitu priznanju, dojma kako se njegov partner udaljio od toga koncepta. Jer se, naime, opasno približio Zlatku Lagumdžiji. To drugovanje starih drugara nije najbolje sjelo ni Sulejmanu Tihiću. Oprez, pa i razočarenje lidera najjače bošnjačke stranke je, međutim, sasvim logičan. I to u onolikoj mjeri koliko je Bosićev strah da bi tandem Dodik&Lagumdžija mogao udariti na temelje Srpske - nelogičan.
 
Evo zato malog vremeplova: U kasno ljeto prošle godine kada je Lagumdžija sumnjičio svoga druga banjolučkog za (tajni) pakt sa SDA, ovaj se zajebavao s njegovom najavom kako će od Federacije napraviti Zapadnu Njemačku. Uz još poneku uvredu na račun doživotnog predsjednika SDP-a, Dodiku se omakla i jedna indiskrecija. Iskreno govoreći, ja s Lagumdžijom imam prešutni dogovor o rušenju BiH, a ne sa Tihićem i SDA, otklonio je predsjednik RS-a svaku dvojbu je li tajno vezao zastave sa stožernom bošnjačkom strankom.
 
Sve u svemu, Bosić se nema razloga plašiti osovine SNSD - SDP, pa čak i ako danas među brojnim čestitarima ugleda Lagumdžiju kako u Banjoj Luci jede slavski kolač... možda čak i iz Dodikove ruke. Ne treba se, također, ni ljutiti što ga vjerojatno nisu ni pozvali na tu slavu.
Spomenuti dvojac radi i njegov posao.

Tako im sveti arhiđakon Stefan pomogao!

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi