RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dobro, što (više) hoćete od Lagumdžije?!

Napisano 26.08.2012. 12:46

Kozerije kad im vrijeme nije

Dobro, što (više) hoćete od Lagumdžije?!

Hajde da ovo raščistimo za sva vremena! S kim bi trebao letjeti Zlatko Lagumdžija pa da tog skromnog, samozatajnog čovjeka ostave na miru. Ne može s Aminom! Ne može sa Fahrom! Pa, s kim će. S JAT-om?!

Piše: Josip Vričko, Oslobođenje

Stvarno je to istina, mada sam vjerovao da je Tolstoj to kazao samo jer mu se učinilo da dobro zvuči; Sve su, dakle, sretne obitelji nalik jedna na drugu, a svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način. Eno, one naše Lagumdžije. Preciznije Zlatko sa ženom! Nema tome dugo, letio je, što mu i jest posao, šef naše diplomacije u Rim. Nije, doduše, tamo vidio papu, ali je zato Rim vidio Aminu. Drugaricu, naime, i bolju polovicu (ma, i više od toga!) bračnoga para Lagumdžija. Odma(h) je napalo rimske putnike, osobito vođu puta.

Vodi, biva, ženu na službeni put. I sad se naježim kada se, nerado, sjetim dirljive scene na onoj, jednoj od (zasad samo dvije) entitetske televizije koju je Lagumdžija uređivao dok je manje putovao, pa je imao i malo više vremena; Sjedi Zlatko, sjedi novinar; plače Zlatko, plače novinar. Ma plače, i više od visokog gosta!: Pa, trebam li se, gorko će Aminin muž, pravdati i što imam suprugu?!

Dobro se, srećom, oženio!

Srećom, dobro se Lagumdžija oženio, iz drugog pokušaja, doduše, pa ga je opravdala rimska suputnica. Ali, ne zato što ima suprugu - bio bi to sukob interesa -  nego tako što je pokazala crno na bijelom da je ona platila svoju kartu do Rima. I nazad, na muževu joj sreću. I 'ajde, nekako se to, koliko-toliko, zaboravilo, kadli su obveze našega ministra natjerale na daleki put. U Meku. Naravno, vrebali su ga novinari na aerodromu. Jer, ako je lider jedne multietničke stranke ženu vodio u Rim, logično je da je vodi i u Meku.
Pogotovu ako će tamo sresti - i uz njega sjesti! - jednog takvog demokratu i reformatora kakav je Mahmud Ahmedinedžad. Koji bi sutra, kad bi htio, mogao biti predsjednik SDP-a. Ima sve odlike potrebne za predsjednika jedne takve stranke. Ali, oprezan je Zlatko; nije u Meku letio sa Aminom, nego sa Fahrom. Nije, međutim, tu bilo prevelika razloga za Amininu ljubomoru, jer nije doista letio s Fahrom. To se samo tako kaže. Letio je samo s Fahrinim avionom. I to po popularnim cijenama. Ma, mogla je, da je išla, Amina sama platiti. I opet ne valja!

Dobro, da ovo raščistimo za sva vremena! S kim bi trebao letjeti Zlatko Lagumdžija pa da tog skromnog, samozatajnog čovjeka ostave na miru. Ne može s Aminom! Ne može sa Fahrom! Pa, s kim će. S JAT-om?!

Neću, međutim, kao drugi postavljati pitanja, već odmah nudim i rješenje. No, prvo da demantiram Kim Han-Sola, našega studenta i unuka Kim Jong-ila, (pokoj mu duši!), koji je, nakon što je upoznao Mostar i slobodarski Kakanj, kazao kako je Bosna i Hercegovina ista Sjeverna Koreja. Ma, 'ajde, dečko je mlad. Tako mu se učinilo. Uostalom, možda (još) nije čuo za tužnu Lagumdžijinu priču. Ali, nama, uči nas taj potresni slučaj, ovakvi kakvi smo najbolje odgovara koncept Bjelorusije. Kod njih predsjednik Aleksandar Lukašenko sam postavlja ministre. A, tako je to u toj zemlji u kojoj se zna tko što radi, smjenjuje ih.  Pa - čak -  i one vanjskih poslova. 
 
Ma, pustite Srbe. Neka idu!

Tako je, eno, postavio šefa diplomacije koji je na crnoj listi EU i ne može nigdje putovati. Miran čovjek. A ne kao naš Zlatko. Došlo mu je, povjerio mi se - a komu će?! - ovih dana, u jeku najjačih napada, da se, kao što se Tolstojeva Karenjina bacila pod voz, baci pod avion. Fahrin. Jeftinije je! Evo, dok ovo pišem, ne smijem ni pomisliti s kim je letio u prijateljsku Ameriku. Ako je opet s Fahrom i bez Radmanovićeva znanja, ne mogu ni zamisliti što ga sve čeka kad se vrati. Smijenit će ga, u najmanju ruku, Dodik. Pitajte Tihića.

Nije, inače, lako s tim Srbima. I (kad su) bez Tihića! Eno,  Mladen Bosić, i ne znajući s kim je Lagumdžija letio u SAD, kaže kako njima Zlatkove usluge više ne trebaju. Republika Srpska može sama voditi vanjsku politiku; jer, ako Britanci to priznaju Škotima, što smo mi gori, pita se Bosić.

Potpuno ga, nemojte me krivo razumjeti, podržavam. RS treba biti k'o Škotska! Tko ne bi - i muško i žensko -  volio vidjeti Bosića u suknjici.
A tek Dodika!

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi