RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tajna ministarske radonske vode

Napisano 08.06.2012. 13:11

Noćas spaljujemo iluzije

Tajna ministarske radonske vode

Lagumdžija: „Moramo garantovati slobodu medija“; Radončić: „Ja sam se uvijek borio za kel-medijske slobode“

Piše: Senad Avdić, Slobodna Bosna

„Ja sam Fahro, investitor, utemeljitelj, lider, novinar i intelektualac. Milo mi je“, pruža ruku Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost prosijedom čovjeku u ugodno popunjenom restoranu u središtu Sarajeva.

„Ako je tebi milo, i meni je Đukanović... Ja sam Zla­t­ko“, ustaje polagano Zlatko Lagumdžija i pozdravlja se još učtivije.

RADONČIĆ: „Šta, Đukanović?!“

LAGUMDŽIJA: „A šta Milo?!“

KONOBAR: Dobar dan, eselamu alejkum. Želi li gospoda nešto naručiti za jelo? Preporučujem vam morske plodove. Jutros ih Vesko poslao FEDEX-om iz Ulcinja.

RADONČIĆ: Čuuj Vesko? Oni Acov Vesko, što je radio kod Dura u komitet, pa ga je Sveto išćero iz Budvu u Ulcinj?! A znaš što ga je Sveto oćero? Pričo mi ovaj jedan rođak iz poresku upravu, majka mu je iz Plava bila udata za jednog iz Titograd, pardon Podgoricu, djecom mi se i sa oba oka u glavi kleo da je istina, živa istina i samo istina. Kad su ono Aco i Milo doveli Madonu u Budvu, prišo joj Vesko iza bekstejdž i pito je: „Đevojko, ja tebe odnekle znam... od kojih si ti Madona?“ Ha, ha. Nego ja bolje hobotnice nisam jeo nego u Ulcinj? Imate je u dnevnu ponudu?

KONOBAR: Naravno, gospodine, to je specijalitet kuće: mafijaška hobotnica za dvije osobe... Za piće?

RADONČIĆ: Meni ćeš ovu prirodnu Radonsku vodu...

LAGUMDŽIJA:  Ne znam... Možda jednu bevandu... Koja vam je berba?

KONOBAR: Idealna, najbolja... 1990.

LAGUMDŽIJA: Tad je Jadranko Prlić bio direktor HEPOK-a a on je, zna se,  garancija kvaliteta. Može... 

(Vrpca je pukla, dijalog se nastavlja nesmanjenom žestinom, jer žestina je isključena iz ovog vinsko-podrumskog povijesnog igrokaza)

RADONČIĆ: ...Nego i to što kažeš....Hajmo još samo malo da vidimo oko ovu tačku pet:  reforma i profesionalizacija poliiicije na svim nivoima?

LAGUMDŽIJA: Osim na federalnom, to je reformi­sano, tu ostaje Koka.

RADONČIĆ: Koji SAD Koka, junače?

LAGUMDŽIJA: Kurteš..

RADONČIĆ:  Čuj Koka... pa nijesmo Kukuriku koa­li­cija, partneru .. Al, hajd’  dobro. Rekli smo da ćemo da pričamo na bazu koncenzusa i nadgradnju stanova za socijalno ugrožene, a da no... Onda si mi... stani da vidim ovu svoju kadrovsku križaljku što je jučer izašla u ovi moj nezavisni list Expres: Ministar odbrane, četiri slova... onda si mi tu ostao kratak...

LAGUMDŽIJA: Stani, polako, rekli smo da se nećemo vrijeđati, ko je ovdje kratak, ti ili ja?! Tražiš, dakle, da ti dadnem funkciju ministra odbrane?

RADONČIĆ: A đe da ne tražim? Bez toga nema ovoga, kako se veli, na vrh mi je ovog mog maternjeg jezika, očina mu oca jebem, a ne zove mi se Tunja, kasno je, evro-atlantskog auto-puta, masovnog auto-puta,  MAP-a..  Reko mi neki dan ovi ambasador Amerike, Mun, koji podržava reforme, kako se ono zove... Rifkooo: „Kako se zove oni s bradom ambasador... Ja, ja oni što je principijelan  . Jes’, jes’ taj“. Dakle reko mi je ovi Dark sajd of de Mun, da bi mi molitveni doručak kod Obamu mogla biti posljednja večera. Niđe logike... Valjda vremenska razlika, nema šta drugo... A đe da znam. 

LAGUMDŽIJA: Ako je tako, ne pravim pitanje. Daću ti to mjesto rado...

RADONČIĆ: Polaahko.. Ne kaže se rado, nego se veli Rađo, Dževad Rađo. 

LAGUMDŽIJA:  Jes’, dobro si, zamisli da Srbi u Federaciji pje­­v­­aju ministru odbrane: Rađo, Srbin ide u vojnike, ha, ha, ha... Izvini, samo da se javim na drugi telefon, Mile me zove...

RADONČIĆ: Jel sa M:tela?

LAGUMDŽIJA: Jok, nego će sa Suljinog, ratno-profiterskog i mirnodopsko-huškačkog povlaštenog... Hej, Mile, znaš li da je Suljo zaglavio u bolnici - upao mu mobitel u uho.. A čuo si taj fol, jebi ga, meni jučer Grabovica ispričao. A tebi ispričao Sredoje? Pa, dobro. Sredoje je ipak trideset godina šef ušnog odjeljenja u svim režimima i bolnicama.. Čujem, Mile, ma u stvari ne čujem.., ma nisam sa Suljom, nego jednim njegovim komšijom...Nije, nije Džaferović, nego onaj mali sa trećeg sprata. Aha, jes’ taj. Ma nije za telefona, sve dok se ova četvrta mreža ne uvede, ne može biti kulture dijaloga. Ma nabijem i ja tebe... Hoću, poselamiću ga, pozdravi i ti Dačića... Izvini, Fahro, Miletu nešto zapelo, nego gdje smo ono stali.

RADONČIĆ: Oko ove osme tačke, sloboda medija.

LAGUMDŽIJA: Tako je. Izvini, to je važno. Izvini... Jesam  Mile, ne peglaj, u gužvi sam, koalicijskoj kakvoj bih drugoj bio, jebo ga ti?! Nego jesi čuo kako će se zvati koalicija između Tome Nikolića i muftije Muamera Zukorlića? Derviš i smrt! A čuo si, ko..? Rasim ti ispričao.  Kasnije te zovem. Jeste smijenjen je, hoću, apsolutno, apsolutno, pozdravi i ti Kopanju? Šta Toma te zvao? Nabij i ti njega, Čujemo se... Dakle, šta nam je još, Fahro, ostalo od strateških programskih ciljeva? Mediji...

RADONČIĆ: Ne rekoh ti, ne stigoh, zaboravih  od ovih. Sretnem jutros dok sam se spremao za ovi istorijski sastanak, Sulju u haustoru. Iznosim ja smeće iz stana, rano jutros...

LAGUMDŽIJA: Fakat si se reformisao. Do sada si u ta doba iznosio tuđi prljavi veš....

RADONČIĆA: ... I velim mu ja: uranio komšija, a on će meni, onako arogantno: nisam ja za tebe komšija no sam predsjednik. Ako je tako odlučio kućni savjet, meni nije problem da te zovem predsjednikom u ovu našu lokalnu zajednicu... Do tada, komšija, ti si za mene susjed a ja sam vazda bio za dobrosusjedske odnose. Reciprocitetno.

LAGUMDŽIJA: Meni pričaš, pa ja imam više susjeda nego iko komšija u ovom gradu. Nego da prođemo kroz ovu osmu tačku koalicijskog sporazuma, pa da se obratimo javnosti: medijske slobode ili sloboda medija: „dvije stranke su saglasne da su mediji važan faktor demokratizacije društva“. Može? 

 RADONČIĆ: Mi se slažemo sa suštinom ovog poglavlja, ali bi ipak trebalo malo precizirati i usaglasiti, eventualno  u drugom čitanju „Dvije stranke su saglasne da su Kel-mediji  važan faktor demokratizacije društva“.

LAGUMDŽIJA: Sitnica...  Što bi rekao onaj moj kolega iz Srbije, Srećko Šojić, iz Stranke zdravog razuma, baš smo se proljetos vidjeli na evropskoj skupštini zdravorazumskih stranaka, niko ne sme da bude iznenađen i uvređen sa dinamiku reformi. Pogotovo mediji.

RADONČIĆ: Kel-mediji.

LAGUMDŽIJA: Izvini, tako je. Vidimo se u „Radon Plazi“, taj će hotel nakon tvog imenovanja za ministra sigurnosti biti proglašena „Sigurnom kućom“.

RADONČIĆ: Može i u Neumu, gdje sam, ako se Federalna vlada konstituiše,  planirao otvoriti „Radon plažu“...

LAGUMDŽIJA: Apsolutno, apsolutno, sve imaš, rekao mi je kolega Zoran Milanović iz Hrvatske da je njegova Vlada planirala, umjesto Pelješkog, izgraditi jeftiniji, učinkovitiji poltronski most...

| Slobodna Bosna |


Nema komentara

Anketa

Ustavi