RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mala Posavska županija s velikim potencijalima razvitka

Napisano 02.12.2012. 13:07

Razvoj u BiH - Posavska županija

Mala Posavska županija s velikim potencijalima razvitka

■ Posavce muči nepravedni Zakon o pripadnosti prihoda koji je zakinuo posavsko područje
■ Na političkoj sceni Posavine nema većih turbulencija, a izvršna županijska vlast u rukama je koalicije HDZ BiH – HDZ 1990
■ Posavska ravnica otvara mogućnosti širenja mjesta, što je zamjetno upravo na novosagrađenom dijelu grada, gdje je smještena i nova srednja škola pod čijim je krovom i dislocirani centar studiranja pri mostarskom sveučilištu

Mala Posavska županija područje je tri posavske općine velikih potencijala. S približavanjem datuma kada će Republika Hrvatska ući u europsko društvo, to granično posavsko područje dobiva na značenju. Posavska županija je zapravo cijelom svojom dužinom naslonjena na rijeku Savu i kao granično područje nazvano je „Vrata Bosne“. Upravo povoljan zemljopisni položaj čini ga posebnim, a povoljna komunikacijska povezanost čini ga atraktivnim za ulaganja. Na udaljenosti od svega 40 km nalaze se čak dva granična prijelaza (Orašje i Šamac), koji su u samom vrhu u BiH po višemilijunskim godišnjim prometovanjima osoba i vozila. Odličnoj komunikacijskoj povezanosti doprinosi blizina autoceste jer je udaljenost od svega 12 km od autoceste Zagreb - Beograd te cesta Orašje - Tuzla, što to posavsko područje čini pogodnim za sva gospodarska kretanja, protok roba i ljudi.

Središnji dio Posavske županije je najmlađa općina Domaljevac-Šamac koja ubrzanim ritmom svoju sredinu iz tipične ruralne pretvara u urbano područje. Općina Odžak kao treća sastavnica Posavske županije je prvo povratničko područje, gdje se održivi povratak dogodio više od 90 %. Nekada „kabriolet općina“ (tako je nazvali jer je bila u cijelosti devastirana, a krovovi s kuća odneseni) s povratkom Odžačana postala je jedinstveno BiH područje, gdje održivi povratak nije samo teorijska floskula, već stvarna činjenica.

Politička kretanja

Na političkoj sceni Posavine nema većih turbulencija, a izvršna županijska vlast u rukama je koalicije HDZ BiH -HDZ 1990. Na čelu Vlade PŽ-a je mr. sc. Marijan Oršolić, član HDZ-a BiH, a osam ministarstava ravnopravno je podijeljeno između dvije vladajuće stranke HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., dok još nije ustrojeno ministarstvo pravosuđa i uprave. Na čelu županijske Skupštine je prof. Mario Jurkić, član HDZ-a 1990., a dopredsjednik je Anes Osmanović iz SDA.

Posljednji lokalni izbori, održani u listopadu, protekli su bez većih promjena u općinama Orašje i Domaljevac-Šamac, dok je u Odžaku, od Luke Jurića, člana HDZ-a BiH, mjesto načelnika općine naslijedio Hajrudin Hadžidedić iz stranke SDA. Na proteklim izborima građani Orašja po treći put za redom dali su povjerenje Đuri Topiću koji će i u iduće četiri godine držati ključeve grada u svojim rukama. Mjesto načelnika u općini Domaljevac-Šamac pripalo je stranci HDZ1990., a birači su ponovno povjerenje ukazali Željku Josiću.

Novo urbano Orašje

Orašje, grad na desnoj obali rijeke Save, sjedište je Posavske županije. Svoju razvojnu perspektivu vidi u blizini granice s Hrvatskom. Nova urbana kontura Orašja osobito je zamjetna u novosagrađenim dijelovima grada, gdje su smješteni Vlada Posavske županije i pravosudne institucije. Posavska ravnica otvara mogućnosti širenja mjesta što je zamjetno upravo na novosagrađenom dijelu grada, gdje je smještena i nova srednja škola pod čijim je krovom i dislocirani centar studiranja pri mostarskom sveučilištu. Orašje je grad mladih, a to potvrđuje brojka od oko 1.700 studenata koji studiraju na jednom od pet fakulteta s desetak smjerova. Veliki dio njih dolazi iz obližnjih slavonskih gradova, ali i diljem Hrvatske.

Zabrinuti poljoprivrednici

Nova sportska dvorana u Odžaku, Domaljevac s brojnim sadržajima, kao primjer odličnog uređenja općinskog središta, daje u cjelini sliku područja poželjnog za život po mjeri čovjeka. Na sportskom planu Posavina je izuzetno bogata talentima, a najveći uspjesi ostvareni su u momčadskim sportovima. Orašje je bilo dugogodišnji član nogometne Premijer lige BiH, dok su Odžak i Domaljevac kolijevka odbojke i trenutno imaju svoje predstavnike u elitnom natjecanju, u odbojkaškoj Premijer ligi BiH. Ipak, nije sve tako idilično jer i Posavina dijeli nažalost sve probleme koje muče i ostala bh. područja, prije svega nezaposlenost, male plaće, čak među najnižim u BiH, nedovoljno se cijeni ono od čega živi najveći broj Posavaca - rad u tvornici pod otvorenim nebom.

Ravnica je idealna za poljoprivredu

Posavci znaju proizvesti kvalitetnu robu, ali što vrijedi kada u ovoj državi nitko ne cijeni poljoprivrednika ni domaću proizvodnju. Poticaji se izgube na putu od Sarajeva do Orašja, poljoprivreda je godinama na koljenima, a mi radimo jer smo na to navikli i ne možemo gledati neobrađene oranice, jednoglasni su u Udrugama poljoprivrednika Posavske županije. Zabrinuti su i kako će sve izgledati kada RH uđe u EU jer desnu i lijevu obalu, istina dijeli rijeka koja je granica, ali ljudi su i njihova zemlja povezani. Mnogi Posavci u Slavoniji imaju svoje poljoprivredne posjede pa se pribojavaju kako će to izgledati sljedeće godine.

Nepravedan koeficijent

Više od teškog ekonomskog stanja Posavce muči nepravedni Zakon o pripadnosti prihoda koji je zakinuo to posavske područje.
- Svi s kojima smo razgovarali na višim razinama vlasti, pa i sam federalni premijer priznaje i svjesni su daje primjenom postojećeg koeficijenta o pripadnosti prihoda Posavska županija zakinuta, a zakon je još na snazi i nije promijenjen. Mi smo jedini prostor koji od tog silnog povećanja PDV-a nije apsolutno ništa osjetio. Druge su županije svoje prihode povisile s osam ili deset milijuna na 25 milijuna pa i do 30 milijuna maraka, i to podjednako i bošnjačke i hrvatske županije, a jedina županija koja to nije osjetila je Posavska županija.

U Ministarstvu financija Posavske županije izračunali smo da je od primjene PDV-a od 2006. godine naša županija dobila manje oko 110 milijuna konvertibilnih maraka, i to su sredstva zbog kojih je zakinut cijeli naš prostor. Drugi prostori značajno su u prednosti, jer imaju puno više raznih prava koje ostvaruju građani. Oni su zapravo iz značajno povećanih prihoda uspjeli u cijelosti oživjeti svoje gospodarstvo tog dijela prihoda, jer je sada tu funkciju preuzelo gospodarstvo, odnosno uplata doprinosa od zaposlenih, što kod nas nije slučaj - objašnjava ministar financija u Vladi Posavske županije Mato Brašnić dodavši kako je krajnje vrijeme za ispravkom nepravde prema Posavskoj županiji.

Pozitivne priče gospodarstva

Što se gospodarske slike Posavske županije tiče, za isticanje su tvrtke koje i u teškoj ekonomskoj situaciji nastavljaju proizvodnju i ulaganja. U općini Orašje s najvećim brojem zaposlenih je i među najvećim u BiH shopping mall – City Center Inn u Orašju vlasnika Drage Živkovića, koji je ovih dana je zabilježio prvi rođendan. Trgovački centar Yimor, Bingo, Interex također su preplavili, ne samo domaći kupci, već sve više susjedi iz Hrvatske. Shoping u Bosanskoj Posavini za susjede iz Hrvatske postao je svakodnevica, a ne samo vikend izlazak. Niti najveći sanjar i zaljubljenik kaubojaca, posavski glumac Ivo Gregurević nije mogao zamisliti da će se upravo u njegovo rodnoj Posavini proizvoditi sedla za američke kauboje. Upravo to se događa u Orašju jer je njemačka tvrtka JD Saddlery Rolanda Durra odabrala za sjedište svoje jedine tvrtke u BiH (a i na većem dijelu Europe) za proizvodnju sedala upravo Orašje.
Izdvajamo i „Posavina koku“ Orašje, vodeću peradarsku tvrtku u BiH koja godišnje proizvede oko 40 milijuna konzumnih jaja. „Tehnomag“ je ponovno primjer tvrtke koja je od nekoliko računara izrasla u giganta, zahvaljujući mladom i ambicioznom računalnom geniju Zlatku Maroševiću.

Za isticanje su i posavski korpari „Dominković“ Tolisa i „Živković“ Matići čiji su proizvodi postali gotovo umjetnine. Oštrolučki gospodarstvenici „Vinković“, Mlin „Bele“, „Đeno“ samozatajno i bez velike medijske pompe rade i stalno proširuju i proizvodnju i broj zaposlenih. Dio je to pozitivne priče koja ulijeva nadu u bolju sutrašnjicu za sve stanovnike Posavske županije.

| VLM |


Nema komentara

Anketa

Ustavi