RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Neozbiljna obrana ozbiljnog kriminala

Napisano 30.12.2011. 09:41

Skandal tjedna

Neozbiljna obrana ozbiljnog kriminala

Federalni premijer Nermin Nikšić obmanuo javnost tvrdnjom da je Elektroprivreda HZ HB od Elektroprivrede BiH kupila struju bez posredovanja beogradskog „Rudnapa“

Piše: Asim Metiljević, Slobodna Bosna

U izvanrednom izdanju propagandnog žurnala SDP-a „60 minuta“, federalni premijer Nermin Nikšić u nekoliko kratkih rečenica prokomentirao je aferu s „izvozom“ struje iz Sarajeva za Mostar preko beogradskog „Rudnapa“. Ne trepnuvši okom, Nikšić je hladno ustvrdio da su mediji krivo izvijestili javnost i da je Elektroprivreda HZ HB sudjelovala na posljednjem tenderu koji je raspisala Elekroprivreda BiH i da je kupila struju bez ičijeg posredovanja.

Urednik magazina „60 minuta“ Bakir Hadžiomerović samo je klimao praznom glavom, jedva skrivajući radost što je premijer Nikšić raskrinkao laži zlonamjernih medija - među njima i Slobodne Bosne. No, i domaćin i gost emisije „60 minuta“ previdjeli su jednu važnu činjenicu: uprava Elektroprivrede BiH, pod prijetnjom tužbe, dostavila je organizaciji Transparensy International kompletnu dokumentaciju s posljednjeg (a i jedinog) tendera raspisanog za prodaju viška električne energije u 2012. godini. Osim kupoprodajnog ugovora sklopljenog s beogradskim „Rudnapom“, čiju smo kopiju objavili u prethodnom broju Slobodne Bosne, uprava EP BiH dostavila je i listu svih sudionika na tenderu kao i detaljno izvješće šestočlane tenderske komisije koja je bila zadužena za ocjenu pristiglih ponuda za otkup viška električne energije.

Ukratko, tenderom je oglašena prodaja 878,400 MWh električne energije, a prema Izvješću tenderske komisije, pet   od   ukupno   šest   paketa   kupila  je beogradska kompanija „Rudnap“ u vlasništvu Vojina Lazarevića! Šesti, ujedno i najmanji ponuđeni paket koji je sadržavao svega 10 posto ponuđenih viškova, kupila je  kompanija Repower Adria iz Sarajeva. „Rudnap“ je dakle kupio 90 posto raspoloživih viškova električne energije, dok Elektroprivreda HZ HB nije kupila ni jedan megawat niti je, suprotno Nikšićevim tvrdnjama, uopće sudjelovala na raspisanom tenderu!

Kako smo ranije objavili, na raspisani tender EP BiH pristiglo je 11 ponuda, među ostalim na tender se prijavila i Elektroprivreda Crne Gore, Čez Srbija, Korlea Slovačka (preko ispostave u Mostaru), sarajevska kompanija GEN-1, ali ne i Elektroprivreda HZ HB, koja ne samo da nije sudjelovala na tenderu nego je desetak dana kasnije objavila vlastiti tender kojim je oglasila nabavku nedostajućih količina električne energije za 2012. godinu.

I na tom tenderu, kao i desetak dana ranije na tenderu EP BiH pobijedila je beogradska kompanija „Rudnap“ u vlasništvu Vojina Lazarevića.

| Slobodna Bosna | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi