RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Unatoč velikoj krizi koja je sveprisutna, pozitivni su naši pomaci u gospodarstvu

Napisano 31.12.2011. 12:12

Đuro Topić, gradonačelnik Orašja

Unatoč velikoj krizi koja je sveprisutna, pozitivni su naši pomaci u gospodarstvu

Općina Orašje unatoč kriznom vremenu proteklu je godinu obilježila značajnim ulaganjima i nastojanjima da građanima te općine u Posavskoj županiji, život učini kvalitetnijim. Započeti su važni infrastrukturni projekti i značajnije investicije koje obećavaju oživljavanje gospodarstva, tvrdi načelnik općine Đuro Topić. Sa načelnikom Topićem razgovarali smo o aktualnim poslovima i planovima za sljedeću godinu.

■ U čemu je najdublji pečat općini Orašje ostavila 2011. godina?

Jedno od važnih obilježja 2011. godine iz pozicije općine Orašje su problemi u razini prihoda općinskog proračuna, po čemu se, siguran sam, ne razlikujemo od većine drugih lokalnih zajednica u BiH. Veće potrebe proračunskih korisnika i veliki broj zakonom određenih općinskih nadležnosti smanjuju razinu raspoloživih sredstava za kapitalne investicije. Vjerujem da će aktivnosti koje se vode po pitanju procjene potrebe za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH općinama osigurati povoljnije udjele.

■ Koji su najznačajniji kapitalni projekti?

U godini na izmaku uspjeli smo usvojiti nekoliko, za općinu, bitnih odluka te nastaviti s realizacijom započetih kapitalnih projekata. Ovdje prvenstveno ističem činjenicu da je Općinsko vijeće usvojilo Odluku o organizaciji naplate parkiranja u gradu i Odluku o upravljanju grobljima kojima se na suvremen način uređuju dvije izuzetno važne oblasti javnog života. Posebice ovdje mislim na problematiku organiziranja pogreba i održavanja groblja po našim mjesnim zajednicama. Važno je napomenuti i usvajanju odluke o Općinskom grbu. Zbog nedostatka financijskih sredstava usporena je realizacija velikih kapitalnih projekata, prije svega projekt sportske dvorane za koju nisu osigurana dovoljna sredstva za završetak 1. faze (pokrivanje) kao i na projekt izgradnje i uspostave Centra za poduzetništvo čiji je završetak planiran za iduću godinu. Oba kapitalna projekta izuzetno su važna za općinu Orašje. Centar za poduzetništvo je važna karika u poticanju gospodarstva a sportska dvorana znači kvalitetan sadržaj života na prostoru koji odavno zaslužuje imati takav objekt. Mladima će on značiti kreativno provođenje vremena, sportašima prostor za napredovanje u toj oblasti a svima nama prostor gdje možemo održavati na adekvatan način sve manifestacije, prije svega filmski festival koji je odavno prerastao okvire stare kinodvorane.

■ Što je napravljeno po pitanju komunalne infrastrukture?

U segmentu komunalne infrastrukture ističem izgradnju prve dvije dionice nove lokalne ceste Orašje – Kostrč - Matići ukupne duljine 2,5 km. Važno je istaknuti da je i od strane PŽ-a financirana izgradnja kružnog toka na ulazu u Orašje te izvršena rekonstrukcija dijela županijske ceste D. Mahala - Gradačac. Tijekom godine smo, zahvaljujući županijskim sredstvima i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša FBIH, završili rekonstrukciju prvih 7 km korita rijeke Tolise čime smo stanje vodoprivrednih objekata važnih za zaštitu od poplava digli na jednu značajniju razinu. Također je završen i projekt uređenja obale rijeke Save u Orašju. Ne samo da je s estetskog stajališta taj dio Orašja dobio primjeren izgled već je i sigurnosno riješen problem obrane od visokog vodostaja rijeke Save.

■ Izgrađena je nova srednja škola namijenjena i za studente. O kakvom se projektu radi?

To je jedan višenamjenski objekt. Srednjoškolci će konačno dobiti primjerene prostore za usvajanje znanja. Oko tisuću je oraških srednjoškolaca koji sada usvajaju znanja u neprimjerenim uvjetima stare škole. Smatram kako je krajnje vrijeme da dobiju jedan primjeren objekt kakva je nova srednja škola. Dio modernog objekta namijenjen je za Centar studiranja Orašje koje sada broji preko tisuću studenata i i predstavlja mini studentski kampus. Projekt je od ogromnog značaja za našu sredinu jer je Orašje pretvorio u sveučilišni grad. Studenti su postali sastavnica Orašja i jedna posve nova pozitivna dimenzija naše općine i cijele Posavske županije.

■ Izdvojite neke od projekata gospodarstva koji su obilježili u Orašju 2011. g.?

U tijeku su aktivnosti na realiziranju nekoliko investicija u zoni Dusine ali i u drugim dijelovima općine. Svakako posebno izdvajam izgradnju novog City Centra In u Orašju kao investiciju koja nadilazi ostale. Svojim je građenjem taj objekt uveo posve nove urbane standarde prepoznatljive za Maxi kojim bi trebali težiti i ostali. Bitno je naglasiti i važnost stavljanja u funkciju pogona mesne industrije i otkupne stanice s hladnjačom za voće i povrće. Ovim pogonima daje se dodatna prilika razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje na području naše općine.

■ Što će biti prioriteti općinske uprave u 2012. g.?

S pretpostavkom da će iduće godine izvršne vlasti u BiH funkcionirati na svim razinama u punom kapacitetu očekujem godinu u kojoj će i lokalne zajednice lakše implementirati svoje razvojne projekte. U sljedećoj godini primarna je zadaća općinske uprave stvarati povoljnu poduzetničku klimu u cilju otvaranja novih radnih mjesta prvenstveno kroz iskorištavanje povoljnog prometnog položaja i potencijala za proizvodnju hrane. S ciljem podizanja kapaciteta za podršku razvoju poduzetništva kao i za izradu konkurentnih projekata za financijska sredstva Europske unije planiramo početkom godine u funkciju staviti Centar za poduzetništvo općine Orašje.

■ Koji su prioritetni projekti općine u 2012. g. ?

U novoj godini čekaju nas novi izazovi unatoč svim ekonomskim teškoćama. Pokušat ćemo nastaviti neke prioritetne projekte. Očekujemo početak implementacije projekta vodovoda i odvodnje koji se financira kroz kredit Europske investicijske banke te nastaviti izgradnju sportske dvorane u Orašju i obnavljati infrastrukturu općine a tu mislim na lokalne ceste ( nastavak ceste Orašje - Kostrč - Matići, nastavak rekonstrukcije korita rijeke Tolise te niz manjih projekata).

PROJEKTI

Ne smijemo se prepustiti pesimizmu, treba raditi

Uz projekte kojima namjeravamo potaknuti gospodarstvo kroz Centar poduzetništva pred nama je još dosta posla u jednoj, očito, financijski neizvjesnoj i teškoj godini. Ipak, bez obzira na sve smatram da se ne smijemo prepustiti pesimizmu već se potruditi uraditi maksimalno ono što se trenutačno može u jednoj lokalnoj zajednici kakva je naša. Smatram da smo našim dosadašnjim radom upravo to pokazali u općini Orašje.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi