RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za lik i ime sv. Jakova od prodaje vode dio u humanitarne svrhe

Napisano 18.08.2010. 11:16

ZA LIK I IME SV. JAKOVA OD PRODAJE VODE DIO U HUMANITARNE SVRHE

Don Slaviša je opovrgnuo nagađanja da se u bocama s likom sv. Jakova Markijskoga nalazi sveta voda

Krajem lipnja otvorenoj punionici vode Nevra, u kreševskoj povratničkoj župi Deževice, dopušteno je na ambalaži njihova proizvoda otisnuti ime i lik svetog Jakova Markijskog, talijanskog redovnika koji je za života boravio i u Deževicama.

ZA POTREBE ŽUPLJANA
Za vodu iz spilje na kraju sela u kojoj je boravio, vjeruje se da je ljekovita te su Deževice u središnjoj Bosni i šire poznate upravo po Vrelu sv. Jakova Markijskoga kojemu se hodočasti na mladu nedjelju te na druge za ovu župu značajne blagdane. Dopuštenje da na vodi s izvora rijeke Nevre otisnu lik i ime svetoga Jakova, čije je vrelo također na istoj rijeci, punionici je dao don Slaviša Stavnjak, deževički župnik. Zauzvrat, dio prihoda punionice ide župi Deževice. "Dio sredstava koje dobijemo od prodaje, koristit ćemo za održavanje crkve i svetišta svetoga Jakova, dok ostatak ide u humanitarne svrhe, uglavnom za potrebe naših župljana", pojašnjava don Slaviša Stavnjak, deževički župnik.

Don Slaviša je opovrgnuo nagađanja da se u bocama s likom i imenom svetoga Jakova na ambalaži nalazi sveta voda.
- To je obična izvorska voda, a sveta može biti jedino ako se posveti - kaže deževički župnik.

VEĆINOM STARIJI
Prema riječima prof. Kristijana Koštromana, direktora punionice Nevra, namjera im je bila da dio novca koji zarade puneći vodu u Deževicama, ostane u župi, a ovim su potezom samo potvrdili svoj status društveno odgovorne tvrtke. Naime, većina zaposlenih u punionici su Deževičani. U župi, inače, živi oko 150 vjernika, većinom starijih osoba, a otvaranje punionice vode mlađim je župljanima prva poslijeratna prilika da u svome mjestu dobiju stalan posao. Vlasnik punionice je kreševski privatni poduzetnik Zdravko Miličević. Voda koja se puni u Deževicama već je pronašla tržište u središnjoj Bosni, polako osvaja Hercegovinu, a plan je izaći i na inozemno tržište.

Kresevo1A

Inače, samo naselje Deževice ima iznimno bogatu povijest. Nekada je to bilo poznato rudarsko mjesto, nalazište srebra i drugih ruda. Prvi put se, po pisanim izvorima, Deževice spominju 1403. godine.


Nema komentara

Anketa

Ustavi