RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Analitičari: SDP na mala vrata pokušava ugasiti konstitutivnost naroda

Napisano 09.02.2017. 22:12

– Dobro je što je konačno jedna bošnjačka stranka objavila svoj prijedlog ustavnog preuređenja BiH, izjavio je glavni urednik Hrvatskog Medijskog Servisa Milan Šutalo, komentirajući SDP-ov prijedlog ustavnog preuređenja BiH. On je za Mrežu medija na hrvatskom jeziku u BiH podsjetio kako su SDP i druge bošnjačke stranke do sada samo kritizirale i odbacivale prijedloge hrvatskih stranaka za ustavnim preuređenjem BiH, stigmatizirajući ih kao prijedloge novih etničkih i teritorijalnih podjela koje vode razgradnji BiH, odbijajući iznijeti vlastito viđenje uređenja BiH.

Podsjetimo, SDP BiH je priopćio kako je Odbor za reformu ustava i ustavna pitanja ove stranke, sačinio prijedlog novog Ustava BiH koji predviđa “formiranje regija zasnovanih na ekonomskim, geografskim i historijskim kriterijima”.

– Predlažemo da BiH u budućnosti ima po jednog predsjednika države, predsjednika vlade, zastupničkog doma, te jednog predsjednika doma regija. Ove četiri funkcije obavljali bi predstavnici različitih naroda da bi se osigurala jednakopravnost svih, kazao je SDP-ov zastupnik  u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Denis Bećirović.

SDP je ovim prijedlogom potvrdio potrebu rasprave o ustavnom preuređenju BiH, što je zaokret u njihovoj politici budući su do sada inzistirali da u fokusu političkog djelovanja trebaju biti isključivo socio-ekonomske reforme, primijetio je Šutalo.

-Ukoliko bi njihov prijedlog preuređenja BiH na državu regija, osiguravao poštovanje i operacionalizaciju ustavnih načela BiH o jednakopravnosti i konstitutivnih naroda i građana, u što sumnjam, nemam ništa protiv takvog uređenja. No, valja sačekati da objave što bi bile nadležnosti regija i koja bi područja obuhvaćale te regije, kako bi se moglo zaključiti, bi li taj teritorijalno-administrativni preustroj osigurava ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i građana BiH. Ono, međutim, što se već sada sa sigurnošću može reći jeste, da će taj SDP-ov prijedlog bez obzira kako regije bile iscrtane voditi “novim etničkim i teritorijalnim podjelama BiH”, čemu se protivi sam SDP zaključio je Šutalo.

Gudelj: Dobro je što je političko Sarajevo prihvatilo razgovarati o preustroju BiH

Glavni urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj slaže se da je dobro da je političko Sarajevo prihvatilo razgovarati o preustroju BiH:

-Ako se ustavna struktura zemlje ne promijeni, onda smo osuđeni na propast, tako da je svaka inicijativa dobrodošla kako bi se otvorio dijalog. No, sam prijedlog SDP-a je unitaristički. Bošnjačka politička elita insistira na BiH kao državi regija – koje nemaju izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast, što sugerira da najbrojniji narod dominira. Naravno, to je neprihvatljivo i Srbima i Hrvatima. Naime, dva konstitutivna naroda (Srbi i Hrvati) žele Bosnu i Hercegovinu koja je savez konstitutivnih naroda. Srbi k tomu i vlastitu teritorijalnu jedinicu koje se ne žele odreći, kaže Gudelj za Mrežu medija na hrvatskom jeziku u BiH.

On iz prijedloga SDP-a iščitava i tendenciju da se zamrzne status quo, jer, kako kaže, Bošnjaci FBiH već percipiraju kao vlastiti teritorij.

-Također, bošnjačka politička elita želi zadržati Hrvate u politički podređenom položaju jer, prema mojem mišljenju, žele čekati da se Hrvati u BiH jednostavno istope i prestanu biti politički faktor u BiH, smatra Gudelj.

Krešić: SDP-ov prijedlog ne odgovara biću BiH

Politički komentator Večernjeg lista Zoran Krešić kaže kako nije dobio prijedlog SDP-a pa ga ne može detaljno komentirati.

-Načelno mogu reći da komentari iz ove stranke kako bi se BiH trebala preurediti na temelju ekonomskih, povijesnih i zemljopisnih kriterija jesu bacanje prašine u oči i ne odgovaraju biću Bosne i Hercegovine, niti one iz ZAVNOBiH-a, ali niti ove Daytonske. Zapravo, radi se samo o još jednoj potvrdi kako SDP pripada pod skute jedne te iste ideološke majke – bošnjačke politike Sarajeva koja nastoji različnim izvedbenim varijantama provesti unitarističku ideju, kazao je Krešić za Mrežu medija na hrvatskom jeziku u BiH.

Ugledni politički analitičar Tvrko Milović kaže da je dobro što je SDP-a  prepoznao činjenicu kako je ovakvo uređenje BiH neodrživo.

-Prijedlog, kakav god bude, dobar je uvod u razgovore oko prihvatljivog modela za uređenje BiH. Također, jako je dobro u prijedlogu što je SDP konačno priznao nešto što Hrvati govore već deset godina, još od potpisivanja Kreševske deklaracije, a to je redefiniranje srednje razine vlasti, koja nosi najveći dio neriješenosti hrvatskog pitanja u BiH, kazao je Milović za mrežu medija na hrvatskom jeziku u BiH.

Milović: SDP na mala vrata pokušava ugasiti konstitutivnost naroda

Od ostalih prijedloga, prihvatljivim je ocijenio da BiH ima jednog predsjednika, uvjetno prihvatljivim da ima predsjednika vlade (a time i Vladu BiH), ali ono što je, po njemu, apsolutno neprihvatljivo jeste da se uvede tzv. “Dom regija”.

-Sadašnji Dom naroda ima funkciju zaštitite i predstavljanja konstitutivnih naroda u BiH, i bilo kakva promjena karaktera ovog Doma ne dolazi u obzir. Građanima BiH ne treba nikakav dom regija, jer BiH je dovoljno kulturološki i geografski homogena zemlja da bi joj trebala nekakva regionalna zastupljenost, naglašava Milović.

Ovdje se, po njegovom mišljenju, radi o pokušaju SDP-a da na mala vrata ugasi konstitutivnost naroda u BiH i instalira građansku BiH. -To nije moglo proći ni 1994., neće sigurno ni danas, uvjeren je sugovornik MHM-a.

Na kraju, SDP je, navodi Milović, izričito naglasio parametre po kojima se može odvijati regionalizacija BiH, navodeći „ekonomske, geografske i historijske“.

-Sve su to prihvatljivi parametri. Ipak, ovakvo svjesno ignoriranje etničkih kriterija, u uvjetima izrazite etničke podijeljenosti bosanskohercegovačkog društva, također je svojevrsni etnički kriterij. Naime, po ovim instrukcijama koje je SDP dao, Hercegovina bi svakako bila jedna zasebna regija, u kojoj bi Hrvati bili većina. Stoga, jedino što SDP ovim prijedlogom pokušava jeste razdvojiti Hrvate u Bosni od onih u Hercegovini. Samo forsiranje multietničkog karaktera budućih regije jeste prihvaćanje etničkih parametara, kaže Milović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi