RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Demokratska fronta - izazivači kaosa

Napisano 17.06.2015. 22:39

Demokratska fronta nam je, između redova, u svojim priopćenjima i javnim istupima svojih vodećih ljudi, naznačila u kojem će se smjeru razvijati politička kriza u FBiH.

DF je u posljednjih nekoliko tjedana  vratila BiH u njeno ''prirodno stanje''; stanje permanentne političke krize, politički sustav je ponovno potpuno blokiran.

Nakon što su ministri DF-a odlučili napustiti Vladu FBiH, no ostati na ključnim pozicijama u izvršnoj vlasti, poput funkcije potpredsjednika FBiH, potpuno je jasno da od rekonstruiranja Vlade FBiH neće biti ništa, te da je ovaj mandat već izgubljen. Niti jedan jedini zakon neće biti moguće usvojiti – reformski ili nereformski, protokolarni ili suštinski!

Vlada FBiH, da bi funkcionirala, morala bi sada dobiti podršku stranaka koje nisu u vlasti poput SBB-a, HDZ-a 1990, A-SDA, BPS-a... Istovremeno, Vadu neće biti moguće rekonstruirati bez pristanka DF-a.

''Ne znam zašto bi Dunović (DF-ov potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda , op. a.) podnosio ostavku. Da ugodi Marinku Čavari, da ugodi HDZ-u, SDA? Nema više njima nikakvog ugađanja. To je jedna stvar. Druga stvar, točno je da SDA i HDZ žele uvesti SNSD u Vladu Federacije, Dunovićevu poziciju su rezervirali za SNSD. Prema tome, Dunović se neće povući, a ako ga hoće smijeniti - zna se kako to mogu izvesti. Ali sumnjam da će to ikada uspjeti'', rekao je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Time je dakle, poručio kako će DF davati atest na one političke snage koje su ''pravovjerne'' i koje ih mogu zamijeniti u Vladi FBiH, te one koje nisu i koje ih ne mogu (ne smiju) zamijeniti.

No, DF-u zapravo i nije cilj da Vlada FBiH funkcionira, niti da bilo što u FBiH funkcionira. Upravo suprotno – njima je cilj zablokirati i zakočiti Federaciju što je više moguće.

Idealan scenarij za DF bi bio izbijanje nereda, možda na jesen, nakon što u međuvremenu krenu kasniti mirovine i plaće u državnoj upravi. DF želi radikalizaciju, žele da ulica nasilno mijenja temeljne postavke društva u BiH, žele se u konačnici obračunati s pojmom konstitutivnosti.

Jednakopravno i ZAVNOBIH-sko društvo je ono što im ''bode oči''. Ne prihvaćaju da je BiH država za tri po svemu jednaka naroda i zbog toga su spremni izazivati kaos.

Istovremeno, DF i SDP se spremaju na ujedinjenje i na nove izbore, možda i prijevremene, ako stvari uspiju toliko jako zakomplicirati da visoki predstavnik ''ne bude imao izbora'' nego proglasiti održavanje prijevremenih izbora.

Konačni cilj im je ukidanje županija, dekonstituiranje Hrvata i pretvaranje Federacije u Republiku Srpsku.

Sve smo to već vidjeli i nažalost, mogli bismo vidjeti opet i to već na jesen. Paljenje županijskih institucija u šest gradova kobnog 7. veljače 2014. godine bila je samo proba. Uskoro bismo mogli svjedočiti ''pravoj stvari''.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi