RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dijasporske Internet brigade

Napisano 07.03.2010. 07:51
Dijaspora

Uvodna slika je suptilna ko malj u čelenku, al svejedno da nacrtam - recimo da kuća koja gori predstavlja BiH u plamenu kakvu bi neki htjeli vidjeti, a zla djevojčica je dijasporski potpaljivač vatre koja zadovoljno promatra sa sigurne distance.

Nerado sam se odlučio na pisanje ove kolumne, ne volim zabadati nos u tuđu avliju, nekulturno i nemoralno bi bilo od jednog Hrvata da komentira odnose domicilnih i odseljenih Bošnji, Muslimana i Bosanaca, ALI, jedno veliko ALI, zemljaci moji, ne samo da non-stop zabadate nosine u moju avliju nego ste se u njoj udomaćili i plaho šepurite. Koji god hrvatski portal, forum ili dnevne novine da otvorim - tu danonoćno dežura neumorna ekipa dijasporaca.

Prijete ratom, nestankom Hrvata, komentiraju, lamentiraju, sugeriraju, ocjenjuju. Iskaču iz svake otvorene paštete. Nerijetko se i predstavljaju kao Hrvati iz Hrvatske, "ogorčeni" Posavljaci, "Bosanci katolici" i sl, ali kao i uvijek, odaju ih "krupne sitnice", odnosno srbizmi, turcizmi - pa i ono najvažnije, IP brojevi ne lažu. Skandinavija, Nizozemska, SAD, Njemačka. Najveći "internet demografi", maštovite duše koje zbrajaju, oduzimaju, projiciraju i neumorno računaju (prave račun bez krčmara) na nestanak Hrvata, i sami pišu iz St Louisa, Brisela, Bostona i ostalih bjelosvjetskih metropola egzotičnih imena. Čuo sam da neki kažu da se najbolje vidi iz "ptičje perspektive", ali je taj fenomen doista apsurd nad apsurdima. Bošnje liječe neke frustracije ili pak osjećaju, da zbog povijesnih veza zaslužuju mjesto za hrvatskim okruglim stolom.

Internet bojnik

Srdačan pozdrav iz St. Louisa

Istina, dijaspora kolektivno ima zasluge za ogromne financijske dotacije iz inozemstva. Da nema dijaspore, itekako je moguće da da bi već došlo do svojevrsnog socijalnog kolapsa u većinski bošnjačkim dijelovima BiH. No, da li dijaspora doista misli da im onih 100-200 maraka kupuje mjesto za pregovaračkim stolom i mogućnost da govore u ime "domorodaca" koji jedva spajaju kraj sa krajem u ovoj nefunkcionalnoj državi? Dijasporsko internet urlanje i prijetnje djeluju komično baš kao u onoj, već sada legendarnoj filmskoj sceni, gdje se Hitler, u svom podzemnom bunkeru 1945 histerično dere na štapske oficire i računa na elitne divizije koje jednostavno ne postoje, osim na njegovoj karti.

Nema ABiH, nema oružja, nema ni volje, nema vojske i ratnika kojim bi vi upravljali daljinskim upravljačima.

I tu je bit razlike između dijaspore i domaćih. Nit su oni izdajice, nit su omekšali, nit ih vode "kripto-četnici".

Mala digresija u vode pop-psihologije. Preciznije Maslowljevu teoriju hijerarhija potreba.

Maslow


Domoroci rješavaju fiziološke potrebe, najosnovnije porive za osobnom i obiteljskom materijalnom sigurnošću - hrana, krov nad glavom, kakav-takav posao, dakle osnovne stvari koje bi trebale biti lako dostupne svima. A u ovakvoj BiH, bome nisu!

Dijaspora punog želuca i iz toplog doma ima svoje metapotrebe ili "motive rasta" - prvenstveno potrebu za pripadanjem i samoaktualizaciji koja se manifestira "borbom za Bosnu".

Jarani i jaranice, ja bih rekao da se borite na pogrešan način. Vi možda i jeste na drugom kontinentu, ali ne i na drugoj planeti. Veći dio BiH je po svim društvenim i ekonomskim pokazateljima u rangu sa Albanijom! Da, sa onom Albanijom koja nam je u prijeratno doba bila predmet šprdnje i pojma nazadnosti.

Aktivirajte resurse kako bi rekao vaš omiljeni resurs-efendija Mesić. Živite u sređenim i bogatim državama, gdje se vrednuje rad, pamet, gdje se poštuju zakoni i toleriraju različitosti. U vašim državama mirno živi i radi na stotine nacija i naroda, kao i sve moguće religije i rase. Čak bi se reklo da u jednom takvom okružju, odjednom ni Jozo ni Jovo više ne izgledaju toliko drukčije od vas samih?

Red bi bio da se "borba za Bosnu" (i Hercegovinu dabome), preusmjeri na širenje tih "zapadnih" vrijednosti i prosperiteta Bosnom ponosnom.

Marko Novaković/HercegBosna.org

 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi