RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

FEDERALNA ISTINA

Napisano 24.04.2010. 06:56

Kvalitetan i neovisan medij se mora formirati danas i mora biti plod dogovora svih hrvatskih dužnosnika.

Kolikogod smatrali da je program javne FTV nakon događaja u Širokom Brijegu dotakao dno, on kopa sve dublje. Toliko duboko, da mali Kinezi ili Australci, tko li već ispod nas stoji, udaraju u strop motkama da se malo primirimo, jer bi im moglo prokišnjavati.

Emisija „60 minuta" koja je išla u ponedjeljak je zorno i bolno paradigmatski pokazala koju i koliku odgovornost imaju svi naši dužnosnici, svih stranačkih prefiksa, koji su doveli do toga da Hrvati u BiH mogu u svakom trenutku biti predmetom laži, insinuacija, jednostranih svjesno konstruiranih priča koje za cilj sigurno nemaju objektivno i istinito izvješćivanje i informiranje javnosti. Javna, građanska, civilizirana i objektivna FTV je još jedanput potvrdila da je izgubila sve ove dimenzije sa kojima sama sebe krasi.

„Etnički očišćena Hercegovina, plan etničkog čišćenja Srednje Bosne, plan anektiranja dijelova BiH Hrvatskoj", itd, sve je to terminologija koju je ovaj medij redovito koristi u svojim informativnim emisijama, i to na dogmatsko ultimativan način. Budući da se nikada ne čuje mišljenje druge strane, ili mišljenje nekog objektivnog i neovisnog, povijesnog izvora, kako drugo interpretirati ovakav način informiranja nego svjesno interesno i političko dezinformiranje javnosti u cilju dizanja međunacionalnih tenzija i potenciranja međunacionalnih sukoba.

Primjerice, u spomenutih „60 minuta" novinar međustranački sporazum Dodik-Čović tretira kao fantomski sporazum Karadžić-Boban. Ide korak dalje te podmeće tekst tog sporazuma, na kraju čijeg prikazuje potpise Dodika i Čovića, i to na ćirilici. Ton glasa novinara, njegovo izvješćivanje, a ni kontekst objave nisu odali, a niti dali naslutiti da se radi o montaži, tako da se kod gledatelja stvorio dojam tajnog pakta Dodika i Čovića, kao simbolika tajne srpsko/hrvatske zavjere na račun Bošnjaka.

Znamo da se Čović do 1990. potpisivao na ćirilici, znamo koju i kakvu reputaciju on ima u narodu, a i po sudovima, međutim, nitko, pa ni on, unatoč svom mutnom kurikulumu, ne zaslužuje da ga se koristi u podmetanjima koja imaju isključivi cilj preko toga oblatiti narod koji ga je izabrao.

Sredstvo novinara i bilo kojeg medija mora biti istina, a ne laži. Kad se novinar svjesno služi lažima, zasigurno to čini s nekim ciljem i po nečijem nalogu. Neću niti pokušati imenovati tko bi mogao stajati iza svega. Ukoliko se radi o prvoj violini Zvonimiru Jukiću, drugoj Bakiru Hadžiomeroviću, dirigentu Slavi Kukiću, te skladatelju Zlatku Lagumdžiji, ovakav način novinarstva i informiranja javnosti sigurno  im ne ide na čast.

Ovaj način (dez)informiranja javnosti želi jednim potezom zadovoljiti dva cilja. Prvi je taj da se želi raspiriti iskra netrepeljivosti između Hrvata i Bošnjaka. Druga je da se podmetanjem, još jedne u nizu, srpsko/hrvatskih zavjera dodatno polarizira i podijeli hrvatsko političko i biračko tijelo. Ne treba biti nekakav veliki stručnjak pa shvatiti tko, pikirajući na mjesto člana hrvatskog predsjedništva i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, želi od oba ova poteza profitirati.

Tu dolazimo do suštine problema. Ovaj medijski ping pong u kojem su Hrvati u BiH loptica koju po svojoj volji može udarati tkogod u tom trenutku ima medijsku kontrolu, plod je desetljetnog nerada i nebrige naših dužnosnika koji nisu bili u stanju osigurati jedan objektivan i neovisan medij na hrvatskom jeziku. Jedan takav hrvatski medij dao nemjerljiv doprinos razvoju demokracije te očuvanju kulture i suživota u Bosni i Hercegovini.

Kvalitetan i neovisan medij se mora formirati danas i mora biti plod dogovora svih hrvatskih dužnosnika. Obećanja, da će ga se formirati sutra ili čim prije više ne piju vode, jer je to samo kupovina vremena dok prođu izbori, nakon toga tko živ, tko mrtav. Gubitak medija  je jednak gubitku životnog prostora, jer uistinu mediji danas upravljaju životima. Samo slijepac ne vidi koliku štetu ovakvi nedobronamjerni mediji rade Hrvatima u BiH. Šteta je još veća što javnost nema prigodu čuti i drugu stranu priče, nego joj se serviraju kontinuirane laži. A zna se najjača komunistička dogma koju FTV i ljudi koji rade na njoj poštuju,  a to je da sto puta ponovljena laž postaje vremenom istina.

Opet, ono najgore je to što političke elite, makar se oni takvima smatraju, Hrvata u BiH ne razumiju i ne shvaćaju vrijednost i značaj medija u suvremenim socio-političkim životnim okolnostima. Čović i njegova ekipa kontroliraju i peru mozak narodu putem svoga Večernjeg lista i njima apsolutno nije u interesu da se konstruira ili razvije ijedan drugi iole objektivniji medij. Radi toga oni opstruiraju i degradiraju HTV Mo, te, što iz kukavičluka, što iz podsmijeha, bojkotiraju sudjelovanje u emisijama te televizije. Oni imaju svoj reklamni bilten i sve drugo bi značilo da bi narod mogao čuti, ne daj Bože, drugu stranu priče.

Kad bi se samo mrvu spustili sa oblaka osobne sujete, umjetne uzvišenosti i politike nezamjeranja nikome, iskoristili bi prigodu te na krilima tog sve renomea izlobirati financijsku, infrastrukturalnu i kadrovsku podršku Vlade Republike Hrvatske i HRT-a Hrvatskoj televiziji Mostar. Samo dio pomoći Vlade RH Hrvatima u BiH bi bio dovoljan za kvalitetan opstanak HTV Mo, a da ne spominjemo da HRT ima tehničke opreme koju doslovno daje na otpad na reciklažu, a koja je kvalitetnija od one koju koriste FTV i BHT i koja bi se mogla nekim sporazumom uvesti u BiH i iskoristiti za rad jedne naše televizije.

Neka nama novaca za opanke, narodna kola i diple, ali mnogo prioritetnije bi nam bilo dobiti resurse za jedan kvalitetan i objektivan medij. Jednostavno, to se mora učiniti, jer ako budemo čekali na federalne partnere, sve češće će nam se servirati "federalna istina" putem FTV-a. Džaba će nam biti krečit kad nam opet Komšić bude hrvatski član Predsjedništva, a neki drugi Komšić bude hrvatski predsjedavajući Vijeća ministara.

 

supersajt.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi