RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gdje su kosti bugojanskih Hrvata: Nema pomirenja dok se ne sazna istina

Napisano 19.07.2015. 21:12

Nekoliko dana prije nego što će jedan dnevni list u BiH senzacionalistički objaviti kako je otkriveno gdje se nalaze posmrtni ostatci u ratu nestalih 30-ak bugojanskih Hrvata, "glavni i odgovorni" za njihov nestanak, ratni gospodar života i smrti u Bugojnu Dževad Mlaćo, ponosno se slikao s učenicima bugojanske gimnazije koje je vodio na natjecanja iz matematike.

Osim što je kao provjereni kadar SDA dobio dobro plaćeni posao u Razvojnoj banci FBiH, Mlaćo predaje matematiku u gimnaziji u Bugojnu.

Čim je lokalni portal objavio fotografije Mlaće kako pozira s učenicima, Bugojanski Hrvati su znali da od pronalaska posmrtnih ostataka nema ništa. Pokazalo se kako je ''dojava'' zaštićenog svjedoka bila lažna i da na ''dojavljenom'' lokalitetu na Rostovu nema posmrtnih ostataka.

Gdje je pokopano oko 30 bugojanskih Hrvata, koji su bili ratni zarobljenici, a ujedno i svojevrsna elita bugojanskih Hrvata, znaju mnogi. Zna Dževad Mlaćo, zna Selmo Cikotić, znaju i brojni drugi SDA-ovci. Oni su (ne)izravno povezani s njihovim nestankom, ubijanjem i skrivanjem ostataka. To znaju bugojanski Hrvati, ali od tog nemaju puno koristi.

Kad se već vidjelo da na Rostovu bager neće pronaći nikakve ostatke, tužiteljica koja vodi slučaj Slavica Terzić telefonski je razgovara sa svojim svjedokom. Članovi obitelji žrtava koji su nadgledali iskopavanje ostali su šokirani!

Umjesto da se svjedok dovede na lice mjesta da pokaže gdje se nalazi masovna grobnica, ona ga zove na telefon. Umjesto da uhiti Mlaću, Cikotića i druge istaknute SDA-ovce koji su svoju unutarstranačku poziciju ostvarili ratnim zločinom, ona radije po 30. put slama srce obiteljima još jednom predstavom.

I zbog toga je ''pomirenje'' najobičnija farsa. ''Pomirenje'' je postalo samo takozvani proces koji se (nikad) neće pomaknuti s mjesta.

Kako se pomiriti s nekim tko ti skriva kosti najmilijih (tko zna koliko puta ponovno spaljivane), i istovremeno je za to izdašno nagrađen? Kako se pomiriti s činjenicom da djecu morate slati na nastavu dželatu svojih roditelja? Kako se pomiriti s nekim tko šuti o nestalima? Ne šute samo Mlaćo i Cikotić, šuti pola Bugojna i pola SDA.

Ne može se pokopati 30 ljudi a da to tobože nitko ne zna. Ne može ih se ni premještati i spaljivati im kosti a da se ne sazna.

No, izgleda kako Bošnjaci ne vide ništa loše u tom što su bugojanski Hrvati nestali. Već 20 godina drže jezik za zubima štiteći najgore iz svog naroda. Ili možda najbolje? Dževad Mlaćo je danas bugojanska elita, a Dijanu Strujić, suprugu nestaloga Miće Strujića, probisvijeti izbacuju iz vlastitoga stana u Bugojnu. I nikom ništa. Sve po zakonu!

Zbog tog je pomirenje farsa. Nemoguće je krenuti s pomirenjem dok se ne zna gdje su čije kosti. Moglo je proći 20 godina od rata, ali su rane svježe kao i onog srpnja kad su brojni bojovnici pali u ruke ekstremista Armije BiH koji su ih isporučili mudžahedinima, pretečama ISIL-a, koji su svoj zanat pekli upravo u Bugojnu, nad Hrvatima. Oni koji kriju istinu, otvoreno se svrstavaju na stranu ISIL-ovaca koji su klali po središnjoj Bosni.

Kako se s njima pomiriti?

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi