RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatske stranke moraju zajedno i unatoč razlici u glasovima

Napisano 16.10.2010. 13:09
Hrvatske stranke

Izborni legitimitet zastupati Hrvate nakon posljednjih izbora na državnoj i federalnoj razini te pojedinim mješovitim županijama samostalno nema HDZ BiH koji je poduprlo nekoliko manjih stranaka, ali niti politička grupacija HDZ 1990., HSP BiH i HSS-NHI koji su odvojeno, ali kao znak ohrabrenja iskazale spremnost pregovarati o stvaranju zajedničkog nacionalnog bloka.

Zajednički poziv

Predsjedništvo HDZ-a BiH i čelnici HDZ-a 1990., HSP-a BiH i HSS-NHI pozvali su, na odvojenim sastancima u Kiseljaku i Sarajevu, druge hrvatske političke stranke na zajednički dogovor o ustavnim promjenama u toj zemlji i zajednički nastup u vlasti nakon općih izbora održanih u zemlji.

HDZ BiH će sljedeći tjedan pozvati predstavnike HDZ-a 1990., HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak na razgovore o strateškim nacionalnim pitanjima. Kako je priopćio HDZ BiH, prvi uvjet stvaranja saveza između čelnika hrvatskih stranaka jest postizanje dogovora o ustavnoj poziciji i potrebnim reformama kako bi Hrvati bili jednakopravni s druga dva naroda, što sada nije slučaj. HDZ BiH je spreman na razgovore o zajedničkom sudjelovanju u vlasti s drugim hrvatskim strankama, prije svega s HDZ-om 1990. i HSP-om BiH na svim razinama vlasti, od županija do entiteta i države. I čelnici HDZ-a 1990., HSP-a BiH i Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) održali su sastanak na kojem su “pozvali na postizanje dogovora o strateškim pitanjima važnim za Hrvate u BiH, što bi bila osnova za razgovore s legitimnim predstavnicima druga dva naroda”. Postizanje dogovora među hrvatskim političkim strankama je imperativ jer čak i s dvostruko više glasova koje ima HDZ BiH od 107.307 u odnosu na HDZ 1990., HSP BiH i HSS-NHI koje je podržalo 53.553 birača na državnoj razini, ne može niti približno parirati probošnjačkom savezu SDP-SDA koji ima pola milijuna glasova.

Lekciju hrvatske stranke moraju izvući i iz nacionalnog homogeniziranja i kod Srba kao trećeg pola gdje su savez postigli, a vjerojatno će ga za državnu razinu već u ponedjeljak objaviti SNSD i SDS, dojučerašnji ljuti neprijatelji. Evidentno je da kod Bošnjaka, ali niti kod Srba nitko ne želi biti IZDAJNIK prodajući jeftino narodnu poziciju. Iako se radi o kuloarskim pričama, pojedinim hrvatskim političkim strankama su se već nudile određene pozicije, kako bi se eliminirao drugi hrvatski politički blok ili stranka. Unutar utjecajnog dijela HDZ-a BiH zbog fotelja i pozicija do sada se nije bilo spremno na suradnju. Upravo je taj dio i sada protiv dogovora i radije bi izdao narod nego stolicu. Druga pak grupacija HDZ 1990, HSP BiH i HSS-NHI se do kraja iscrpljuju u pokušaju rušenja HDZ-a BiH zaboravljajući također na nacionalne interese. No, iznimno ohrabruje otvaranje razgovora sljedećeg tjedna između najvažnijih hrvatskih političkih igrača. Tada Bošnjaci niti Srbi neće imati izgleda za sitno kupiti Hrvate. Svehrvatski savez podržava skoro 90 posto Hrvata.

Pregovarači o Ustavu


Uz sprječavanje trgovine pozicijama, odbacit će se mogućnost crnog scenarija prema kojemu bi o ustavnim promjenama u ime Hrvata odlučivale bošnjačke i srpske stranke. Zbog toga bi bio prevelik teret izdaje ući u vlast bilo kojoj od hrvatskih stranaka na državnu razinu ili u FBiH te mješovite hrvatsko-bošnjačke županije. Prema nekim izračunima, bošnjačke stranke SDP-SDA bi mogle postaviti svoje predstavnike i uspostaviti vlast u FBiH i bez Hrvata. No riskirale bi golemo nezadovoljstvo, frustracije među Hrvatima koji kontroliraju četiri županije i vode ovaj entitet vrlo izvjesnoj radikalizaciji.

Večernji List


Nema komentara

Anketa

Ustavi