RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski izbor: Nacionalni interesi ili sektaške podjele, Vitez kao primjer (ne)jedinstva

Napisano 22.04.2016. 18:05

Zbog velikih hrvatskih podjela i velikog broja kandidata, apsolutnog zanemarivanja nacionalnih interesa naroda i građana koje predstavljaju, za prošle lokalne izbore hrvatske su stranke izgubile gotovo sve pozicije u središnjoj Bosni koje im je uglavnom oduzela Stranka demokratske akcije, odnosno bošnjački birači koji su svije glasove usmjerili prema ovoj stranci.

Hrvati su prošli katastrofalno u Lašvanskoj dolini, u Busovači je pobijedio kandidat SDA, dosadašnji načelnik Asim Mekić, ispred kandidata HDZ-a BiH Mladenka Čavara.

U Novom Travniku također je pobijedio kandidat SDA dosadašnji načelnik Refik Lendo ispred Nikole Lovrinovića, koji je i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

U Kreševu je pobijedio kandidat NSRzB-a Zdravko Miličević.

Mudrost i "sabur" glasača SDA, pobijedio je nad klanovskim podjelama hrvatskih stranaka ako se prema svome ponašanju uopće tako mogu nazvati, te politikom tri Hrvata i pet stranaka.

 

Vitez kao primjer (ne)jedinstva

Vitez je primjer jedinstva hrvatskoga naroda u Domovinskom ratu bez kojega ne bi ostao na tome području. No na žalost postao je i primjerom nejedinstva njihovih političara u poslijeratnom razdoblju, gdje su sektaške borbe u kojima duboko svoje prste imaju umiješane i pojedini gospodarstvenici, koji redovito iz cijele priče izlaze neokrznuti. Najveći gubitnici su naravno hrvatski glasači koji i pored velikog odaziva, raspamećeni velikim brojem stranaka, gubitkom načelnika, na kraju dobiju po prstima. Da li je takav narod, nakon svega što mu se dešavalo zbilja zaslužio takve „političare“?

Zanimljivo je da je u Vitezu na izbore izašlo 2500 Hrvata više nego Bošnjaka, pa i unatoč takvom odnosu birača, Advan Akeljić iz SDA je pobijedio Vladu Alilovića s oko 300 glasova viška. Zanimljivo je drugi kandidat neovisni Hrvat, Matija Marijanović, koga je podržao i HDZ 1990. dobio je samo 300 glasova manje od Vlade Alilovića, pa se može reći da su dva Hrvata kandidata za općinske načelnike dobili 7500 glasova, a bošnjački kandidati uz pobjednika, drugi kandidat SBB-a dobio je samo 322 glasa. Pa se može reći da su ovu izbornu igru Bošnjaci odigrali izvrsno i pobijedili “svađalice” Hrvate.

Ni ostali krajevi nemaju se čime pohvaliti. U Jajcu, Novom Travniku i Uskoplju su također Hrvati platili cijenu svojih podjela. U Odžaku je posve očekivano uz posvađane Hrvate na mjesto načelnika došao Hajrudin Hadžidedić ispred Luke Jurića iz HDZ-a BiH, Marijana Anđelića iz HDZ-a 1990. i još pet drugih hrvatskih kandidata.

Hoće li hrvatske stranke sada ujedinjene unutar Hrvatskog narodnog sabora iza sebe ostaviti uskostranačke ali često i osobne interese pojedinca koji se stavljaju ispred nacionalnih? Hoće li stranke smoći snage sankcionirati takve grupacije ili pojedince u interesu hrvatskoga naroda, ili će se pak sektaške borbe nastaviti vidjeti ćemo na rezultatima sljedećih lokalnih izbora.

HercegBosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi