RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko - Gdje si bio - Nigdje, Šta si radio - Ništa!

Napisano 20.03.2010. 17:23
Inzko

Stoljećima se pokušava riješiti zagonetka iz naslova. Ako nisi nigdje, ne možeš ga pitati šta si radio. Ako nije ništa radio, onda si morao biti negdje, pa ti ne valja prvo pitanje. Valentin Inzko riješio zagonetku.

Jučer je u Mostaru Visoki predstavnik izjavio kako će zatvoriti ured Visokog predstavnika u Mostaru.  Budući da, sudeći po službenim web stranicama OHR-a hrvatski i srpski jezik se piše i govori na engleskom, a jedini „naški" ne onaj bosanski, prenosimo vam govor visokog predstavnika Valentina Inzka u cijelosti. Za one koji baš ne „žvaču" bosanski, preveli smo ga na hrvatski jezik, te dodali naše komentare na njega. Kad se nitko od zvaničnika nije usudio, eto mi ćemo.

Dobar dan svima i hvala vam što ste došli.

Danas sam u Mostaru kako bih vas obavijestio da sam donio odluku zatvoriti Ured OHR-a u Mostaru, zaključno sa 30. lipnja. Moja današnja odluka prvenstveno je motivirana svim onim što je urađeno u Mostaru.

Velike štete!

Za neke od vas koji ne pratite rad OHR-a i Vijeća za implementaciju mira tako detaljno, ovo je vjerojatno iznenađenje. Međutim, siguran sam da je većini vas koji ste duboko angažirani u pitanjima koja se tiču Mostara i Hercegovine bilo jasno da je ova odluka blizu.

Varate se g. Inzko, nismo nimalo iznenađeni jer poznajući rad Vas i Vaših prethodnika, bili bi mnogo sretniji da ste odluku donijeli prije 2004. godine kada ste nam u maniri totalitarnih diktatora nametnuli diskriminirajući Statut kojem glas jednog čovjeka nije jednak glasu drugoga. Došli ste u Mostar kao svrha samome sebi, uostalom, u što se pretvorila uloga OHR-a u cijeloj BiH.

Ako ćemo biti potpuno iskreni, moramo priznati da ne postoje dovoljno konkretni razlozi za nastavak prisutnosti cijelog ureda OHR-a u Mostaru.

Ako ćemo biti još iskreniji, moramo priznati da ni ranije nisu postojali dovoljno konkretni razlozi prisutnosti ureda OHR-a u Mostaru. Ako ništa drugo, ako su postojali u Mostaru razlozi, postojali su u svakom iole urbanijem mjestu u BiH. Uzmite za primjer Sarajevo.

Postoji duga povijest angažmana i prisutnosti međunarodne zajednice u ovom gradu. I zahvaljujući hrabrosti i upornosti, prije svega građana Mostara, uz pomoć međunarodne zajednice, u Mostaru se desila nevjerojatna promjena od 1994. godine, kada je Hans Koschnik ušao u razrušeni, ratom uništeni i podijeljeni grad, do danas, 16 godina kasnije, kada je grad gotovo neprepoznatljiv.

I mi se sa sjetom sjećamo vremena kada je međunarodna zajednica sa transporterima, puškama uperenim u goloruki narod, „pomogla" građanima Mostara da izgube na deseci milijuna KM životne ušteđevine koje su građani „koje ste pomagali", imali na Hercegovačkoj banci. Evo skoro 10 godina mi građani kojima „pomažete" čekamo na pravno, moralno i ljudsko obrazloženje vojnog upada u Hercegovačku banku.

Ako ste ganjali tadašnju hdz-ovsku elitu, zašto niste koristili pravne i zakonske mjere koje se koriste u civiliziranom svijetu. Eto uzmite za primjer kako se to radi u Vašoj Austriji gdje je Hypo banka pod istragom. Da li je tamo vojska sa transporterima „pomagala" građanima?

Znajući za obamovske plaće koje su dobivali upraviteljica Robinson i njen ured, znajući da je kriminalno zatvaranje Hercegovačke banke omogućilo neometan ulaz inozemnih bankarskih grupacija u Hercegovinu, prije svih Raiffeisen, Hypo i UniCredit, s pravom postavljamo pitanje da li ste vi „pomagali" građanima Mostara, ili ste pomagali, bez navodnika, sebi i svojima.

Dakle, s obzirom na činjenicu da je imenovan novi gradonačelnik, te da je administrativno ujedinjenje Mostara u najvećoj mjeri okončano, OHR Jug je došao do kraja svoje važne i izazovne misije. Da, svjestan sam da je politička slika Mostara mnogo složenija, ali činjenica je da mostarski političari imaju sva sredstva koja su im potrebna da osiguraju normalno funkcioniranje grada. Ono što je nedostajalo je politička volja.

Opet se varate g. Inzko, nije nedostajalo volje, nego instrumenata. Nama, građanima Mostara, navedite jedan pragmatičan primjer iz Vaše Austrije gdje stanovnicima jednog naselja glas na izborima vrijedi trećinu glasa onog iz drugog naselja. U pravu ste, težak je i izazovan posao ubiti u pojam cijeli dio jednog naroda, nametanjem diskriminirajućih odredaba Statuta.

Političari nemaju sva sredstva za normalno funkcioniranje grada. Imat će ih kad se ukine Statut Mostara i kada sa scene ode dežurna garnitura oligarha koji, uz Vas, Vaš ured i slične, jedini profitiraju od bezperspektivnog statusa quo u kojem živi ne samo grad Mostar, nego i cijela BiH. Istina je, još jednom podvlačim, za održavanje ovog statusa quo treba napora i napora i istina je da je to izazovna misija. Dodao bih samo, po koju cijenu.

Ali, međunarodna zajednica nikada neće biti u poziciji da stvori grad koji će ispuniti očekivanja njegovih građana - samo građani Mostara mogu to uraditi.

Istina! I učiniti će, kad se probude iz letargije u koju ste ih uvukli.

Dakle, sada je važnije nego ikada da izabrani gradski dužnosnici preuzmu punu kontrolu i odgovornost za razvoj grada. Oni su ti koji su odgovorni za grad. Dozvolite da budem jasan, moja odluka da zatvorim ured u Mostaru ne nagovještava zatvaranje OHR-a; Vijeće za implementaciju mira je bilo veoma izričito u veljači kada je potvrdilo da tranzicija u instituciju predvođenu Evropskom unijom i dalje ostaje cilj, ali to će se desiti tek kada bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova koji su neophodni za zatvaranje OHR-a.

Ne trebamo se zavaravati, g. Inzko. Kada i na koji način će se zatvoriti ured OHR-a nije odgovornost niti naših dužnosnika, niti građana, nego smo u potpunoj ovisnosti o volji Vas i Vaših nalogodavaca. Teško da ćemo povjerovati da mi imamo odgovornost do kada će te primati veću plaću od Baracka Obame (24.422 eura plus doprinosi, Barack Obama 22.371 eur).

Odluka o zatvaranju ureda OHR-a u Mostaru dolazi u kontekstu šireg procesa revizije funkcija i prioriteta OHR-a u skladu sa onim što je istaknulo Vijeće za implementaciju mira, te realnim izazovima sa kojima se zemlja suočava.

Međunarodna zajednica će nastaviti nadgledati što se dešava u gradu i iako se Ured u Mostaru zatvara, zadržat ću jedan mali i angažirani tim od 3 člana, koji će pratiti pitanja u Mostaru i širom Hercegovine. Dozvolite mi da zaključim tako što ću iskoristiti ovu priliku da javno izrazim svoju ogromnu zahvalnost profesionalnom i posvećenom osoblju Ureda visokog predstavnika u Mostaru i gospodinu Anatolyiju Viktorovu. Veliki napori koje su uložili tokom mnogih godina pomogli su Mostaru da se odmakne od rata i uništenja do mira, obnove i reintegracije.

O izazovima i naporima smo Vam rekli iznad. Sa sigurnošću možemo reći 99% građana Mostara uopće ne poznaje Anatolya Viktorova, ne zato što su građani Mostara nedovoljno pametni ili slijepi, jednostavno što se nijedno pragmatično djelo cijenjenog gospodina ne vidi u životu grada. Još jedan dokaz da je OHR postao svrha samome sebi.

Vjerujte nam kad Vam kažemo, istina je Vas Vaša funkcija i plaća čini nekim autoritetom na papiru, no isto tako je istina da ste Vi i OHR kod naroda davno prestali biti autoritet. Jedno Vam se, međutim, mora priznati, riješili ste filozofsku zagonetku koja već stoljećima kopka naš narod: kako se može biti nigdje i ništa ne raditi? Vi ste živi primjer! Uz to i dobro zarađujete.

SR i supersajt.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi