RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Istraga oko zločinačke organizacije Zijada Turkovića otkriva i njegove veze u politici

Napisano 06.02.2011. 11:07

Istraga oko zločinačke organizacije Zijada Turkovića otkriva i njegove veze u politici

AMIR ZUKIĆ ANGAŽIRAO ZIJADA TURKOVIĆA U PREDIZBORNOJ KAMPANJI SDA

Zukić je obećavao Turkoviću da će dobiti po 100 KM  za svaki glas koji mu osigura na izborima!?


Piše: Dženana Karup-Druško, Dani

 

Kada su u ožujku 2010. godine članovi obitelji Marija Tolića došli prijaviti njegov nestanak u Federalni MUP, inspektori koji su razgovarali sa njima nisu mogli ni sanjati do kojeg odredišta će ih odvesti ta istraga i kakve će stravične razmjere poprimiti taj slučaj. Mjesecima je grad bio izlijepljen plakatima o nestanku Marija Tolića, u to vrijeme potpuno nepoznatog javnosti, dok je istraga tapkala u mjestu.
No, upravo način ubojstva Tolića, za koje je kasnije osumnjičen Zijad Turković, kojega su svi Tolićevi poznanici i obitelj smatrali njegovim prijateljem, kao i još nekoliko stravičnih ubojstava, koja u tom trenutku nisu bila poznata policijskim inspektorima, doprinijeli su tome da se klupko počne otpetljavati. Naime, neki od Turkovićevih bliskih suradnika, uvidjevši kako se svirepo obračunava sa onima koji mu se nađu na putu, iako su se neki od njih smatrali njegovim prijateljima, uplašili su se za svoju sigurnost i odlučili progovoriti. Od tog trenutka istraga počinje ubrzano napredovati. Otkrivena su tijela Mithata Mikija Mekića i Marije Cortez Salas, a zatim krajem prošle godine i tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Istražitelji su sigurni da dokaza protiv Turkovića već sada ima dovoljno, ali istraga se nastavlja i dalje jer su otkriveni mnogi novi dokazi koji govore ne samo o tome kako je Turković zarađivao svoj novac, već i kako ga je prao i tko mu je sve u tome pomagao.

SDA demokracija

Inspektori koji direktno rade na ovoj istrazi kažu da se sa težim slučajem nisu susreli: slike na koje su naišli na lokacijama gdje su pronađeni leševi viđali su jedino u američkim filmovima, a monstruoznost načina na koji su ta ubojstva izvršena, sigurni su, nije bila svojstvena ni najopasnijim beogradskim kriminalcima poznatim po surovim osvetama i likvidacijama. Tijekom istrage, osim četverostrukog ubojstva za koje se Turković direktno tereti, sa njim su povezana i ubojstva Emira Hodžića i Ramiza Delalića.
Mreža kriminala oko Turkovića se širi pa su u SlPA-i, po nalogu Tužiteljstva BiH, koje vodi kompletnu istragu, saslušani čak i neki ravnatelji državnih firmi, koji su sa Turkovićem imali kojekakve dealove, a među onima koji su morali objašnjavati svoje veze sa Zijadom Turkovićem je i Amir Zukić, generalni tajnik SDA, koji je na posljednjim izborima bio na listama ove stranke nakon čega je izabran u Dom naroda Parlamenta FBiH. Dešavalo se to nekako u isto vrijeme dok je predsjednik SDA Sulejman Tihić davao potporu državnim organima u istrazi protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića.

════════════════════════════════════════════════════════════════════════

TURKOVIĆ RADIO ZA SDA - Pred posljednje, opće izbore Zukić je bio zadužen za sredstva namijenjena za kampanju. Kako ih je i gdje trošio ne zna čak ni najuže rukovodstvo SDA zbog čega se već odavno čuju nezadovoljni prigovori u SDA, a neki su čak tvrdili da će pitati Tihića zna li on koliko je, kako i gdje potrošeno sredstava za predizbornu kampanju? Ironija je da je djelić toga slučajno otkriven istragom o Turkoviću, koji je, sve su prilike, bio angažiran od strane Zukića
════════════════════════════════════════════════════════════════════════

Zukić je 2005. izabran na funkciju generalnog tajnika i od tada jačaju njegove veze u središnjici SDA i Županijskom odboru. Pred posljednje, opće izbore Zukić je bio zadužen za sredstva namijenjena za kampanju. Kako ih je i gdje trošio ne zna čak ni najuže rukovodstvo SDA zbog čega se već odavno čuju nezadovoljni prigovori u ovoj stranci, a neki su čak tvrdili da će pitati Tihića zna li on koliko je, kako i gdje potrošeno sredstava za predizbornu kampanju? Ironija je da je djelić toga slučajno otkriven istragom o Turkoviću koji je, sve su prilike, bio angažiran od strane Zukića da mu pomogne u ovom "ozbiljnom" i "odgovornom" poslu kako bi SDA pobijedila, a prije svega Zukić prošao. Spominje se plakatiranje u koje je Zukić uključio Turkovića. Osim toga, po informacijama koje su se pojavile u istrazi, Zukić je obećavao Turkoviću da će dobiti po 100 KM za svaki glas koji mu osigura na izborima!?

Iskaz koji je na ove okolnosti Zukić dao istražiteljima SIPA-e nije dostupan javnosti, ali se pouzdano zna da su inspektori do najvećeg dijela informacija došli zahvaljujući razgovorima koje je Zukić vodio sa Turkovićem. Osim izbornih, Zukić i Turković su imali još zajedničkih aktivnosti. Spominju se stanovi u Turkovićevom vlasništvu, posebno oni koje je izgradio nadziđivanjem u Općini Novo Sarajevo pri čemu je Zukić, navodno, lobirao za dozvole koje su bile neophodne Turkoviću.

Veze sa zapada

Na pitanje zašto je pozivan na razgovor u SIPA-u u sklopu istrage oko Turkovića, Zukić nam je odgovorio: "Ja imam kuću blizu njegove i zvali su me kao susjeda da me pitaju da li sam imao kontakt sa njim. Upoznao sam ga kad sam pravio kuću, koja je druga od njegove. Između nas je kuća moga punca, napuštena i ona je pretresana." Zukić kaže da ga niko nije pitao oko izdavanja dozvola za nadziđivanje stanova u Novom Sarajevu i objašnjava da u to vrijeme načelnik općine nije bio iz SDA. Za učestvovanje Turkovića u predizbornoj kampanji SDA, Zukić kaže da "nema ništa" od toga.

U ovom dijelu istrage utvrđuje se što je sve Turković imao od imovine, jer je posljednjih godina aktivno ulagao svoj krvavi novac u legalne poslove "perući" ga tako i stvarajući sebi imidž uglednog građana koji je radio i zaradio vani. Vjerojatno je to jedan od razloga zašto Turković nikad nije reagirao na dosjee BND-a (njemačka obavještajna policija) o njemu koje smo prije nekoliko godina objavili u Danima. Prema tim dosjeima Turković je bio "uspješan" lopov koji je vani krao po draguljarnicama, radnjama, obijao sefove u bogatim kućama... Sve je to stvaralo o njemu sliku kriminalaca profiliranih u filmu Praznik u Sarajevu kada su mnogi predratni mangupi krali po zapadu, a u SFR Jugoslaviju donosili taj novac i trošili, što su im čak i tadašnje službe dokazivale.
No, Turković je bio daleko od toga. Dobre veze koje je uspostavio vani, sa mafijama Balkana, ali i puno šire, pomogle su mu da po povratku u Sarajevo uspostavi jednu od najopasnijih zločinačkih organizacija koja je "vrtila" milijune na poslovima s drogom. Najdirektniji konkurenti su mu bili Keljmendiji, za koje istražitelji tvrde da su samo istureni igrači puno opasnijih bossova koji potežu konce na međunarodnoj sceni tržišta drogom. Klan Keljmendijevih već dugo zna za poslove Turkovića, čak su nekim svojim bliskim prijateljima govorili o tome, pokušavajući raskrinkati svog konkurenta. To se i desilo, slučajno, nakon što su pohapšeni neki članovi ovog klana koji su inspektorima odali dio tih poslova.

════════════════════════════════════════════════════════════════════════

SARAJEVSKA COSA NOSTRA Grad se počinje dijeliti, a sve dobiva na težini kad su se u cijelu priču uključili Ramiz Delalić Ćelo i Muhamed AK Gaši. I dok su ova dvojica, kao u istinskim pričama o Cosa Nostri, sklonjeni sa scene kao potrošeni igrači, glavni bossovi Turković i Keljmendi su i dalje nastavili povlačiti sve konce
════════════════════════════════════════════════════════════════════════

Turković i Keljmendi su u sukobu godinama. U stvari, bolji poznavaoci prilika sjetit će se da je rat podzemlja u Sarajevu počeo pucnjavom u Holiday Innu, početkom 2004., kada je Turković potegnuo pištolj na Nasera Keljmendija. Nakon toga grad se počinje dijeliti, a sve dobiva na težini kad su se u cijelu priču uključili Ramiz Delalić Ćelo i Muhamed Ali Gaši. I dok su ova dvojica, kao u istinskim pričama o Cosa Nostri, sklonjeni sa scene kao potrošeni igrači, glavni bossovi Turković i Keljmendi su i dalje nastavili povlačiti sve konce.

Dvostruka igra

U tim sukobima koji su se proširili na cijeli grad Turković je zvanično bio uz Ramiza Delalića koji je bio isturen u tim sukobima, imao više obračuna sa Keljmendijevim ljudima, dok se Turković mudro držao po strani. Kada je Delalić izrešetan pred svojim stanom sva istraga je usmjerena u pravcu Keljmendija i Gašija. Pokrenuta je jedna od najvećih policijskih akcija, uhapšeni su Naser KeIjmendi i kompletan njegov klan i njihovi suradnici zajedno sa Muhamedom Alijem Gašijem. U nedostatku dokaza su pušteni, ali istraga je nastavljena i rezultirala je hapšenjem zločinačke organizacije kojoj je presuđeno, a Gaši poslan u KPZ Zenica na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne.

Jedino što Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati u tom postupku jeste da je Gaši povezan s ubojstvom Ramiza Delalića. Istraga oko Turkovića donijela je nevjerojatan obrat jer je obrazac ubojstava koje je Turković počinio sa suradnicima identičan načinu na koji je ubijen Delalić: nakon što je izrešetan "ovjeren" je metkom u sljepoočnicu. Osim ubojstva Emira Hodžića, hercegovačkog kriminalca koji je pokrivao taj dio teritorije (također je slovio za Turkovićevog prijatelja) istraga o ovoj zločinačkoj organizaciji proširena je i na ubojstvo Ramiza Delalića. Na naš upit što je motiv za to ubojstvo, upućeni u istragu jednostavno kažu: "Našao se na putu."

Prema obaviještenim izvorima bliskim istrazi Turković je spremao i likvidaciju Nasera Keljmendija. Slična informacija, koja nikad nije dokazana, pojavila se 2004. nakon aktiviranja eksplozivne naprave u stanu na Trgu heroja za koji se ispostavilo da je u Turkovićevom suvlasništvu. Od eksplozije je smrtno nastradao Antun Griadinović, a u vrijeme istrage govorilo se da je grupa povezana i sa ubojstvom Taiba Torlakovića, što je, također, aktualizirano posljednjom istragom protiv Turkovića. Zbog eksplozije na Trgu heroja vođen je proces protiv Turkovića, Senada Kobilića i Bakira Ibrahimovića u Općinskom sudu u Sarajevu. Nikad nije dokazano kome je eksplozija bila namijenjena, iako su neke informacije govorile da je meta bio Naser Keljmendi.

════════════════════════════════════════════════════════════════════════

TIPER KELJMENDI Turković je ostao bez novca jer je neposredno pred događaje koji su doveli do istrage ostao bez vrijedne pošiljke koju je očekivao iz Srbije, a koja je "pala" u BiH. lako se dugo govorilo da se radi o drogi, prema nekim informacijama u pitanju je bila sirćetna kiselina, preciznije anhidrid sirćetne kiseline neophodne za proizvodnju heroina. U obaviještenim krugovima kruže glasine da je Keljmendi bio "tiper" koji je prokazao tu isporuku da bi se riješio Turkovića
════════════════════════════════════════════════════════════════════════

Kao i tada, i sada se kao motiv za Keljmendijevu likvidaciju navodi konkurencija u poslu s drogom. No, osim toga, ovaj put je postojao još jedan razlog. Nakon što je Senad Kreho morao otkazati obranu Turkoviću jer je saslušavan u istrazi što je navodno sam naštimao kako bi se riješio ovog slučaja, kao drugi odvjetnik koji je trebao da preuzme Turkovićevu obranu spominjao se Karkin, no njegove kolege kažu da je odbio jer Turković nije imao da mu isplatu traženu akontaciju!? Navodno je Turković ostao bez novca jer je neposredno pred događaje koji su doveli do istrage ostao bez vrijedne pošiljke koju je očekivao iz Srbije, a koja je "pala" u BiH. lako se dugo govorilo da se radi o drogi, prema nekim informacijama u pitanju je bila sirćetna kiselina, preciznije anhidrid sirćetne kiseline neophodan za proizvodnju heroina. U obaviještenim krugovima kruže glasine da je Keljmendi bio "tiper" koji je prokazao tu isporuku da bi se riješio Turkovića. A, navodno je za to saznao i Turković.

════════════════════════════════════════════════════════════════════════

ORIĆEVE BEOGRADSKE VEZE Anhidrid sirćetne kiseline u BiH se proizvodi jedino u Lukavcu i kriminalni krugovi iz Beograda zlatom plaćaju za ovu dragocjenu robu. U beogradskom podzemlju se kao veza za ovu kiselinu spominjao Naser Orić, no nakon što je on "prognan" iz Tuzle (opet zbog sukoba kriminalnih krugova) ta veza je prekinuta
════════════════════════════════════════════════════════════════════════

Svirepa ubojstva

Inače, anhidrid sirćetne kiseline u BiH se proizvodi jedino u Lukavcu i kriminalni krugovi iz Beograda zlatom plaćaju za ovu dragocjenu robu. U beogradskom podzemlju se kao veza za ovu kiselinu spominjao Naser Orić, no nakon što je on "prognan" iz Tuzle (opet zbog sukoba kriminalnih krugova) ta veza je prekinuta. Orić je u Sarajevu "biznis" nastavio s Naserom Keljmendijem.
U rujnu je zatvoren Turković, a vrlo brzo nakon toga su pronađena tijela Mithata Mikija Mekića i Marije Cortez Salas. Turković i Mekić su, prema dokazima iz istrage, u prosincu  2007. zajedno isplanirali i organizirali pljačku novčane pošiljke ABS banke u Cargo centru Aerodroma Sarajevo, kada je ukradeno 2,5 milijuna KM. U Tužiteljstvu su sigurni da je Turković naručio Mekićevo ubojstvo kako mu ne bi isplatio 250.000 eura, koliko mu je dugovao nakon pljačke. U trenutku ubojstva Mekićeva djevojka Maria Cortez Salas bila je u šestom mjesecu trudnoće.

Pronađeni su u grobnici u blizini vikendice Seada Dumanjića: tijelo Cortezove, na kome su još uvijek bili vidljivi tragovi visoke trudnoće, bilo je preko Mekićevog. Leševi su posuti krečom, a zatim zakopani. Ubijeni su rafalima, a zatim "ovjereni" pucnjem u sljepoočnicu.
Tijela Zeničanina Marija Tolića i Vernera Ajdarija iz Travnika pronađena su 29. prosinca, u blizini mjesta Raštelica, na padinama Ivan-sedla. Bili su zakopani u dubokoj grobnici, sakrivenoj gustom borovom šumom. Leš Vemera Ajdarija bio je umotan u nekoliko vreća zahvaljujući čemu je ostao gotovo posve očuvan, dok je Tolić identificiran po odjeći. Na izmasakriranom tijelu, polivenom kiselinom i vapnom, nisu pronađene ruke.

Tolić i Ajdari su prema raspoloživim dokazima ubijeni u vikendici Seje Dumanjića na Igmanu. Uz Turkovića i Dumanjića, na mjestu zločina bila su dvojica profesionalnih ubojica: Milenko Lakić zvani Laki iz Bijeljine i Rajko Milovanović zvani Grga iz Zvornika. Mekić i Cortezova su ubijeni u vikendici rođake Hajrudina Memovića, u naselju Binježevo kod Sarajeva. Upravo zahvaljujući Memoviću klupko se počelo odmotavati. Uhapšen je u lipnju prošle godine kada je od obitelji Marija Tolića pokušao iznuditi novac, obećavajući im informacije o Tolićevom nestanku. U policiji je pristao na suradnju priznajući da su on i Fadil Aljević dobili zadatak od Zijada Turkovića i Seada Dumanjića da uklone tragove ubojstva Mekića i Cortezove.

Razgranati biznis

Nakon Turkovića policija je uhapsila Sašu Stjepanovića i Suada Glavinića, koji se sumnjiče da su bili suučesnici u pljački Cargo centra Aerodroma Sarajevo. Ubrzo je u Bijeljini uhapšen Milenko Lakić, a uslijedila su hapšenja i privođenja članova najzloglasnije zločinačke organizacije u BiH: Muamera Zahitovića zvanog Ševrtko, Fikreta Sekovića, Harisa Alića, Samira Alagića, Nijaza Zubana, Mirze Drnića, Ermina Delića, Isljama Kalendera, Edina i Dine Osmanovića. Grupa je bila povezana sa kriminalcima iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, zbog čega su istražitelji tražili pomoć kolega iz regije.

Djelatnosti Turkovićeve organizacije bile su široko razgranate. U istragu je uključeno preuzimanje sarajevske tvornice Ključ iako je još 2008. Nijaz Zulić, član Nadzornog odbora ove tvornice prijavio Zijada Turkovića i Muamera Zahitovića optuživši ih da su ga, pod prijetnjom smrću njemu i njegovoj obitelji, prisilili da proda 49.170 dionica ovog poduzeća. Istraga je provedena, izvještaj predat Županijskom tužiteljstvu i na tome se sve i završilo. Turković je svoje dionice u Ključu nominalno prodao Zahitoviću koji je početkom godine, zajedno sa braćom Fehimom i Izetom Selekom, preuzeo većinsko vlasništvo nad tvornicom. Provjerava se i kupovina zeničke firme EdelHolz, koja se bavi preradom drveta. Formalni vlasnik je Turkovićev kum Fikret Saković (uhapšen 28. rujna), suvlasnik je Turković. Ponovno se provjerava i kako je firma Bauinvest (u vlasništvu Turkovića i Murata Skalonjića) dobila posao nadziđivanja više stanova na dvije zgrade u sarajevskim naseljima Hrasno i Grbavica. Osim toga ispituje se i Turkovićeva uloga u posredovanju oko naplate 55 milijuna američkih dolara koje Irak duguje poduzećima namjenske industrije u BiH.

Nijedna do sada poznata kriminalna organizacija u BiH, bilo da se radi o onima koje su osuđene ili onima koje su na slobodi, prema tvrdnjama onih koji su direktno uključeni u istragu, nije pokazala takvu hladnokrvnost, monstruoznost i svirepost u svom izvršavanju krivičnih djela kao što je slučaj sa Turkovićem, odnosno njegovom grupom.

h-mujezinovic

════════════════════════════════════════════════════════════════════════

Ispituje se i Turkovićeva uloga u posredovanju oko naplate 55 milijuna američkih dolara koje Irak duguje poduzećima namjenske industrije u BiH. Ovih dana zbog tog novca prosvjeduju radnici Bratstva iz Novog Travnika prozivajući predsjednika Vlade FBiH Mujezinovića i ministra Heću.
════════════════════════════════════════════════════════════════════════

|HB.org|


Nema komentara

Anketa

Ustavi