RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izborna prijevara u Bosni i Hercegovini?

Napisano 17.10.2010. 20:19

Trećeg listopada su u Bosni i Hercegovini održani opći izbori. Na općim izborima je pored ostalog birano i najviše državno tijelo, tzv državno Predsjedništvo. Sastoji se od tri člana i to jedan muslimanski Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Postoji velika sumnja, da je pobjeda na ovim izborima, u barem dva slučaja, postignuta izbornom prijevarom.

S obzirom da postoji velik broj nevažećih glasova, sumnja se da su isti mogli značajno utjecati na ishod izbora za članove Predsjedništva u Bosni i Hercegovini

 

Piše: Christian F. Wehrschütz, dopisnik ORF-a iz jugoistočne Europe


Deset posto nevažećih glasova
U Bosni i Hercegovini se vrhovna instanca izvršne vlasti - državno predsjedništvo, bira u dvije izborne jedinice: srpski član u Republici Srpskoj i predstavnici Hrvata i muslimanskih Bošnjaka u drugom dijelu države. Za srpskog člana Predsjedništva su se natjecala samo tri kandidata: Prema preliminarnim rezultatima dosadašnji  član Predsjedništva Nebojša Radmanović je osvojio novi mandat s manje od 17.000 glasova prednosti u odnosu na glavnog konkurenta Mladena Ivanića, bivšeg bosanskog ministra vanjskih poslova. Nevažećih listića je bilo više od 60.000 glasova, što je tri puta više glasova, nego što je razlika između prvog i drugog, te gotovo deset posto glasova svih onih, koji su izašli na izboreu ovom entitetu.

Navodna manipulacija
Sumnje na prijevaru su velike. Navodno su još i pojačane na osnovu informacija iz vremena predizborne kampanje, koje je objavio predsjednik bosanskog ogranka nevladine organizacije Transparency International, Srđan Blagovčanin: "Čak i prije izbora, kolale su glasine, da su neke stranke kupovale mjesta članova Izbornih povjerenstava. Međutim, nije bilo samo  govora o trgovini za članove Izbornih povjerenstava, nego i o  trgovini s mjestima za promatrače izbora. Stranke su s pojedinačnim primjerima izašle u javnost, ali je izostala bilo kakva reakcija nadležnih organa. No, postavlja se pitanje - zašto političke stranke su po svaku cijenu pokušale osigurati što više mogućih mjesta u Izbornim povjerenstvima? Sada možemo slobodno reći, da je to učinjeno s ciljem da se nezakonitim sredstvima ostvari što bolji izborni rezultat."

Izbori se ne priznaju
Mladen Ivanić, gubitnički kandidat u Republici Srpskoj, nije prihvatio rezultate izbora. Isto vrijedi i za Fahrudina Radončića, kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva u državi. Radončić ima manje od 18.000 glasova zaostatka za pobjednikom, ali u Federaciji BiH  je na proteklim izborima bilo više od 70.000 nevažećih glasova, što je više od sedam posto glasova ukupno izašlih u izbornom procesu u ovom dijelu države.

Povećane napetosti
Također u izborima na drugim razinama vlasti za razne parlamente i skupštine u Bosni i Hercegovini u prosjeku je više od pet posto nevažećih glasova. Pred četiri godine ovaj udio je bio isto tako visok, ali se tada ništa nije dogodilo po tom pitanju. Središnje izborno povjerenstvo u Sarajevu može provjeriti po službenoj dužnosti ove osnovane sumnje u regularnost izbornog procesa. Za sada SIP to čini vrlo pažljivo. Iako su mediji u Bosni izrazito stranački obojeni, a stranke su se u predizbornoj kampanji koristile svim mogućim sredstvima, sami izborni proces bi trebao biti izdignut iznad svake sumnje. Budući da je odnos između Srba i Bošnjaka i bez ovoga jako napeti, udok u isto vrijeme odnos između Bošnjaka i Hrvata bi mogao biti puno bolji, dodatne napetosti zbog sumnje o legitimnost izbora, ovoj zemlji odista ne trebaju.

 

Preveo i prilagodio: Ivan Bagarić


Nema komentara

Anketa

Ustavi