RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kako je Lijanović ''povalio'' platformu

Napisano 30.09.2015. 17:18

Priča otprilike ovako: ne morate biti poljoprivrednik, ali morate biti član udruženja poljoprivrednika. Riječ je o marionetskom udruženju ministra koji odlučuje o isplati poticaja za poljoprivredu  FBiH. Prijavite se na javni natječaj za isplatu poticaja, dobijete novac, a pola vratite udruženju. Ne morate čak ni uzgajati kulture za koje se poticaj isplaćuje. Važno je da ste pola vratili udruženju!

Tužiteljstvo je tako opisalo malverzacije s javnim novcem iza kojih stoji Jerko Lijanović, dopredsjednik NS Radom  za boljitak (zapravo prvi čovjek stranke) i ministar poljoprivrede u notornoj platformaškoj Vladi FBiH pod vodstvom Nermina Nikšića, šefa SDP-a. Lijanović je, uz Nikšića, upravo jedan od razloga zbog kojih je,  pored kršenja osnovnih demokratskih principa o legitimnosti političkog predstavljanja, platformaška Vlada FBiH – notorna.

Tužiteljstvo se ovaj put nije bavilo malverzacijama oko plaćanja ranije danih glasova za NSRzB preko poljoprivrednih poticaja.

Ipak, cijela je priča trajala puni platformaški mandat i nije bila nikakva tajna. Naravno, i Lijanović je nedužan dok mu se ne dokaže suprotno, i zbog toga je jako važno da nadležno  tužiteljstvo ovaj slučaj precizno izvede do kraja pa da vidimo tko je to ''našim novcem mlatio gloginje''.

Ako se, pak, priča pokaže istinitom, onda se za svoju sudbinu treba zabrinuti i Nermin Nikšić, čovjek koji je bio jedini iznad Lijanovića u hijerarhiji Vlade FBiH. Lijanovć je, podsjećamo, bio dopredsjednik Nikšićeve Vlade.

Sadašnji šef SDP-a morao je biti upoznat s onime što je Lijanović radio. Ako nije znao – tim gore! Kakav je onda to bio predsjednik Vlade ako nije znao kako se raspačavaju proračunski milijuni i to za poticaje u poljoprivredi.

Na našu žalost, Lijanovićeve akcije su se odvijale i u vrijeme tragičnih poplava koje su pogodile BiH. Tad je bio i šef federalne Civilne zaštite.

Cijelo to vrijeme SDP i platformaški projekt se bavio prodavanjem  muda pod bubrege. Uvjeravali su nas da je pet trećina od 17, da su Željka Komšića u Predsjedništvo BiH izabrali građani BiH a ne Bošnjaci, da Hrvati nisu u ogromnom postotku glasovali za HDZ BiH, da u BiH ne žive konstitutivni narodi nego građani, da su Hrvati i Srbi fašisti i separatisti, da oni brane BiH od njenih stanovnika iz Hercegovine, središnje Bosne, Posavine i RS-a i brojne druge koještarije.

No, zato im je ''promaknulo'' kako Lijanović operira milijunima koje smo svi mi uplaćivali u proračun.

Ako se pokaže da je Lijanović kriv, bit će to pljuska u lice i sarajevskoj (bošnjačko-građanskoj) političkoj sceni koja je mislila ''lako ćemo mi s Lijanovićem, preko njega ćemo 'povaliti' Hrvate''. Ispostavilo se kako je Lijanović ''povalio'' sve nas, i diskreditirao SDP-ove projekte platformaške naravi jednom i zauvijek. Činjenica da je i SDA pristala na sudjelovanje u platformaškoj igrici pokazuje koliko državotvornosti ima u sarajevskoj politici.

Iza platforme i Lijanovića ostala je spaljena/poplavljena zemlja puna ljudi željnih odlaska iz države.

Ipak, najgore je što bi tzv. bošnjačko-građanska elita sve to ponovila, samo s još više žestine.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi