RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kako je mostarskim maturantima ukradena norijada

Napisano 23.05.2015. 13:13

Netko bi zaista bio sretan da su Hrvati ''nacional-šovinisti s dna kace'', da divljaju gdje god stignu, da neprestano izazivaju sukobe... Bošnjačko-građansko-unitaristički underground portali tako su se u petak i subotu utrkivali tko će više ocrniti mostarske maturante koji su u petak šetnjom ulicama Mostara obilježili kraj srednjoškolskog obrazovanja.

Djeco, dobrodošli među odrasle, poželio im je niz portala spomenutog profila, a ''vjetar u leđa'' im je dao Avaz i, naravno, hercegovačko-neretvanski SDP.

Medijski je konstruirana otprilike sljedeća priča:

Hrvatski maturanti su u Mostaru obilježavali zadnji dan nastave navodno se tukući s građanima iz istočnog Mostara i policijom, neki su navodno završili u bolnici, specijalci navodno na ulicama brane navodno goloruki narod iz istočnog dijela grada od  navodno podivljalih hrvatskih maturana. Naravno, uz sve to, navodno su pjevali ustaške pjesme, a navodno su nosili i ustaška obilježja. Navodno je pričinjena i neka materijalna šteta.

 

Pavelić na majicama?

Nikakve službene potvrde da se to uistinu dogodilo nema, upravo suprotno. No, to nije spriječilo čitav niz underground portala da prošire priču bez trunke ikakve osobne i profesionalne odgovornosti.

Što se zapravo u petak događalo na ulicama Mostara, rastumačio je portal Bljesak.info. Pitali su same maturante što se to dogodilo i dobili su jednostavne odgovore.

''Nije bilo nikakvih ustaških obilježja niti lika Ante Pavelića na majicama. Na majicama je bio lik srednjoškolskog profesora kojeg su mostarski maturanti montirali u generalsku odoru'', piše portal.

''Radi se o razredu koji je ove četiri godine bio dosta uspješan u svim sportovima, na školskim turnirima, gradskim i slično. Zbog tog su se i povezali s ovim profesorom tako da je ovo bila sve jedna velika šala'', rekla je za Bljesak.info jedna maturantica.

Medijima su maturanti uputili i pismo u kojem stoji kako bi većina njih željela da je na majicama zaista bio lik Ante Pavelića kako bi mogli napraviti stvarni skandal.

''To je profesor tjelesnog iz Nove gimnazije, gdje je njegovo lice stavljeno, sve u vidu šale, ali evo ne smijemo se ni našaliti'', navodi se u pismu maturanata, koji su opovrgnuli pisanje spomenutih underground portala.

''Vi, gospoda novinari ste ti koji napušete sve priče, naravno ukrasite lažima, i taj bezbroj puta spomenuti nacionalizam i mržnju vi promovirate ovakvim člancima. Hvala vam što norijada zbog vas i vaših laži nije mogla ostati u lijepom sjećanju", navodi se u pismu upućenom lokalnim medijima.

Bljesak.info navodi kako je cijela priča potekla od izvješća Dnevnog avaza u kojem se više puta spominje riječ ''navodno'' pa tako piše kako su maturanti, ''navodno, u blizini Doma zdravlja na Bulevaru počeli provocirati građane u istočnom dijelu, skandirajući 'Nema više Veleža, nema Starog mosta, srušile ga ustaše' i slično''.

 

Medijsko prikazivanje Hrvata

Sve su, pak, začinili iz SDP-a priopćenjem za javnost koje je pisano tipičnim sdp-ovskim stilom kojemu je glavna odlika pasivna agresija.

''U masi onih koje je nakaradni, nacionalistički i rasistički obrazovni sistem upropastio i učinio potpuno beskorisnim i nekonkurentnim na tržištu rada, danas je trebalo javnosti predstaviti one koji su odbili biti prosječni i svojim ocjenama najavili dolazak jedne bolje generacije stanovnika ovog poniženog i poraženog grada! Tužno je da su im taj medijski prostor uzeli vršnjaci, koje je obrazovni sistem pretvorio u topovsko meso nacionalističkih politika. Fizičko razdvajanje djece po nacionalnim programima, besramno forsiranje koncepta dvije škole pod jednim krovom nije mogao dati zrelije plodove od nacionalističkog divljanja'', priopćeno je iz SDP-a.

Ovdje nije jasno misle li na djecu iz Konjević Polja ili Mostara, niti tko je divljao, no izdano  je u petak navečer nakon što se po spomenutim portalima već ''zavrtila'' priča o ''podivljalim hrvatskim maturantima''.

Iako se normalan razum s tim odbija suočiti, čini se kako dio medija bliskih idealima unitarizma koristi svaku prigodu da Hrvate Mostara (i cijele BiH) prikaže ultrašovinistima. Sjetimo se samo afere ''Ante iz Mostara''.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi