RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nova godina ne ide uz stare navike

Napisano 05.01.2016. 12:21

Svaka godina je jednom bila „nova“ i je li se išta promijenilo u odnosu na ranije? Nije. 2015. je još jedna u nizu za našeg običnog čovjeka izgubljenih godina. Hoćemo li izgubiti i 2016.? Ovisi isključivo od nas samih.

I u godinu koja je evo prošla ušli smo puni nade i poleta, jer to je bila godina nakon održanih izbora u kojoj su pobijedili „naši“. I nakon proživljene cijele 2015. jedino što se može zaključiti jest kako je vrlo mala ili nikakva razlika između „naših“ i „njihovih“.

Netom nakon osvojenih izbora, grmilo se kako će se ispitati ustavnost preko 300 zakonskih akata koje je nametnula Platforma. Prođe godina, ništa. Dapače, trenutna vlada djeluje u skladu sa ovim nametnutim aktima. Grmilo se kako se ne smije događati da netko nekome nameće političke predstavnike, pa se Srbima u Federaciji nametnulo potpredsjednika Dunovića i to u suradnji „naših“ i „njihovih“. Pred kraj godine ti isti „naši“ koji su za njega digli ruku sad ne znaju kako ga smijeniti i govore kako je on jedan od „kočničara reformi“. Grmilo se i o neustavnosti federalnih ministarstava, dok se na iste nije imenovalo ministre pa i tu stade grmljavina. Grmilo se i o stranačkim upošljavanjima u javnim poduzećima i upravi, da bi čim sjedoše „naši“ krenuo stampedo upošljavanja stranačke mladeži, rodbine i stranačkih prijatelja u ta ista poduzeća. Grmilo se o borbi za opstanak poduzeća koja su u „opasnosti od strane platformaša predloženog zakona o radu“, da bi isti taj zakon bez ikakvih izmjena bio usvojen, opet od strane „naših“. Grmilo se o neravnopravnoj raspodjeli prihoda na županije, da bi se, ne samo dodatno umanjilo koeficijent povrata nego bespogovorno i ubacilo Grad Sarajevo u tu istu raspodjelu. Grmilo se o pravima branitelja, dignitetu Domovinskog rata, HVO-a, napolagalo vijenaca i vijenaca, da bi šutke i bez ikakve reakcije prošle i prolazile kvalifikacije o „udruženom zločinačkom poduhvatu“ od strane Tužiteljstva s kojim to isto Tužiteljstvo časti pripadnike HVO-a. Dok se zločine počinjene od strane Armije BiH kvalificira kao individualnu odgovornost, zločine HVO-a se kvalificira kao UZP. „Naši“ šute i šutnjom odobravaju, jer se nacionalni ponos i domoljublje mjeri brojem fotelja i pozicija.

Cjelokupna vladajuća struktura u BiH, a osobito kad se radi o hrvatskom dijelu, toliko je otuđena od naroda da je dojam kako ne živimo u suvremenoj demokraciji, nego u razdoblju najgoreg srednjovjekovnog feudalizma. Oni žive u nekom svom svijetu, daleko od stvarnosti običnog čovjeka. Sve je podređeno tim članovima stranačkih elita koje kontroliraju svaku poru društva, od one u najzabitijoj općini, pa do vrhova državne vlasti. Ne samo da se te vladajuće elite smatraju većim Hrvatima od prosječnog Hrvata, nego se smatraju i vrjednijim ljudima. Po njihovoj logici, vlast sa sobom ne nosi obveze i odgovornosti, nego isključivo beneficije i mi, običan puk, bi to morali poštovati i kolektivno šutke trpjeti. Ukoliko pokornički i valjano to istrpimo, tko zna, možda štogod i zapadne nas male ljude. Ono par navrata kada nam se obrate ili pojave u javnosti moramo uokvirit i zahvaljivat im na ukazanoj časti i milosti.

Na izborima 2014. dogodilo se jedno okupljivanje hrvatske političke ideje, svojevrsno zbijanje redova kao odgovor svim nametanjima od strane poklonika unitarizma i većeg dijela međunarodne zajednice. Taj čin je bio neophodan i ostati će neophodan dok god se za sva vremena ne riješi pitanje ustavne ravnopravnosti hrvatskoga naroda. HRS je bio dio te ideje i dio te ideje će ostati. No, jednako kao što se odupiremo unitarističkoj ideji BiH, oduprijet ćemo se svakome onome tko zloupotrebljava neravnopravnost hrvatskoga naroda za neke svoje potrebe i interese. Šutnja i traženje pravdanja za sve greške i licemjerne propuste aktualnih zastupnika u vlasti koje smo i mi birali i podržali, a pod devizom neke „šire ideje“, nije ništa drugo nego čekanje i nada ne bi li sa stožernog stola zapala mrvica plijena. HRS nije nastao radi plijena, nego radi djelovanja za dobro društva i dobro čovjeka.

Govorili smo 2014. godine, ponavljamo i sada: misija HNS-a je rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja, a ne pozicioniranje istrošenih, ali poslušnih hdzovskih kadrova. Hrvatske vladajuće strukture uopće nisu svjesne odgovornosti koju imaju, osobito kad se zna kako onaj jači dio međunarodne zajednice samo vreba prigodu kako bi kreirao neku novu Alijansu ili Platformu sa sebi podobnim i lako potkupljivim dijelom hrvatskog političkog korpusa. Hrvatski narod je preživio Alijansu, preživio je Platformu, teško da bi mogao preživjeti još jedan takav međunarodni projekt. Jednostavno, demografski podaci to potvrđuju. Prema tome, 2015. godina je izgubljena i protraćena godina. Godina razočaranja. Zato moramo učiniti sve kako i 2016. ne bi bila isto tako izgubljena. Jednostavno, to bi bilo za nas preskupo.

Ovo je godina lokalnih izbora i godina koja je prekretnica za HRS. Prije godinu i pol dana smo  iznijeli dokument prijedloga realno izvedivog ustavnog preustroja BiH. Iznijeli smo i dokument prijedloga rješenja izbora za grad Mostar. Teme su to koje su za nas u BiH esencijalne i  ovih dana aktualne, ali ih nisu aktualizirali hrvatski predstavnici u vlasti, nego dio međunarodne zajednice posredstvom svojih glasnogovornika unutar bošnjačkih političkih struktura. HRS je dakle mnogo ranije dao odgovore na esencijalna pitanja, u skladu sa interesima hrvatskog naroda, ali koji ni po čemu ne zadire u prava drugih naroda. HRS je djelom pokazao kako se mora proaktivno i konstruktivno djelovati, a ne isključivo reagirati na vanjske poticaje.

Isti ćemo pristup imati izborima 2016. godine. Za svaku općinu gdje budemo kao lista nastupali uradit će se vrlo jasna SWAT analiza i ponuditi rješenja koja će biti realno izvediva i za opću dobrobit. Ostat ćemo dosljedni konstruktivnoj i nepotkupljivoj HRS-ovoj politici po mjeri čovjeka, a ne po mjeri političkih kasta. Promovirati ćemo djelima politiku u službi naroda koji bira, a ne u službi osobnih i stranačkih interesa. Ne možemo nikoga i nećemo tjerati da glasuje za nas, ali ćemo se ponuditi kao jaka opcija za koju glasovati, kao jedina istinska alternativa i korektiv u hrvatskom političkom korpusu.

HRS kao politička snaga mlađih i intelektualno neovisnih ljudi  koji imaju smjelosti usprotiviti se ne samo politici domoljubnog licemjerstva i partijskog sebeljublja hrvatskih političkih stranaka (bez iznimke), nego i suprotstaviti se otvoreno onom dijelu međunarodne zajednice, na čelu se OHR-om, koji propagira unitarističku viziju BiH derogirajući ustavom zagarantirani pojam konstitutivnosti naroda. Pokazali smo više puta kako imamo hrabrosti u lice eksponentima međunarodne zajednice reći kako BiH nikada neće biti suverena zemlja dok god u njoj postoji ured OHR-a i dok god postoji dio te međunarodne zajednice koji ne želi shvatiti kako ovdje žive konstitutivni narodi, prvo, pa tek onda ona nekolicina njih koja sebe nazivaju Bosancima i Hercegovcima, isključivo radi zauzimanja pozicija tzv. Ostalih u zastupničkim tijelima vlasti.

Prema tome, hoće li 2016. biti izgubljena kao i 2015., to ne znamo, ali učinit ćemo sve da 2016. bude prekretnica ne samo za HRS nego i politiku hrvatskog naroda općenito. Dakle, hoće li uistinu nova godina biti sretna ili ne, ovisi isključivo o tome koliko mi iskrenog truda uložimo u njenu sreću.

Slaven Raguž/HRSBiH.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi