RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nusret Imamović, glavni vođa vehabija u BiH: Vehabije za rat sa SAD-om, protive se BiH u NATO-u

Napisano 23.04.2012. 12:12

Vehabijski pokret u BiH i dalje se širi, unatoč akcijama policije

Nusret Imamović, glavni vođa vehabija u BiH: Vehabije za rat sa SAD-om, protive se BiH u NATO-u 

"Neprijatelji islama su SAD, Izrael, V.Britanija, Francuska i Italija…"


Postoje pouzdane informacije kako se vehabije u BiH organiziraju oko Kalesije, Sarajeva, Gračanice, Živinica, Donjeg Vakufa i Goražda

Piše: Zdenko Jurilj/VLM

Ime Nusreta Imamovića (41) utjecajnog vođe vehabijske zajednice u BiH označeno je kao ime glavnog inspiratora da Mevlid Jašarević na američko Veleposlanstvo u Sarajevu ispuca više od 100 metaka iz automatske puške „kalašnjikov”. Njegova predavanja u kojima je članove vehabijskog pokreta u Gornjoj Maoči huškao protiv američkih okupatora, navodi se u policijskim izvješćima, služila su kao sredstvo ‘zavođenja’, koja su rezultirala napadom na zgradu američkog Veleposlanstva, ali i niza drugih terorističkih djela koji su se dogodili na prostoru BiH u posljednje dvije godine.

SAD vodi ideološku borbu

Prema našim saznanjima postoje pisana izvješća u kojima se citiraju Imamovićeva predavanja u kojima on tvrdi kako su „Amerika i američki Kongres, definirali muslimane ne samo kao vojne, već i ideološke neprijatelje. Zbog toga s njima moraju voditi ideološku borbu i ideološki ih pobijediti”. Po njegovu tumačenju Kuran i šerijat su jedini ustav i zakon koji „braća” trebaju slijediti, a ne tagutske (sekularne) ustave, zakone i zastave.
„Jedina prava zastava je zastava islama dana od Boga i braća se trebaju” ističe Imamović, „zalagati za takvu zastavu i takvu državu. To nije jednostavan cilj, sva braća koja se zalažu za takvo nešto po njemu moraju biti spremna na zlostavljanja, šikaniranja i uznemiravanja.”

Optužbe zbog NATO-a

Pripadnike selefijskog pokreta poziva da ne ostavljaju svoj imetak, ne napuštaju domove i da trebaju biti spremni na borbu. Optužuje sve zagovornike ulaska BiH u NATO savez, a oni koji sjede u Međureligijskom vijeću BiH (uključujući i predstavnike Islamske zajednice u BiH) naziva izdajnicima, krivokletnicima. Napad na američko Veleposlanstvo u Sarajevu, Nusret Imamović smatra marginalnom pojavom, a za napadača Mevlida Jašarevića tvrdi da je on proizvod nasilja kojemu su izložene vehabije u Gornjoj Maoči od policije. Ističući kako ne priznaje postojanje BiH i ovakvih međunarodno priznatih granica kao i njezine svjetovne zakone, ovaj utjecajni vođa vehabijske zajednice, tvrdi da ga samo zanima priznaju li ti zakoni njihov vehabijski pokret. Cijelo izvješće o vehabijskim pokretima u kojem se analizira psihološki profil, biografija i aktualne radnje Nusreta Imamovića bit će dostavljeno kako doznajemo i američkim sigurnosnim službama, a dio je već ranije i dostavljen. U izvješću se navodi kako je Nusret Imamović strog, discipliniran i oprezan. Izuzetan je govornik i vrlo vješt manipulator. Ne priznaje autoritete i ne želi nikome polagati račune.

Njegovi protivnici iz reda selefija ga smatraju iskompleksiranom osobom koja ima previsoko mišljenje o sebi. Zamjeraju mu da se ponaša kao drumski razbojnik i da svojim ponašanjem nanosi ogromnu štetu i selefijama i muslimanima u cjelini. Tijekom 2010. i u prvoj polovini 2011.godine, stoji u izvješću koje obrađuje Imamovićeve aktivnosti i psihološki profil, „agresivno se i planski nametnuo kao vođa znatnog broja selefija (vehabija) sa šireg prostora BiH, te s područja jugoistočne Europe iz zemalja Europske unije.

Vehabijski kampovi

Džemati njegovih sljedbenika u spomenutom razdoblju utemeljeni su u Tuzli, Gradačcu, Kalesiji, Lukavcu (kod Tuzle), Zenici, Sarajevu, Goraždu, Bihaću, Bužimu, u Beogradu, Sandžaku, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj. „U posljednje vrijeme ”piše dalje“ naročito je angažiran na iznalaženju lokacija za formiranje novih vehabijskih zajednica po ugledu na onu u Gornjoj Maoči. Tako je u selu Gornja Dubnica kod Kalesije već kupljeno nekoliko kuća i imanja, a isti je slučaj i sa selom Ošve kod Maglaja. Dijelom se to realizira i na prostoru sela Gračanica kod Živinica, u selu Mečevići kod Maglaja, u selu Bivolice kod Goražda, u selu Kamenjača kod Donjeg Vakufa, te na širem području Hadžića kod Sarajeva”. Spominje se kako je zbog svojih stavova u svađi sa svojim najstarijim bratom, ali da ga ostala dvojca braće slijede u stopu. Vehabija Nusret Imamović smatra da su najveći neprijatelji islama SAD, Izrael, Velika Britanija, Francuska i Italija i da su svi Bošnjaci i muslimani koji nisu neprijateljski raspoloženi prema tim zemljama i njenim građanima – izdajnici islama.


■ Učenik medrese postao vehabija
 
Nusret Imamović je rođen 1971. g. u selu Miljanovci, općina Kalesija. Prije rata u BiH završio je medresu u Sarajevu, a tijekom rata je bio pripadnik Armije BiH i tri puta je ranjavan u borbenim djelovanjima. Jedno vrijeme rata je bio vjerski predavač u nastavnom središtu u mjestu Meškovići kod Kalesije u kojem se nalazio i jedan broj arapskih dragovoljaca. Tada se priklonio vehabizmu. Nije jasno kako je stupio u kontakt s Muhamedom Porčom, ali je poznato da je poslije rata u BiH otišao u Beč gdje ga je prihvatio upravo Muhamed Porča. Porča mu je, navodno, osigurao religijsko školovanje u Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Po okončanju školovanja je jedno vrijeme živio i radio u Austriji da bi sredinom 2005. g., navodno po nalogu Muhameda Porče, bio postavljen na mjesto duhovnog lidera selefija u zajednici u selu Gornja Maoča u blizini Brčkog. Ima, međutim, indicija da je Porča poslao Nusreta u Gornju Maoču po kazni: navodno je Nusret Imamović u sukobu između Muhameda Porče i Nedžada Balkana, iznimno radikalnog vehabije, stao na stranu Balkana. Stoji između ostalog u dosjeu koji je napisan o Imamoviću.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi