RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obespravljenost Hrvata u BiH posljednjih 17 godina - oduzimanje pariteta, novca, ukidanje županija

Napisano 24.12.2012. 13:22

Analiza - Što je sve Hrvatima u BiH uskraćeno i oduzeto, a po zakonu i Ustavu im pripada kao konstitutivnom narodu

Nepravda - Obespravljenost Hrvata u BiH posljednjih 17 godina - oduzimanje pariteta, novca, ukidanje županija

HRVATI U BIH BEZ PRAVA - U BIH NA SNAZI PRAVNO NASILJE NAD HRVATIMA

Obespravljenost od središnje Bosne do Mostara
 
Problemi koji se najviše odražavaju na Hrvate
■ Mostar 
Posebna izborna pravila
Jedini grad u cijeloj BiH u kojemu još uvijek vrijede posebna izborna i pravila odlučivanja kako Hrvati ne bi slučajno mogli vladati ovom sredinom. Zlonamjerno se tvrdi da bi 'hrvatskim stolnim gradom' bio stvoren put za entitet.
 
■ Središnja Bosna
Preživjeli kalvariju
- Samo je dovoljno obići ovo područje te pogledati statistike i vidjeti kolike su žrtve Hrvati preživjeli. Ubojstva policajaca, povratnika, stalne prijetnje oko demografske promjene koja bi se mogla odraziti na gubljenje vlasti.
 
■ Vlast u FBiH
Hrvati bez utjecaja
- Hrvati nemaju gotovo nikakav utjecaj na odlučivanje u Federaciji BiH čak i da legitimni predstavnici uđu u vlast jer ovdje vlada sustav broja ruku. To se očituje i kroz rad izvršne vlasti, ali i zakonodavne jer nema mehanizama zaštite.
 
■ Investicije
Novac ide Bošnjacima
U posljednjih dvanaest godina izuzev tek dijela autoceste koja se mora spojiti s Republikom Hrvatskom, iz Federacije BiH nije izdvojen niti stoti dio novca koji je usmjeren na većinska bošnjačka područja pa čak i u Republici Srpskoj.
 
■ Ovlasti
Oduzimanje Hrvatima
Županijama gdje su Hrvati većina gotovo svakodnevno otimaju se ovlasti bilo da se radi o prostornom planiranju, što je drugi najvažniji zakon nakon proračuna, do stalnih nasrtaja na poduzeća koja su većinski izgradili Hrvati.
 
■ Neiskrenost
Izgradnja unitarne države

Nevažno o kojim se političkim partnerima s bošnjačke strane radilo, čast rijetkim iznimkama, bošnjačka politika zagovara izgradnju unitarne države-entiteta. To je teško pomiriti s hrvatskim očekivanjima decentralizacije.

Piše: Zoran Krešić, VLM

Od samoga trenutka kada su čelnici Hrvata u BiH, po nagovoru Zagreba, pristali ukinuti Hrvatsku republiku Herceg Bosnu, započelo je sustavno višegodišnje razmonitiranje ustavno-pravne pozicije Hrvata u ovome entitetu koje se, ovisno o etapama pojedinih bošnjačkih stranaka u vlasti i utjecaja međunarodne administracije, pogoršavalo. Unatoč tome što se međunarodna uprava odlučila na izlaznu strategiju iz zemlje i posljednji primjer primjene bonskih ovlasti bio upravo na štetu najmalobrojnijeg naroda.
Stanje u FBiH za Hrvate bilo je razmjerno prihvatljivo i imali su potrebni kapacitet baštiniti jednakost dok pod utjecajem američke administracije nisu promijenjena izborna pravila i propisi po kojima je Bošnjacima omogućeno da biraju hrvatske predstavnike. Odluku je pod utjecajem diplomata Roberta Barrya donijela misija Organizacija za europsku sigurnost i suradnju. Nakon što se nije uspjelo ipak slomiti, okosnica hrvatske legitimne političke volje, pronađeni su dežurni Hrvati kojima su popunjene praznine u vlasti. Prvi ozbiljniji hrvatski politički otpor bilo je osnivanje HNS-a i Hrvatske samouprave. Međunarodna zajednica odlučila je tenkovima uništiti Hercegovačku banku, tadašnju kralješnicu financijske snage Hrvata. No, ni to nije bilo dovoljno arhitektima dvoentitetske države sa dva naroda, u kojemu su Hrvati očito višak, da nametnu ustavne promjene 2002.

Formalno je to učinio austrijski diplomat Wolfgang Petritsch, no autor obračuna s Hrvatima, smjene dužnosnika, progona, uništenja bio je američki diplomat Thomas Miller koji je i kardinalu Vinku Puljiću poručio 'ili se asimilirajte, ili idite'. A ustavnim promjenama otvoren je prostor bošnjačkim strankama da potpuno ovladaju Hrvatima i imaju dominaciju. Od tadašnjeg jednakog odnosa hrvatskih i bošnjačkih ministara u Vladi, koja objektivno u državi ima najveće ovlasti, Hrvati su spali na pet ministara dok su Bošnjaci, pokazala je to kasnije praksa, imenovali osam svojih ministara i premijera, te trojicu Srba. U takvom odnosu snaga Hrvati se teško ili nikako nisu mogli nositi s većim brojem ruka.

U dva navrata bošnjačke stranke su Hrvatima izabrale i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. U međuvremenu u prakticiranju vlasti u FBiH Hrvatima se, odnosno županijama, otimalo sve, a čak se nisu poštovale niti odluke Ustavnoga suda FBiH koji je osporavao ovo pravno nasilje. Najzorniji primjer je izgradnja autoceste kroz Hercegovinu te slučaj Mostara. Do koje mjere su bili monstruozni planovi dijela bošnjačke politike i međunarodne zajednice potvrđuju još uvijek nerazriješeni slučajevi likvidacija visokih dužnosnika Hrvata za što se, pak, opet pokušalo optužiti Hrvate. Od slučaja generala Vlade Šantića do likvidacije Joze Leutara. U takvim okolnostima teško je voditi političku utakmicu, biti uspješan na kratke staze. Hrvatima treba hitan strateški zaokret k onima koji mogu donekle parirati onima koji u sjeni vladaju BiH skoro dva desetljeća.

■  I partneri su neiskreni
Aktualna situacija s promjenom vlasti u FBiH na izvjestan način pokazuje neiskrenost svih 'partnera' u vlasti. lako formalno ne funkcionira, još uvijek aktualna vlada je nastavila, gledajući samo pitanje autoceste, dodjeljivati poslove svojim međunarodnim sponzorima. Kada se spomenulo pitanje kanala na hrvatskome jeziku stigao je nervozan odgovor s bošnjačke strane, a hrvatski prijedlozi ustavnih promjena samo zahvaljujući spretnosti dijela sudionika procesa nisu bačeni.

RJEŠENJA KOJA BI MOGLA POPRAVITI POZICIJU HRVATA

■ Borba za jednakopravnost
Hrvatska javnost u BiH morala bi pokazati puno više jedinstva i solidarnosti u borbi za svoju jednakopravnost. Koliko god sada izgledalo neizgledno, potrebno je u krilo HNS-a okupiti cijelu kreševsku šestorku.

■ Ukinuti nametnute odluke   
Stanje bi se automatski popravilo kada bi se ukinuli amandmani koje je, pokazalo se u praksi, nametnuo bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i koji su jedino dovelo do slabljenja i podjarmljivanja Hrvata u federalnom entitetu.

■ Potreban strateški zaokret
Strateški je zaokret potreban hrvatskoj politici budući da se našla kontra američko-turskih interesa na Balkanu. U tome smislu potrebno je razmisliti o pronalasku jednako snažnih saveznika na globalnoj razini.


Nema komentara

Anketa

Ustavi