RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pismo jajačkog branitelja: Zavist, zavist i samo zavist!

Napisano 08.09.2015. 11:49

Svi smo oduvijek bili skloni narugati se Srbima, a osobito Bošnjaci – muslimani, zbog slavljenja bitke na Kosovu polju u kojoj su Srbi izgubili od nadmoćnijeg Osmanskog carstva. Iz današnje perspektive, možemo donekle razumjeti Srbe jer njihovo „slavljenje“ izgubljene bitke može biti povezano s njihovim velikim žrtvama i svemu onome lošem što ih je snašlo pod osmanskom čizmom. Prisjećaju se te bitke, makar i izgubljene, jer su u njoj sudjelovali i borili se za očuvanje svoje domovine.

Ali, koje opravdanje danas možemo naći za bošnjačko slavlje oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca?! Niti su sudjelovali u toj bitci za oslobođenje, niti su dali bilo kakav doprinos za njen uspjeh, ali ipak slave! I to, kako se može zaključiti iz ponašanja općinskog načelnika, oni slave na način koji šalje javnosti jasnu, i opasnu, poruku da su spremni iskoristiti trenutno stanje u Jajcu kako bi krivotvorili povijest koje se svi još tako živo sjećamo.

Da podsjetimo, Jajce je oslobođeno 13. rujna 1995. u vojno-redarstvenoj operaciji Hrvatskih snaga (Hrvatsko vijeće obrane, Specijalna policija MUP-a HR HB, Hrvatska vojska i Specijalna policija MUP-a RH) koja se zvala „Maestral“. To je činjenica poznata cijelom svijetu i ne može se nikakvim besmislenim pokušajima krivotvorenja osporiti.

Zbog čega onda Bošnjaci u Jajcu slave „dan oslobođenja“ 12. rujna? Gdje su njihove „oslobodilačke“ postrojbe bile toga 12. rujna? Svima je poznato da su snage Armije BiH ušle u Donji Vakuf 14. rujna 1995. i to nakon što su grad napustile srpske postrojbe i povukle se prema Jajcu i Kneževu. Dakle, ni Donji Vakuf nisu oslobodili već su ušli bez borbe i to poglavito zahvaljujući tomu što su Hrvatske snage razbile srpsku obranu na širem području i Srbi su iz Donjeg Vakufa pobjegli zato što su ostali bez sigurnog zaleđa.

Ako je Donji Vakuf oslobođen 14. rujna, što su onda jajački Bošnjaci oslobodili dva dana prije toga? Kojim su to oni pravcem napadali i kako su preskočili Donji Vakuf, tada još uvijek pod srpskom okupacijom? Pitanje je to koje treba postaviti mladom jajačkom Načelniku, koji je ove godine predsjednik organizacijskog odbora manifestacije koju nazivaju „Dani oslobođenja Jajca“. „Dani“ zvuči malo pretjerano, jer je Jajce oslobođeno u jednom danu!

Ponašanja Načelnika jajačke općine, te bošnjačke svite oko njega, provokativni je čin usmjeren prema Hrvatima općine Jajce, kao i prema svim Hrvatima koji su sudjelovali u oslobađanju Jajca. Jedino je nepoznanica kakvu to oni reakciju jajačkih Hrvata, posebice branitelja, pokušavaju isprovocirati.

Sve je počelo u mandatu bivšeg načelnika, Nisveta Hrnjića, mrzitelja Hrvata i svega što je hrvatsko. On nije mogao podnijeti da se na zidinama Starog grada vijori hrvatski barjak, pa makar i samo tijekom obilježavanja obljetnica oslobođenja, te je dao nalog komunalnom poduzeću da se uklone jarboli sa Staroga grada. Kako time nije spriječeno spuštanje hrvatske trobojnice sa zidina za Dan oslobođenja, niti je uspio izazvati incident (koji je očito priželjkivao), bošnjačke boračke udruge su izvjesile ratnu zastavu Armije BiH na tvrđavi, tik do Hrvatske. Hrvati su prešli i preko toga, jer im je bilo stalo da se Dan oslobođenja obilježi dostojanstveno i bez bilo kakvih političkih ili nacionalnih prijepora. Međutim, godinama poslije toga postalo je važno tko će prvi istaknuti zastavu na tvrđavi. To je svima već postalo smiješno (Hrvatima), ali bošnjački jastrebovi očito imaju jasan cilj i svake godine će biti drskiji u svojim nastojanjima krivotvorenja bliske nam povijesti, a sve po mjeri budućnosti kakvu su oni zamislili za Jajce i Jajčane.

Dne 12. rujna 2015. g. Načelnik će primiti ratne komandante i nositelje najviših ratnih odlikovanja iz redova Armije BiH. U tome ne bi bilo ništa loše, da se dotični gospodin udostojio organizirati i prijem za ratne zapovjednike postrojbi koje su doista oslobodile Jajce i zahvaliti im se u ime svih građana Jajca za žrtvu koju su podnijeli. Načelnik bi im se mogao i osobno zahvaliti, jer bez njihovih ratnih uspjeha i zasluga on danas ne bi bio na toj dužnosti i tko zna gdje bi ga odveo prognanički život.

Ima li smisla organizirati „svečanu akademiju“ 12. rujna, kada će narednog dana, na Dan oslobođenja biti upriličena Svečana akademija na kojoj će nazočiti najviši državni vrh BiH i R. Hrvatske? Zar to nije i ruganje Predsjedatelju Predsjedništva BiH, koji je ove godine pokrovitelj 20. obljetnice oslobođenja Jajca?

Zašto nitko ne prozove Načelnika zbog neodgovornog i nepotrebnog trošenja proračunskih sredstava? Da stvar bude još gora, on proračunska sredstva ubrana velikim dijelom od hrvatskih poreskih obveznika troši smišljeno s ciljem provociranja Hrvata!

Taj isti Načelnik će sjediti u prvom redu na Svečanoj akademiji 13. rujna, pozdravljati se s visokim uzvanicama i glumiti finog domaćina. Krajnje licemjerno! Samim svojim dolaskom na Svečanu akademiju 13. rujna, on, kao i njegov prethodnik Hrnjić, daju legitimitet toj svečanosti (premda to od njih nitko niti ne traži) i priznaju kada je Jajce oslobođeno i tko ga je oslobodio! I onda se normalan čovjek mora zapitati čemu onda sva ta nepotrebna i ničim utemeljena želja da se organizira paralelna svečanost oslobođenja. Zavist, zavist i samo zavist!

Hrvatski branitelj i Poskok.info

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi