RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Popis stanovništva ili etničkog čišćenja

Napisano 24.03.2016. 21:02

Dok vrijeme neumoljivo teče, za objavu popisa stanovništva, i gdje u svakoj normalnoj zemlji je to tehničko pitanje, u BiH se vode mirnodopske ali ipak rovovske bitke ostvarenja ciljeva započetih u ratu.

Možda ne i jedini ali zasigurno najveći problem jeste kako odrediti broj stalih stanovnika u BiH. Srpski i bošnjački političari u kontekstu ovog pitanja imaju različite poglede, pa su tako u RS-u mišljenja kako se broj stalnog stanovništva dobiva na osnovu pitanja o mjestu rada i školovanja, dok u FBiH do ovog broja žele doći uvažavajući razloge i dužinu odsustava kao i učestalost vraćanja u mjesto stalnog stanovanja.

Srpski političari putem popisa žele doći do što "srpskije" Republike Srpske, ostvarene u ratu.

Do tada bošnjački političari žele da „navuku“ broj Bošnjaka u BiH preko mitskih 50%, a sve u skladu s „Islamskom deklaracijom“ i velikobošnjačkim ratnim ciljevima o BiH u kojoj bi živjeli Bošnjaci i „ostali“. I prije samog početka popisa bošnjačke desničarske perjanice poput nekoć prvog pionira SDP-a kasnije SDU-a Sejfudina Tokića su se proglasili „većinskim“ narodom u BiH iako oni to već jesu, te ako Bošnjaka ne bude preko 50% to je jasan znak da su ih „drugi pokrali“. Što uopće u Tokićevoj viziji znači „većinski narod“ u višenacionalnoj državi kao BiH, koju konstituišu tri, barem na papiru, jednakopravna naroda.

Radi se navodno o 300.000 popisnica o kojima se vodi žustra polemika. 300.000 popisnica ljudi koji žive, rade i školuju se u inozemstvu.

Hrvatima od popisa bio on objavljen ili ne ostaje sumorna činjenica da ih nema na nekoć stoljetnim ognjištima, a povratak zahvaljujući autobombama, ubojstvima, paljenjem je prekinut i onemogućen. Etničko čišćenje je nakon rata nastavljeno mirnodopskim metodama, pa se postavlja pitanje da li je ovo popis stanovništva ili etničkog čišćenja?

Hrvati kao konstitutivan i ravnopravan narod u državi „većinskih“ naroda ne mogu ostvariti elementarna prava kao pravo na školovanje na materinjem jeziku ili kanala na hrvatskom jeziku na Javnom RTV sistemu koji i oni moraju financirati, itd.

Pored toga što su najmanji od tri ravnopravna naroda, i taj se broj dodatno smanjuje kako bi novac prilikom raspodjele sredstava otišao u županije sa ravnopravnijim i konstitutivnijim narodom. Objava popisa stanovništva bi treba barem da ispravi tu nepravdu, koju je Zavod za statistiku FBiH nanio svojim kvaziprocjenama koje imaju svoje naučno uporište kao i gledanje u grah, te su samo plod političke odanosti i poslušnosti sarajevskoj političkoj eliti.

Popis stanovništva ukoliko ne bi bio izmanipuliran bi nam dao odgovore o razmjerima etničkog čišćenja, broju povratnika na prijeratna ognjišta, kao i o socijalnom stanju društva koje i bez popisa se da naslutiti da nije sjajno.

No umjesto toga, popis se pretvorio u političko „zapišavanje“ svoga, a sadašnje stanje etnički ratom očišćenih teritorija bi se željelo zacementirati za potrebe nekih budućih razračunavanja i ostvarenja u miru neispunjenih ciljeva u ratu.

HercegBosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi