RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predsjednički izbori i Hrvati BiH

Napisano 18.02.2010. 16:11
Josipović u Širokom

Izbore koje smo imali prigodu pratiti ovih nekoliko tjedana, Hrvati BiH mogu ocijeniti kao zadovoljavajuće i "obećavajuće".

Naime prvi krug je prošao poprilično monotono gdje je prvo mjesto bilo rezervirano za sadašnjega predsjednika Josipovića a nešto žešća utrka je bila za kandidata koji će ući u drugi krug izbora.

Ako bi se govorilo o najvećem tragičaru ovih izbora sasvim sigurno bi tu neslavnu titulu bi ponio g. Hebrang, njegov predodređeni ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora je u biti onemogućen od strane njegovih dojučerašnjih kolega, te su glasovi HDZ-ove stranačke mašinerije rasuli na sve strane.

Tu situaciju je odlično iskoristio g. Bandić te dojučerašnji SDP-ovac, čiji je staž u SDP-u okončan izbacivanjem (brisanjem) iz stranke baš kao i Nadan Vidošević (u njegovom slučaju HDZ), te za oko 3% glasova vise od HDZ-ovog kandidata ulazi u drugi krug.

U drugom krugu počinje se vaditi teško topništvo te uvrede i teške riječi pljušte na sve strane, Bandić koji je svu svoju karijeru izgradio u SDP počinje govoriti da on nije kao "neki" stranački čovjek, iako je iz SDP-a izbačen samo prije nekoliko dana, i počinje njegova borba protiv "crvene Hrvatske" - tu (ne)logičnosti ne završavaju. Isti "crveni" Josipović, sve gledatelje za televizijskim ekranima je u najmanju ruku zbunio govorom o svjetlu i tami, o dobru i zlu.

Bez zabune u drugom krugu se bira između dva SDP-ovca jednoga bivšega i drugoga koji je još u članstvu. Milan Bandic je bio mnogo uspješniji u pridobijanju glasova desnice, ali ni to nije pomoglo te je nakon prebrojanih glasova treći predsjednik RH postao g. Ivo Josipovic.

Ono što se moglo vidjeti na ovim izborima je očita razlika između glasova u Hrvatskoj i glasova HercegBosanskih Hrvata. Da glasovi HercegBosanskih Hrvata jesu bitni govori nam i to da su svi kandidati pokazali volju i zelju za rješavanje složene pozicije HercegBosanskih Hrvata u BiH. Priča se nije odnosila uopće na to treba li se nešto poduzeti, ili kada, nego kako, tu nas je sve zajedno iznenadila i "čelična lady" Vesna Pusić sa njezinim viđenjem uspostave trećega entiteta.

Pored borbe protiv korupcije možemo slobodno reci da je treći entitet dominirao predsjedničkim izborima!

Izjave kandidata glede pozicije HercegBosanskih Hrvata unutar BiH i pitanja trećega entiteta ili hrvatske federalne jedinice na tragu Kreševske deklaracije:

Milan Bandić: “Mislim da nisu potrošene sve mogućnosti da se postigne drukčije ustavno ustrojstvo kroz potrebnu reformu. No, ako Srbi budu nastavljali s politikom da priječe povratak, a Bošnjaci nastavili nadglašavati Hrvate, onda to neće biti dobro i jedino će rješenje biti treći entitet"

Ivo Josipović: „Uvijek ću zagovarati jednakopravnost naroda i pojedinca, načelo koje u Bosni i Hercegovini, nažalost, nije zaživjelo. Bez jednakopravnosti svih naroda na cijelome području Bosne i Hercegovine nije zamislivo sređivanje stanja u Bosni i Hercegovini, no konkretan model u kojem će se to načelo oživotvoriti, stvar je dogovora sva tri naroda u BiH.”

Nadan Vidošević: “Moj narod ima privilegij da ima dvije domovine i dva glavna grada, Zagreb i Sarajevo. Prosperitet i jedne i druge države znači prosperitet mog naroda. Hrvatski narod u BiH kao konstitutivni narod mora kroz svoje autentične predstavnike izgrađivati pozicije hrvatskog naroda u BiH da bi se kroz njegov uspjeh, ali i uspjeh druga dva naroda gradila bolja Bosna i Hercegovina za sve.”

Dragan Primorac: “Ratovi i podjele neće nigdje dovesti Hrvate u BiH. Još nam samo nedostaje treća politička opcija pa da se Hrvati u BiH potpuno unište. Kao hrvatski predsjednik iskoristiti ću sve instrumente da Hrvati u BiH budu ujedinjeni oko strateških stvari i da Hrvatska bude za njih otvorena kao i za sve Hrvate koji žive izvan domovine.”

Andrija Hebrang: “Potpuno je sigurno da je Hrvatima u BiH njihov glavni grad Sarajevo, o tome nema nikakve dvojbe. Ali, u suverenoj, prijateljskoj BiH, hrvatski narod mora imati ravnopravni status sa ostala dva konstitutivna naroda. To je bila moja poruka i u tom smislu Hrvatska može i mora pomagati. Ne miješajući se u unutarnje stvari BiH, ali lobirajući za takvo pravedno rješenje o ravnopravnom statusu.”

Vesna Pusić: „Konkretno, to bi moglo značiti podjelu BiH na, primjerice, pet administrativnih jedinica: dominantno srpsku, koja već postoji, dominantno hrvatsku, koja još ne postoji, dominantno bošnjačku i dvije mješane. Tako bi se ispoštovalo zatečeno stanje i sačuvao bi se hrvatski korpus koji je sada ponajviše ugrožen u BiH".

 

Otvara se novo poglavlje u odnosima Hrvata BiH i Pantovčaka.


HercegBosna.org



Nema komentara

Anketa

Ustavi