RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Putokaz za Europu

Napisano 20.09.2010. 19:27

Putokaz za Europu

■ Ima i onih koji o tom putu ništa ne govore, ali ga radom, ponašanjem i međunacionalnim odnosima već odavno trasiraju ■ Među te, svakako, spada i općina Vitez

Već godinama bh. političarima puna su usta puta u Europu, ali nikako da ponude i recept kako naći taj put. No, na sreću, ima i onih koji o tom putu ništa ne govore, ali ga radom, ponašanjem i međunacionalnim odnosima već odavno trasiraju. A među te, svakako, spada općina Vitez i premda će zvučati pretenciozno, reći ćemo da upravo ova općina, po mnogo čemu, može biti taj putokaz.

Putokaz-A

Općina Vitez ima oko 30.000 stanovnika, mješovitog nacionalnog, vjerskog i političkog sastava i opredjeljenja. Najveći je postotak Hrvata, oko 50 posto, desetak posto je manje Bošnjaka, petstotinjak je Roma, nešto manje Srba, Albanaca...!

Gospodarstvo, a Vitez po mjerilima Svjetske banke spada u najrazvijenije i najuspješnije općine u BiH, u najvećem postotku je u rukama Hrvata, ali broj zaposlenih (veći nego 1991., što je bh. raritet) skoro u potpunosti odgovara nacionalnom sastavu stanovništva općine. A takvim podatkom se malo koja sredina u BiH može pohvaliti. Još manje je sredina, a usuđujemo se reći da ih u BiH i nema, u kojima, u strukturama vlasti, konkretno u Općinskom vijeću, već godinama uopće nema nacionalnog preglasavanja.

HDZ BiH u Općinskom vijeću Vitez ima 11 od 25 članova vijeća a Klub Hrvata broji 16 članova. I ako konstantno imaju većinu, brojčanu snagu ruku ne koriste, premda je to omiljena praksa Bošnjaka u općinama gdje su većina i drugdje.

Jači (brojniji) kvači (malobrojnijeg), uzimaju, otimaju, preglasavaju... i slatkorječivo pričaju o putu u Europu, a taj put kojim idu, u stvari, državu vodi u propast. A kako se poštuje tuđe, kako se ne uzima ono što ti ne pripada, kako se trasira put k Europi..., u Vitezu bi mogao naučiti i Željko Komšić (i svi Bošnjaci koji su za njega glasovali i koji će ponovno glasovati), personifikacija, skupa sa šefom Lagumdžijom i SDP-om, vremena, lika i djela Sejde Bajramovića iz osamdesetih u kasnije raspaloj Jugoslaviji.

A BiH je, s ponosom se tvrdilo, Jugoslavija u malom. U Vitezu, Općina i tvrtke, stipendiraju 300 studenata na višim školama i fakultetima, na poslijediplomskim i doktorskim studijima. Gospodarstvenici su odnedavno vlasnici većinskog vlasničkog paketa Otvorenog sveučilišta Vitez s više od 1.300 studenata na 5 fakulteta, gradit će se studentski  kampus... uspješno djeluje Centar Pravnog i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru...!

Putokaz-Vitez

Prema listama najbogatijih ljudi Herceg Bosne, doduše neutemeljenim, je na samom vrhu  Vitežanin Pero Gudelj. Ipak, istine radi, treba istaći i službeni podatak da je Vitez premašio prijeratnu uposlenost ali da su prosječne plaće ispod, i onako niskog, prosjeka FBiH. Zbog toga je hrvatska dijaspora Vitežana još uvijek brojna. Ipak, da demografija i ekonomija imaju direktnih veza pokazuje i ova naša tabela iz koje se vidi da Hrvati u općinama Središnje Bosne, za sada, u Vitezu i Kiseljaku jedino imaju pozitivan prirodni priraštaj stanovništva u odnosu na 1991. u čemu sigurno udjela ima i ekonomska situacija.

Putokaz-tab1

Sve to, i mnogo što drugoga pozitivnog prepoznali su (konačno) i međunarodni dužnosnici pa je, tako, Kongres Vijeća Europe u studenome 2007. u Strasbourgu načelniku Vladi Aliloviću dodijelio posebno priznanje "... za promociju i humano djelovanje i stalnu potporu nacionalnim manjinama". Općina Vitez je članica Europskog pokreta. Na svečanosti obilježavanja Dana Europe u Bihaću Europski pokret je Vitez proglasio "naj općinom", a Alilovića "naj načelnikom".

Putokaz-Alilovic

Hrvatski humanitarac dr. Slobodan Lang, oduševljen razvojem i prosperitetom Viteza, ali i (su)života u njemu, reče kako na ulazu u ovaj grad treba staviti veliki transparent: Trasirali smo put za Europu, a jedan poznati bh. političar ustvrdi kako tu Hrvati poštuju sebe, ali znaju cijeniti i poštovati druge i drukčije. A upravo to, civilizacijske, europske poruke, putokazi..., zalog su za buduću prosperitetnu i sretnu BiH.
│ VL │HB.org │


Nema komentara

Anketa

Ustavi