RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Referendumijada

Napisano 26.09.2016. 10:11
Vance-Owenov plan za BiH - 4. siječnja 1993.

Referendum su neki definirali kao najdemokratičnije sredstvo za uređenje nekoga prostora. Međutim, to i nije baš tako. Referendumom se vrlo često manipulira. Recimo Britanci nasele svoje Britance na Falklandske otoke, uspostave svoju većinu, i tamo organiziraju referendum. Jasno je za što će ti ljudi glasovati. Isto tako, ti isti Britanci nasele Gibraltar svojim pučanstvom i tamo organiziraju referendum, opet je jasno kakav će biti rezultat. Na području polovine BiH kojega su u zadnjem ratu zauzeli Srbi, iako na nekim područjima nisu ni izdaleka bili većinski narod, kao što su dijelovi Posavine, gotovo je istrijebljeno muslimansko i hrvatsko pučanstvo, na sve moguće i nemoguće načine onemogućivan im je povratak i sada na tom prostoru ne samo da u potpunosti organiziraju svoju vlast nego provode i razne referendume. U takvoj situaciji nema se što očekivati nego da se apsolutna većina pozitivno izjasni o referendumskom pitanju. To je otprilike kao da u općini Posušje organizirate referendum s pitanjem: Jeste li za to da općina Posušje ostane samostalna ili da se pripoji Širokom Brijegu. Rezultat je unaprijed jasan.

Ovih dana neki mediji iz RH gotovo pa optužuju Hrvate u BiH kako oni podržavaju referendum koji se održava na području polovine BiH koji kontroliraju Srbi, i to da misle da će tako lakše doći do svoga entiteta. Nismo baš primijetili da Hrvati u BiH podržavaju taj referendum, ali ne bi bilo ni čudno kada bi ga i podržali, s obzirom na to što im se sve događalo u ovih zadnjih 20-ak godina. Naime, Hrvati su 29. veljače i 1. ožujka 1992. masovno izašli na referendum za samostalnost BiH, pa smo vidjeli što smo dobili kao protuuslugu za taj benevolentan čin. Majorizacija Hrvata po svim osnovama u cijeloj BiH, a što još više boli – majorizacija i marginalizacija Hrvata u entitetu u kojemu bi oni kao trebali biti “partnerska” strana. Iz ovoga proizlazi da Hrvati u BiH nemaju nikakve koristi podržavati ali i ne podržavati razne referendume koje organiziraju muslimani i Srbi, jer njih tako i tako u ovoj naopakoj državi nitko ništa i ne pita. To je zapravo borba između ta dva naroda, a sva nadanja Hrvata da će nešto dobiti iz njihova trvenja – uzaludna su. Nekomu se može činiti kako bi iz ove situacije Hrvati mogli nešto za sebe izvući, pogotovo kada čuju od čelnoga čovjeka “manjega entiteta” kako nema ništa protiv da Hrvati u BiH dobiju svoju upravnu jedinicu, ali s jasnom naznakom da se ne dira i “integritet RS-a”. Znači, čovjek rado nudi nešto što nije “njegovo” i što ga ne zanima, a ono što su njegovi vojskovođe okolčili u ratu “nema nitko pravo dirati”, pa ni Derventu niti ijedan dio Posavine. Baš zgodno, zar ne!

U naslovu ovoga članka poigrali smo se riječju referendumijada, a zapravo u njoj se kriju dvije riječi koje kada se razdvoje pokazuju pravu sliku ove jadne državice: referendum i jad. Upravo to, ovo je sve skupa jedan veliki jad i ništa drugo. Samo se gleda tko će koga nadmudriti, prevariti, doskočiti, omalovažiti i koliko je god moguće potisnuti, i iz javnoga života, ali i teritorijalno. Jasno je da ovakvim načinom razmišljanja ne može se ići naprijed. Oni koji misle da će nekakvim referendumima uspjeti čvršće okolčiti “svoj prostor” i tako usrećiti svoje pučanstvo, grdo se varaju, kao i oni koji misle na povlasticama osiguranima svome narodu izgraditi povjerenje, a onda i bolju budućnost ove jadne zemljice, jednako su tako u zabludi. Očito, ovdje ne samo da nema dovoljno hrabrosti suočiti se sa stvarnim problemima ove zemlje, nego ovdje nedostaje elementarna mudrost kako se dolazi do napretka. I još nešto, u kontekstu srpskoga referenduma u BiH mnogi povlače istoznačnu crtu između Republike Srpske i Hrvatske Republike Herceg Bosne. Treba znati i to jasno reći, od samoga početka to dvoje nema nikakve veze niti bilo kakve istoznačnosti. Naime, RS formirana je s nakanom stvaranja srpske države koja s BiH ni u nazivu niti u bilo čemu nema ništa. S druge strane HR HB bila je oformljena isključivo kao garancija osiguranja hrvatskih nacionalnih interesa, ali unutar BiH. To je ogromna razlika, jer time Hrvati jasno podržavaju državotvornost BiH. Možda nekada neki centri moći koji odlučuju o sudbini ovih prostora ipak shvate da su Hrvati u BiH bili u pravu i onda kada su izišli na referendum o samostalnosti BiH, ali i cijelo ovo vrijeme kada zagovaraju pravedan ustroj ove jadne zemlje.

Božo Goluža/Crkva na kamenu


Ispiši
Ocijeni: 2.7
14244 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi