RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sarajevo u Zagrebu izgubilo Mesića

Napisano 03.06.2015. 22:08

Dok se Hrvatska pravno, diplomatski i politički borila  za puštanje iz zatvora i povratak u Hrvatsku svoga državljanina Veljka Marića, bosansko-bošnjačko pravosuđe (kvazipolitička elita) je radila na fabriciraju još mnogih „Marića“. Veljko Marić se vratio iz Beograda u Hrvatsku, a čini se da će Sarajevo ostati bez planiranih „Marića“, piše Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatska vlada je, naime, na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim nalaže mjerodavnim hrvatskim institucijama, da se ponašaju u skladu sa zakonima i Deklaracijom Hrvatskoga sabora o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Zaključak se odnosi na zahtjeve iz Sarajeva za pružanje pravne pomoći u kaznenim postupcima, kao i neposredno hrvatskim državljanima kao sudionicima u postupcima koji se u BiH vode radi „ratnih zločina i drugih teških povreda humanitarnog prava”.

U nekim od tih akata se npr. koristi formulacija po kojoj su se zločini u BiH događali u okviru širokog sistematičnog napada vojnih snaga u koje je bila uključena Hrvatska vojska. Predsjednik Vlade Zoran Milanović je osudio takve političke formulacije te je rekao da moramo upozoriti BiH i druge države da po takvim aktima Hrvatska neće postupati, prenosi HMS.

Zašto je ovaj zaključak Vlade Hrvatske važan i za Hrvate u BiH?

Proteklih mjeseci i godina časnici Hrvatskoga vijeća obrane i ne samo časnici su ukazivali na intenzivnu aktivnost istražiteljskih timova Sarajevskog tužiteljstva, koji su neselektivno i bez ikakva nadzora prekopavali ratne arhive u Zagrebu kako bi, valjda, pronašli argumente za optužnice s nedopustivim političkim kvalifikacijama i u pravilu pripisane zapovjedne odgovornosti. A sve u kontekstu „udruženog zločinačkog pothvata“ i dvostruke agresije – Hrvatske i Srbije na BiH.

Nakon ovoga Zaključka Vlade Hrvatske čini se da je Mesićevoj striptiz politici, evo vam sve pa listajte i nosite, u Zagrebu došao kraj.

No, za hrvatski narod u BiH je važnije pitanje kada će i hoće li uopće doći kraj politici u Sarajevu koja drži da su Hrvati neprijatelji, agresori u vlastitoj domovini i da im ta politika treba suditi i politički i sudbeno.

Srbija je zakonom o univerzalnoj jurisdikciji pokušala stvoriti situaciju “mini Haaga” u Beogradu, kao centru procesuiranja svega što se dogodilo na području bivše Jugoslavije.

Kad loš đak u politici, učeći od velikosrpske politike Slobodana Miloševića, velikobošnjačka politika želi u Sarajevu imati svoj mali Haag za sve što se dogodilo i nije dogodilo u BiH i suditi svima u skladu sa svojim ratnim ciljevima i političkom konceptu – Bosna svim Bošnjacima i građanima.

Veljko Marić  se vratio iz „mini Haaga“ iz Beograda, a ni jedan Hrvat ne bi se smio naći u sarajevskom mini Haagu po političkim optužnicama, zaključuje u osvrtu HMS-a.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi