RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Scenarij proglašenja entiteta

Napisano 13.09.2010. 11:51
Proglašenje

Piše: Miroslav Vasilj

Hrvatski forum donio je jednoglasnu odluku da zbog sustavnoga nadglasavanja od bošnjačkih stranaka u izvršnim i zakonodavnim tijelima vlasti Federacije, Hrvati istupaju iz toga entiteta te osnivaju hrvatsku federalnu jedinicu u sklopu međunarodno priznatih granica BiH. Teritorij na kojem bi se prostirala jedinica bio bi istovjetan onome koji je Herceg Bosna unijela u Federaciju. Odluku su podržale sve stranke s hrvatskim predznakom u BiH, Katolička crkva, intelektualci... Građani hrvatske nacionalnosti izašli su na ulice pozdravljajući takvu odluku. Banja Luka podržava odluku Mostara, dok se Sarajevo izričito protivi. Iz Bruxellesa i Washingtona najavljuju mjere - tako bi otprilike mogla glasiti agencijska vijest ako bi se hrvatska politička elita odlučila jednoga dana, nakon propalih ustavnih promjena, na sličan potez.

Diplomatska drama

No proglašenje samo po sebi nije teško. Tek nakon njega uslijedila bi prava političko-diplomatsko-sudska drama koja bi mogla imati različite ishode. Prije svega Washington i Bruxelles bi mogli i službeno zaprijetiti sankcijama hrvatskim županijama u Bosni i Hercegovini. Nešto slično bilo je najavljivano i za vrijeme hrvatske samouprave, no zbog brzoga pada samouprave, to se nije dogodilo. Moguće sankcije u velikoj mjeri nanijele bi štetu ono malo proizvodnih pogona koji su izvozno orijentirani poput aluminijske industrije u Hercegovini. Drugi potez koji bi Washington i Bruxelles mogli povući, uz izdašnu logističku pomoć Sarajeva, su sudski obračuni s utemeljiteljima hrvatske federalne jedinice, tereteći ih, umjesto za politička pitanja, za gospodarski kriminal. Sličan scenarij dogodio se nakon pada samouprave, samo što je tadašnje tužiteljstvo išlo tako daleko da je aktere teretilo i za sam politički projekt.

Hrvatsko pitanje

Treći mogući scenarij je odbacivanje proglašenja federalne jedinice od Washingtona i Bruxellesa, ali istodobno prihvaćanje Hrvata kao političkoga subjekta ravnopravnoga Bošnjacima i Srbima u procesu ustavnih reformi i sustava odlučivanja. Iako ne puni cilj, time bi Hrvati mogli postići značajan napredak u internacionaliziranju potpuno zanemarenoga hrvatskoga pitanja u BiH. Bio bi to svakako dobar rasplet za Hrvate. Posljednji mogući rasplet nije potpuno za odbacivanje, a donio bi priznanje stanja na terenu i priznanje hrvatske federalne jedinice u sklopu međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. Naime, međunarodna zajednica je pomalo umorna od BiH, a i sve veći dio bošnjačke političke i intelektualne elite uviđa da nema smisla priječiti Hrvatima ono na što kao suveren narod imaju pravo. No takav rasplet bi bio moguć tek nakon duljeg razdoblja. Vjerojatno bi prije toga bilo potrebno proći kroz svojevrsnu izolaciju, ali i sudske progone protagonista.

Priprema terena

Ipak, od ponuđenih solucija najvjerojatnije su dvije istodobno - sudski procesi i odbacivanje federalne jedinice, ali i istodobno jačanje pozicije Hrvata u sustavu odlučivanja. No ako bi se hrvatska politička elita ikada usudila na takav potez, bio bi to sucid ako prije toga diplomati i lobisti ne bi pripremili teren. Bio bi to još jedan u nizu poraza i propalih projekata hrvatskoga političkoga vodstva u Bosni i Hercegovini.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi