RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Temeljni narod" srušio je Jugoslaviju, ide li istim putem i BiH

Napisano 06.07.2016. 17:00

Popis stanovništva prije 25 godina (1991.) u bivšoj državi razotkrio je kako je san o jednoj naciji propao. Svega tri posto bilo je onih koji su se tada izjašnjavali Jugoslavenima. “Temeljni narod” (Srbi) preko njih htio je ovladati državom. Sličan projekt danas u maloj Jugoslaviji, kako nazivaju BiH, sanjaju radikalne bošnjačke snage. U projektu “jedna država, jedna nacija” rezultati popisa jako su ih ohrabrili. Bošnjaci su, prema njima, prvi put “većinski vlasnici države”. Još samo trebaju ustavne promjene koje trenutačno daju suverenost narodima bez obzira na broj stanovnika.

Do natpolovične većine došli su tako što su u domaće stanovništvo uspjeli ugurati dijasporu. Čak se u nekim kućama fiktivno upisalo i po njih pedesetak. Takvih nerezidentnih (ne žive u BiH) je 196 tisuća. Demograf Stevo Pašalić tvrdi da je od tog broja 90 posto Bošnjaka. S njima, umjesto 47,33 posto Bošnjaka koliko ih, prema Pašiću, stanuje u BiH, po ovoj metodologiji ih je 50,11 posto. Srba je 30,78, a Hrvata 15,43 posto ili 544.780. Međutim, takve su brojke repozicionirale status žrtve. Potpuno suprotno od onoga kako se do sada predstavljalo. Hrvata se, u odnosu na posljednji popis, iselilo gotovo 30 posto, Srba 20, a Bošnjaka samo 7 posto. Dakle, Hrvati su najveće žrtve rata.

Igre oko nerezidentnih stanovnika pokazuju i svu neiskrenost odnosa prema državi. Svi je vide u nekim svojim asocijacijama. Političari otvoreno lažu da su za euroatlantske integracije. Srbi nisu ni za NATO ni za EU, već bi se najradije odcijepili od BiH i bili dio neke pravoslavno-rusko-srpske organizacije, Hrvati bi u kršćansku Europsku uniju, a Bošnjaci bi i u islamsku organizaciju. Rezultati popisa otvorili su im put za Organizaciju islamske suradnje (OIC) čije je sjedište u Saudijskoj Arabiji. Od 1994. BiH ima status promatrača. Nakon objave popisa Bošnjaci će vjerojatno tražiti punopravno članstvo. Prema religijama, sada je u BiH 1,790.000 muslimana naspram 1,621.000 kršćana (katolika 536 tisuća, pravoslavaca 1,085 milijuna). Bilo bi suprotno da nije nerezidentnih. Ateista gotovo i nema. Svi vjeruju u (svoga) Boga.

U manipulacijama nitko više ne zna koliko je na popisu 2013. stvarno bilo stanovnika u BiH. Još je teže pretpostaviti koliko ih je 2016. Između dva popisa BiH je, pod utjecajem rata, izgubila 845 tisuća stanovnika, a u protekle tri godine taj se broj smanjio za još stotinjak tisuća. I dok domaći napuštaju BiH, sve je više stranaca koji je naseljavaju. Moglo bi se dogoditi da na sljedećem popisu neke druge nacije i vjere iz dalekih zemalja budu brojnije od rezidentnih stanovnika. Umjesto međusobnog poštovanja ustavne suverenosti bh. naroda u lažnom “bratstvu i jedinstvu”, umire i “mala Jugoslavija”. Želja za dominacijom “temeljnog naroda” sve više ubija državu. Zbog svega, nerezidentni (dijaspora), kako se god popisivali, bit će još brojniji.

Jozo Pavković/VL

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi