RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tko je Bakira Izetbegovića vezao uz slučaj Ugljen?

Napisano 29.09.2011. 11:04

Godišnjice - Sve kontroverze o likvidaciji drugog čovjeka AID-a

Tko je Bakira Izetbegovića vezao uz slučaj Ugljen?

Njegova, kao i današnja zaštitnica Kemala Ademovića, Vildana Selimbegović, u feljtonima „Dana" objavljivala detalje njihove veze s ubojstvom Nedžada Ugljena

Na današnji dan prije točno 15 godina Novinska agencija Onasa plasirala je u javnost šturu informaciju sljedećeg sadržaja:
- U subotu, 28. rujna, između 20 i 20.30 sati, u Prijedorskoj ulici u Sarajevu iz vatrenog oružja ubijen je Nedžad Ugljen, pomoćnik direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH. Nakon izvršenog uviđaja od strane suca Višeg suda u Sarajevu, pripadnika kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Vladi Federacije BiH, Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Novi Grad, preduzimaju se intenzivne mjere na otkrivanju izvršioca, saopćila je Informativna služba Federalnog MUP-a.

Špijunske diverzije

Ovo saopćenje bilo je sve što su tih dana objavili mediji o ubojstvu drugog čovjeka tajne službe BiH. Petnaesta godišnjica ubojstva samo je novo surovo suočenje s bešćutnošću državnih organa koji, kako to u jučerašnjoj ekskluzivnoj ispovijesti za „Dnevni avaz" reče njegova supruga Davorka Ugljen, uporno ne žele službeno posvjedočiti što se s Nedžadom dogodilo tog kobnog dana. Davorka Ugljen 15 godina uzaludno ide od vrata do vrata tražeći da joj izdaju zvanični dokument o ubojstvu supruga. Mnogo puta dešavalo joj se da stan u kojem žive ona i djeca, u kojem je i Ugljen živio do smrti, pronađu ispreturan, razbacanih dokumenata, fotografija, od kojih su mnoge i nestale. No, nikada nisu dobili zvaničnu obavijest o tome kome su i u koje svrhe služile ovakve špijunske diverzije, baš kao što nikada još nije rasvijetljeno jedno od najmisterioznijih političkih ubojstava u BiH.
Sam Ugljen nekoliko dana prije likvidacije, predosjećajući da će mu se nešto desiti, tražio je pomoć od bošnjačkih političara, ali je nije dobio. Usprkos tome, a sudeći prema rezultatima više puta otvaranih i zatvaranih istraga, slučajem „Ugljen" više su se bavili mediji nego policijsko-istražni organi.
Ubojstvo Ugljena, poznato je, usko je vezano uz slučaj otmice Nedžada Herende, 25. lipnja 1996. Godinama su o tome feljtoni objavljivani u „Danima" iz pera Vildane Selimbegović, sadašnje urednice „Oslobođenja" u vlasništvu obitelji Selimović, a koja je u nastavcima pisala da iza Ugljenovog ubojstva stoje oni kojima je ona danas u „Oslobođenju" najveći zaštitnik.

Nagodba sa Ćelom

Selimbegović je godinama u „Danima" u indirektnu vezu sa smrću Ugljena dovodila i današnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, objavljujući tekstove s naslovima poput ovog: „Svi putovi vode do Bakira I."
Inače, nakon propalih istraga koje su vodili bivši tužitelji Domin Malbašić, Mustafa Bisić, Marinko Jurčević... u svibnju 2005. ovim slučajem ozbiljno se pozabavio tadašnji kantonalni tužitelj u Sarajevu Oleg Čavka. On je godinu kasnije za namjerno opstruiranje i nesuradnju javno optužio državne policijske i obavještajne strukture.
- Policija je potpuno ispolitizirana i točno se vidi po policijskim dužnosnicima da su njihovi šefovi ustvari predsjednici pojedinih političkih stranaka. Policajci i obavještajci znaju ko je ubojica, ali neće da ga otkriju Tužiteljstvu - izjavio je tada Čavka u „Slobodnoj Bosni".
Godine 2008., međutim, Čavka je obustavio istragu protiv Kemala Ademovića i njegovog vozača Enesa Pandžića, koji su bili osumnjičeni za ubojstvo Ugljena. Ova istraga, inače, bila je konkretizirana nakon nagodbe Tužiteljstva s Ramizom Delalićem Ćelom, ali nakon njegovog ubojstva Tužiteljstvo nije uspjelo prikupiti dovoljno dokaza da bi moglo podići optužnicu protiv bilo koga. Stoga je predmet vraćen u fazu nerasvijetljenog ubojstva. 

Gdje je danas Nedžad Herenda?

Tužitelj Čavka mnogo truda i vremena potrošio je i na saslušanje svjedoka u inozemstvu, a pokušavao je ući u trag i Nedžadu Herendi, za kojeg je imao saznanja da živi na Novom Zelandu, ali je utvrđeno da je on, ipak, negdje u Europi. Prema medijskim informacijama, Herenda se nalazi u Nizozemskoj, navodno mu je promijenjen identitet, a ranije se špekuliralo i da tamo ima redovna i dobra primanja koja dolaze iz Sarajeva?!
Čavka je tijekom istrage saslušavao i Izetbegovića koji je odbio svaku povezanost s bilo kakvim obavještajnim strukturama: Ugljenom, Herendom, Edinom Garaplijom, Bakirom Alispahićem, Enverom Mujezinovićem. Zanimljivo je i da Selimbegović u svom tekstu od 10. kolovoza 2007. i ironično zaključuje: - Bakir je dao najpamtljiviji iskaz: „Nedžad Ugljen, tko je to? Je li on stradao u ratu ili poslije?“

Davorka sama na mezaru

Davorka Ugljen, jučer je na groblju Bare u Sarajevu obišla mezar svog supruga Nedžada. Kako se i očekivalo, kao i svih godina, Ugljenov mezar su posjetili samo najbliži članovi njegove obitelji.
- S djecom sam na mezaru bila u nedjelju. Danas sam željela doći sama. Znam da neće biti nikoga ni od njegovih kolega ni od nekadašnjih nazovi prijatelja. Neki neće, neki ne smiju da se susretnu s njegovim grobom i istinom o ubojstvu, a, neki bi, možda, i htjeli doći, ali nemaju hrabrosti - kazala nam je kratko Davorka.
Davorka kaže da je na neki način osjeća olakšanje što je imala priliku da javno progovori o smrti svog supruga, premda, veli, teško da će ikada do kraja moći ispričati sve s čime se posljednjih 15 godina suočavala.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi