RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U laži su kratke noge

Napisano 23.11.2010. 18:20

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, ili da "jabuka ne pada daleko od stabla", moglo bi se reći za novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. U jednome od prvih medijskih istupa nakon inauguracije, govoreći o svojoj isprici za zločine koje su počinili pripadnici Armije BiH. Izetbegovic ustvrdi kako su oni - navodni zločini, a u usporedbi sa zločinima srpske i hrvatske strane, mogu se tretirati kao incidenti.

 Aferim, gospodine Izetbegoviću, ironično mu poručiše ogorčeni Hrvati iz središnje Bosne koji su najviše osjetili što su to "incidenti" koje su činili pripadnici Armije BiH. Slične poruke, sa sličnim iskustvima, mogle bi mu se uputiti i iz drugih krajeva gdje su Hrvati na svojoj koži osjetih za što i za kakvu BiH se Armija BiH borila, a mnogo što imali bi reći i Srbi, recimo, iz Sarajeva, Vozuće, Zenice...!

 No, ovakve sramne tvrdnje, ili pak konstatacije, su, moglo bi se reći, čak orkestrirane jer su ih javnosti podastirali i njegovi prethodnici u Predsjedništvu BiH - njegov otac Alija i Sulejman Tihić te bolje uvijeno u celofan i Haris Silajdžić. Slično je, svojedobno, u bajramskom obraćanju izjavio i poglavar Islamske vjerske zajednice reisu-l-ulema Mustafa Cerić, mnogi oficiri ABiH, istaknuti bošnjački političari, novinari...!

A stotine puta ponovljena laž, uz moćne medije, postane "istina" i u nju počinju vjerovati i oni koji tu laž iskonstruiraše. I moglo bi se reći kako je zapanjujuća upornost u stalnom ponavljanju laži bošnjačkih lidera (i ne samo lidera) o bezgrešnosti njihove armije, o njihovoj borbi na čelu s Alijom Izetbegovićem za multietničku Bosnu i Hercegovinu tri ravnopravna naroda. Zaboravio je Bakir Izetbegović (ili i ne zna jer je rat proveo u očevu kabinetu) na progone Hrvata iz Vareša (10 tisuća), Kaknja i KraIjeve Sutjeske (15 tisuća), Zenice (15 tisuća), Novog Travnika (10 tisuća), Travnika (20 tisuća), Bugojna (15 tisuća)...! Istina, svi oni, svi bošnjački mediji, mnogi intelektualci pa i nekolicina "podobnih" Hrvata ulizica, koji su tu podobnost unovčili kroz položaje, funkcije, titule, odličja, status..., tvrdili su i orkestrirano tvrde da nitko nije prognao Hrvate iz Središnje Bosne. Oni su, prema tim tvrdnjama, sami napustili svoja ognjišta slijepo slušajući zov za njih pogubne politike HDZ-a koju, kao i sva druga zla koja su se Hrvatima u Bosni i Hercegovini dogodila, personificira omraženi dr. Franjo Tuđman. Ako bi to i bila istina, a nije nego je sramna laž, kako onda objasniti više od 20 tisuća opljačkanih, porušenih i zapaljenih hrvatskih domova nakon što
su ih vlasnici "dragovoljno napustili". Da li su ih, možda, sami pljačkali, rušili, palili...?

Zaboravio je Izetbegovic, a i njegovi prethodnici i istomišljenici, na logore za Hrvate u Muzičkoj školi (Zenica), Kruščici (Vitez), Mehuriću, Orašcu, Han-Biloj... (Travnik), Silosu (Busovača), Salonu namještaja, Banci, stadionu Iskre... (Bugojno) i mnoge druge. Zaboravio je i na zločine u Dusini, općina Zenica, Miletićima, Orašcu, Maljinama... u općini Travnik, u Bilivodama i Šušnju u općini Zenica, u Križančevu Selu, Buhinim Kućama, Zabiju..., u općini Vitez, u Gračanici u općini Bugojno. U Doljanima, u Grabovici, Trusini...! U kratkom pamćenju Bakira Izetbegovića "izgubi" se i "nestanak" iz logora Stadion 21 bugojanskog uglednika hrvatske nacionalnosti, a na taj zločin sjećanje bi mu mogao oživjeti njegov stranački prijatelj, j oš uvijek ministar obrane BiH general Selmo Cikotić. Zaboravio je Izetbegovic i na niz drugih logora i hrvatskih stratišta te zapaljene, minirane, granatirane ili oskvrnute crkve i grobljanske kapelice te više stotina nadgrobnih spomenika u središnjoj Bosni na području pod nadzorom ABiH.

E sad, ako se u sve to i u još mnogo čega tragičnog, ružnog i tužnog što su Hrvati doživjeli od pripadnika ABiH, može svrstati u kategoriju incidenata, onda se zaista treba upitati tko je u ovoj multietničkoj BiH, za koju se zalaže Izetbegovic, lud, tko je zbunjen, a tko normalan?

Zvonimir Čilić-VL
 


Nema komentara

Anketa

Ustavi