RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Unitarizam i separatizam vode BiH u propast

Napisano 26.08.2016. 19:29

Na jednoj strani srpski separatizam, a na drugoj bošnjački unitarizam  - glavni su faktori koji u suštini razaraju svaku šansu da BiH u dogledno vrijeme postane samoodrživom državom. Također, politike separatizma i unitarizma efektivno onemogućavaju Hrvatima konzumaciju njihovih ustavom zajamčenih prava konstitutivnog naroda. Ono što uništava Hrvate zapravo uništava i cijelu BiH

To je u najkraćem i sažetak pisma koje je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH uputio stvarnim gospodarima BiH - članovima Vijeća za provedbu mira  u BiH (PIC), tijela koje jamči provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i koje odlučuje o potezima visokog predstavnika.

Srpski separatizam se ogleda u politici kojoj je cilj osamostaljivanje Republike Srpske, dok je unitarizmu cilj stvaranje građanske države bez konstitutivnih naroda, bez entiteta i županija. Bošnjačka vizija BiH podrazumijeva državu u kojoj će vrijediti pravilo „jedan čovjek - jedan glas“ i u kojoj će najbrojniji zapravo gospodariti državom.

Kako Bošnjaci percipiraju državu po svojoj mjeri – već smo imali priliku vidjeti više puta u postratnoj BiH. Sjetimo se federalne vlade Alijanse s početka 2000.-ih ili platformaša ili fenomena Komšić...

Istovremeno, Hrvati vrište kako BiH ne smije ići ni u jedan ekstrem, nego da se država  treba temeljiti na principima konsocijacije i  federalizma. Riječ je o modelu koji prepoznaje razlike među narodima (za razliku od unitarizma), te pokušava tim razlikama upravljati na konstruktivan način (za razliku od separatizma).

Bosanskohercegovačka kontinuirana politička kriza zapravo svoje korijene ima u bošnjačkom unitarizmu. Bošnjački politički prvaci uglavnom utjelovljeni u predsjednicima SDA vode dvostruku politiku – jednu na verbalnoj a drugu na praktičnoj razini. I aktualnu krizu s referendumom u RS izazvao je zapravo Bakir Izetbegović apelacijom Ustavnome sudu BiH za stvar koja je najmanje bitna bilo kome u zemlji – Danu RS-a. U takvom kontekstu srpski se separatizam hrani isključivom unitarizmom iz Sarajeva.

Sjetimo se samo kako je Haris Siladžič svojedobno pokušao ''skinuti'' Dodika i ukinuti RS. Na svako zadiranje u nadležnosti RS, iz Banja Luke je priječeno referendumom o odcjepljenju. Do danas se zapravo ništa nije promijenilo.

No, kad se uvidjelo da je RS činjenica i da njeno ukidanje neće tek tako proći, političko Sarajevo se okrenulo ka aktivnom dekonstituiranju Hrvata. Željko Komšić je dva puta biran bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsjedništva; formirana je platformaška Vlada BiH bez sudjelovanja onih političkih predstavnika kojima su Hrvati ukazali povjerenje; formiranje javnog rtv kanala na hrvatskom jeziku Bošnjaci vide kao povredu njihova vitalnog nacionalnog interesa...

Umjesto taktike otvorene borbe – kakva je pokušana protiv RS-a, protiv Hrvata Izetbegović i ostali sarajevski političari koriste znatno perfidnije metode. Naime, Hrvatima se prava ''skidaju'' postupno ali uporno. Danas smo tako u situaciji da Hrvati efektivno ne odlučuju ni o čemu u BiH.

Ostaje nejasno zašto međunarodna zajednica sve to dopušta? Možda jednostavno ne razumiju što se u BiH događa, a možda su i nezainteresirani. Možda im je cilj ''graditi nestabilnost'' na Balkanu.... No, vjerojatnije je da međunarodna zajednica misli kako će im biti lakše ''graditi BiH s dva konstitutivna naroda''.

No, ako BiH postane država dva konstitutivna naroda, onda je više neće ni biti. A tada neće plakati Hrvati, nego upravo oni koji se kunu da je vole, dok čine sve da je sruše.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi