RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Velimir Begić: Ako se bošnjačkoj političkoj eliti ne sviđaju odluke Ustavnog suda, neka mostarska pravila primjene na Federaciju BiH

Napisano 14.10.2016. 12:40

Ako se uhiti i bude sudilo Miloradu Dodiku zbog provedbe neustavnog referenduma, trebat će kako bi pokazali dosljednost u provedbi svojih odluka, također, uhititi i suditi bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Asdowna zbog provedbe neustavnog Statuta Grada Mostara i nametnute izmjene Izbornog zakona BiH, jer glas Bošnjaka u Mostaru vrijedi četiri puta više nego glas Hrvata. Uz njih dvojicu, trebalo bi suditi i bošnjačkim političarima koji ne žele provesti odluke Ustavnog suda za Mostar.

Ustav i zakone u BiH, čini se, poštuju samo Hrvati, dok su drugi na sve načine proteklih godina željeli od Mostara napraviti 'grad slučaj'. Za sada još nisu uspjeli, barem Mostarci to ne žele priznati, a na pomolu je već novi 'grad slučaj' – Stolac.

 

Diktatura i nasilje na praznik demokracije

Prema rezultatima u Mostaru je popisano 105.797 stanovnika. Hrvata je 51.216, Bošnjaka 46.752, Srba 4.421 i ostalih 1.312. bilo čija dominacija tu je nemoguća. Kao i u Stocu.

Salmir Kaplan kazao je kako su za njegovu Inicijativu za Stolac glasovali i brojni Hrvati. Vjerovat ćemo mu! Kada je već bio tako siguran za ove izbore, te za svoju pobjedu imao veliku podršku i hrvatskih građana Stoca zašto je prekinuo izborni proces? Možda mu nisu došli svi oni koji su se fiktivno prijavili u ovu općinu samo kako bi glasovali?!

Temeljno ljudsko pravo je birati i biti biran, a izbore se naziva i praznikom demokracije. U Stocu je taj 'praznik demokracije' pokazao da živimo u svojevrsnoj diktaturi, a pravo da biraju i budu birani uskraćeno je stanovnicima ove općine samo zahvaljujući jednom čovjeku. I opet se stvari žele predstaviti u drugačijem, pogrešnom kontekstu kroz sukob Bošnjaka i Hrvata. U Stocu toga nije bilo, nego je čelni čovjek Inicijative za Stolac s imenom i prezimenom napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, državnog tijela za provedbu izbora. Državo, oglasi se? Državno, zaštiti svoje institucije!

Suvišno je govoriti o kršenju Ustava, a Ustavni se sud još nije oglasio. Vjerojatno i neće! Kaplana će, po svemu sudeći, osloboditi ili blago osuditi neki niži sud.

 

Nasilje nad blagim narodom

Ako se već bošnjačkoj političkoj eliti ne sviđaju odluke Ustavnog suda za Mostar, mogli bi mostarska pravila primijeniti na cijelu Federaciju BiH i time dosljedno pokazati da su protiv preglasavanja, majorizacije, ukidanja konstitutivnosti... Dodik se brani neustavnim referendumom, a Kaplan neustavnim nasiljem.

Što ostaje Hrvatima? Za referendum nema uvjeta, jedino kada im Bošnjaci budu birali nekog novog Komšića Hrvati mogu pošutati glasačke kutije, pretući nekoga iz Središnjeg izbornog povjerenstva i razbacati izborne materijale ili čekati na provedbe odluka Ustavnog suda. Čekati i čekati... Jer kao što reče pjesnik Veselko Koroman doći će vrijeme blagog naroda.


Nema komentara

Anketa

Ustavi