RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'Zaboravljena' Zlata Bartl: Unatoč obećanjima grob 'Tete Vegete' nije uređen!

Napisano 30.07.2010. 09:02

'Zaboravljena' Zlata Bartl: Unatoč obećanjima grob 'Tete Vegete' nije uređen!

Zlata Bartl, voditeljica Podravkina istraživačkog tima koji je krajem 50-ih godina izumio Vegetu, umrla je na današnji dan prije dvije godine u 89. godini života, a njezin grob od tada nije uređen iako su Grad Koprivnica i Podravka obećali to učiniti.
Čini se kako su čelni ljudi Koprivnice i Podravke, ali i Države, zaboravili na Zlatu Bartl, popularnu 'Tetu Vegetu', koja je sa svojim timom izumila Vegetu – megapopularni hrvatski proizvod poznat diljem svijeta, na kojem Podravka mjesečno zarađuje desetke milijuna kuna.

Zlata Bartl umrla je 30. srpnja 2008., u 89. godini života, u koprivničkoj Općoj bolnici. Pokopana je na groblju u Koprivnici te su tada iz Podravke i Grada obećali da će urediti njezin grob, no dvije godine kasnije posljednje počivalište žene koja je svojim radom zadužila cijelu Hrvatsku još uvijek je neuređeno.

Tako na grobu 'Tete Vegete' još uvijek stoji drveni križ postavljen prije dvije godine, na kojem je ispisano samo njezino ime i prezime, bez ijedne riječi o njezinom radu i postignućima. Između ostalog i boju slova na drvenom križu Zlate Bartl već je izgrizlo vrijeme.

Kako je muž Zlate Bartl život izgubio na Križnom putu, bračni par nije imao djece, te je zaposlenica Podravke, u kojoj je radila od 1955. do 1976. godine, posljednje godine života provela u domu za stare i nemoćne osobe u Koprivnici. Ujedno nije imala obitelji koja bi se pobrinula za njezino dostojno posljednje počivalište, te tako (zasada) neispunjeno obećanje Podravke i Grada Koprivnice ide samo njima na sramotu.

Život Zlate Bartl

zlata bartl

Zlata Bartl rođena je 1920. u Dolcu kraj Travnika u BiH. To mjestašce sa 300 stanovnika dalo je i nobelovca Ivu Andrića, Dr. Jozu Sunarića, Dr. Nikolu Mandića, pet katoličkih biskupa… 
U Sarajevu je završila pučku školu i gimnaziju, a 1938. u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije.

U Podravki se zaposlila 1955., a prvi veći uspjeh postigla je već 1957. kada je na njezinu inicijativu pokrenuta proizvodnja dehidratiziranih juha. Dvije godine kasnije na tržište je lansiran univerzalni dodatak jelima pod nazivom Vegeta, koji je postao jedna od najpoznatijih hrvatskih marki proizvoda.

Od 1976. je u mirovini, a posljednje godine života provela je u domu za stare i nemoćne osobe u Koprivnici.

Dobitnica je mnogih priznanja, među ostalim visokog odličja predsjednika Republike Hrvatske – red Danice s likom Nikole Tesle i Zlatne kune za životno djelo Hrvatske gospodarske komore. Njezino ime nosi i Podravkina Zaklada koja je osnovana 2001. s ciljem promicanja i poticanja stvaralačkog i inovativnog znanstveno-istraživačkog rada među mladima.
/ net.hr / HB.org /


Nema komentara

Anketa

Ustavi