RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbog čega je nervozan tužitelj Milorad Barašin

Napisano 13.05.2011. 22:45

SKANDAL SVIH SKANDALA

"Slobodna Bosna" je prva prije četiri mjeseca pisala o šverceru oružja SLOBODANU TEŠIĆU, predratnom kondukteru iz Kiseljaka, koji je tijekom i nakon rata izrastao u jednog od najvećih "biznismena" u regiji; u međuvremenu je ova priča postala medijski i državno-politički "hit"; Novinari "Slobodne“ otkrivaju kako se manje-više kompletna državna, pravosudna, politička, poslovna elita uplela u korupcijsku mrežu šverca oružja i obogatila se "poslovnom suradnjom" sa Tešićem

ZBOG ČEGA JE NERVOZAN TUŽITELJ MILORAD BARAŠIN

Pišu: SENAD AVDIĆ i MIRSAD FAZLIĆ, Slobodna Bosna

"Ja nikada nisam dijelio predmete, nije bitno tko je predmet spora. Nema toga u ovoj državi koga mi ne možemo uhapsiti i određenu operaciju provesti. Niko nije izvan zakona, pa ni ja", poručio je potkraj prošle godine glavni državni tužitelj Milorad Barašin u jednom od brojnih medijskih istupa, u kojem je iznova najavio bespoštedan obračun s kriminalom, dakako, i bez konkretnih rezultata. Ipak, a za razliku od ostalih Barašinovih praznih obećanja, kakvih smo se naslušali u posljednje dvije godine  od kada je  imenovan za prvog čovjeka Tužiteljstva BiH, u citiranoj  se izjavi slatkorječivom tužitelju omakla i jedna istina. No, posve je  sigurno  da Milorad Barašin, u vrijeme kada je javnost uvjeravao kako nitko nije iznad zakona pa ni on sam, nije ni slutio da se nalazi u fokusu tajne istrage agenata Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), koje je do glavnog državnog tužitelja doveo njegov "štićenik" - međunarodni švercer oružja Slobodan Tešić!

"SEOBA IZ SRBIJE"

"Kontroverzni srpski biznismen" Slobodan Tešić se, podsjetimo, u BiH vratio 2009., nakon što je Bezbednosno-informativna agencije Srbije (BIA) stavila embargo na sve njegove aranžmane s izvozom oružja i vojne opreme iz te države. Odluka kojom je Tešiću, prijeratnom kondukteru iz sela Gojkovac kod Kiseljaka, u Srbiji zabranjen rad donesena je  pod snažnim međunarodnim pritiskom, budući da je ranije stavljen na "crnu listu" Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog kršenja međunarodnih sankcija, odnosno, prodaje naoružanja i vojne opreme u Irak i Liberiju. Ranije smo, podsjetimo, pisali da je ime Slobodana Tešića prvi put u američkim medijima spomenuto 2002., kada je Washington Post objavio kako je njegovo poduzeće Temex bilo uključeno u izradu krstarećih projektila za Irak, da bi se kasnije otkrilo kako je posredstvom iste firme vršena prodaja automatskih pušaka, ručnih granata i mina u Liberiju. U nastojanju da izbjegne stroge međunarodne kontrole i sakrije pravi identitet, Tešić je tvrtku Temex kasnije nominalno ugasio i 2005. osnovao novu offshore kompaniju Melvale, koja je imala sjedište u Beogradu i na Sejšelima. Sudeći, međutim, prema povjerljivim dokumentima State Departmenta koji su početkom prosinca objavljeni na Wikiliksu, američke su sigurnosne službe Tešiću brzo ušle u trag – uredno su zabilježeni njegovi pokušaji da jemenskoj vladi proda oružje i municiju u vrijednosti 78 milijuna dolara.

KRACI I KORACI KORUPCIJE

I mada je Slobodan Tešić, zajedno sa svojim bosanskim ortakom Draganom Kapetinom, po dolasku u BiH registrirao novu kompaniju Bosniaspecexport, pokušavajući ponovo prikriti lošu reputaciju zbog koje je morao napustiti Srbiju, njegov angažman u Sarajevu nije mogao proći nezamijećeno. U tom se smislu spekulira kako je prva informacija o Tešiću čelnicima OSA-e proslijeđena iz neke od "partnerskih službi"- najvjerojatnije od američkih obavještajaca, nakon čega je protiv bjelosvjetskog mešetara u BiH otvorena istraga. Budući da se radi o trgovcu oružjem s "crne liste" UN-a, agenti OSA-e su u slučaju Slobodana Tešića postupili na isti način na koji su, poslije 11. rujna 2001., opservirane brojne "islamske humanitarne organizacije" i njihovi predstavnici, koji su bili osumnjičeni za financiranje terorističkih grupa. Osim kontrole njegovih kompanija, OSA je uz odobrenje Suda BiH, stavila pod nadzor i sve Tešićeve telefonske brojeve, kao i telefone njegovog kompanjona Dragana Kapetine. U početku tek rutinska provjera sumnjivog biznismena u koju, na Barašinovu nesreću, nije bilo uključeno Tužiteljstvo BiH, međutim, vrlo je brzo razotkrila zastrašujuću kriminalnu hobotnicu u kojoj su se, pored glavnog državnog tužitelja, našli i ministar obrane BiH Selmo Cikotić, zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić i tajnik tog Ministarstva Adi Hadžikapetanović, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Mekić, sada već bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, vlasnik Nezavisnih novina i Glasa Srpske Željko Kopanja, kao i direktori nekolicine domaćih tvornica oružja i municije. Uz njihovu je pomoć, dakako izdašno honoriranu, Slobodan Tešić u posljednje dvije godine uspio pod svoju kontrolu staviti gotovo pa cjelokupnu namjensku industriju u BiH i nametnuti se kao najveći kupac viškova oružja i vojne opreme od Oružanih snaga BiH.
Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, u izvještaju OSA-e koji je nastao nakon skoro pune dvije godine istrage, detaljno su dokumentirane sve veze Slobodana Tešića i Dragana Kapetine s glavnim državnim tužiteljem Miloradom Barašinom i njegovim vozačem Mićom Trifkovićem, koji je imao ulogu kurira - posredovao je u dogovaranju susreta, uzimao novac, prenosio poruke, za što je, također, bio novčano nagrađivan. Ne računajući česte telefonske kontakte tijekom kojih su razgovarali neobično otvoreno (a za glavnog državnog tužitelja pogubno), Barašin se s Tešićem i Kapetinom sastajao više puta, u restoranima u Banjoj Luci, Beogradu, Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Saznanja do kojih su došli državni obavještajci upućuju da je Tešić, kao protuuslugu za garanciju da njegove kompanije neće biti predmet državne istrage, Barašinovom sinu kupio stan?! No, čini se da Barašin nije odbijao ni "skromnije" poklone, primjerice, skupa (Bossova) odijela.

Jednako su tako dokazani i prisni poslovno-prijateljski odnosi Tešića i Kapetine s ministrom obrane Selmom Cikotićem, koji je sumnjivom dvojcu velikodušno prepustio otkup svih viškova naoružanja, premda je morao znati gdje je, u konačnici, završilo oružje iz BiH. Što se, pak, tiče propratne dokumentacije o krajnjem kupcu, za taj su dio posla bili zaduženi Dragan Mekić (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), Ana Trišić-Babić i Adi Hadžikapetanović (Ministarstvo vanjskih poslova) te Kemal Čaušević (Uprava za neizravno oporezivanje).
Nakon što su Tešićevi sumnjivi poslovi u BiH razotkriveni, u pomoć je priskočio njegov medijski saveznik Željko Kopanja, vlasnik banjalučkih "Nezavisnih novina" lansirajući u svom listu isfabrikovali "aferu prisluškivanje", koja je, među više od 5.000 telefonskih brojeva, otkrila da OSA prisluškuje Dragana Kapetinu i Đorđa Tešića, Slobodanovog strica.
Suština kriminalnih poslova Tešića i Kapetine je, naime, u tome da njihova bosanska firma Bosniaspecexport, te kompanije Melvale i Moon Storm (registrirane na Sejšelima i Kipru), dobiju dozvole za izvoz naoružanja na temelju end-usera, odnosno krajnjih korisnika u državama u koje nadležne institucije BiH, istina na upitan način, mogu dati dozvole, da bi se tijekom transporta pošiljke skrenule na druge destinacije - najčešće u krizna područja gdje je izvoz oružja zabranjen rezolucijama UN-a. Ranije smo objavili da je Slobodan Tešić, uz pomoć svojih jataka u Vijeću ministara BiH, realizirao više pošiljki oružja u Jemen, Azerbejdžan, Bugarsku i Kipar, koje su završile u Kongu, Liberiji i Iraku, što je Tešiću donijelo ekstra profit, znatno veći od zarade na legalnim poslovima. Podaci o opasnom kršenju embarga na prodaju oružja od strane srpsko-bosanskog mešetara Tešića, osim u domaćim i inozemnim obavještajnim krugovima, poznate su i OSCE-u, te Amnesty Internationalu, odakle su već poslali upozorenje vlastima u BiH. No, i pored činjenice da bi se zbog sumnjivih poslova Slobodana Tešića BiH mogla suočiti s ozbiljnim posljedicama, nedavna blokada njegovog računa u BBI Banci najbolje je pokazala koliko je moćna i efikasna kriminalna hobotnica tog bjelosvjetskog švercera. Zahvaljujući urednim  potvrdama koje je Tešić u rekordnom roku dobio u nadležnim institucijama (gore navedenim ministarstvima i upravama), omogućeno mu je da podigne 2,7 milijuna dolara s bankovnog računa, iako nema sumnje da se radi o novcu zarađenom na kriminalnim poslovima.

I mada sve do sada poznate činjenice upućuju kako se radi o jednom od najvećih poslijeratnih korupcijskih skandala u BiH, na koncu se s pravom valja zapitati tko će istražiti i procesuirati Slobodana Tešića, Dragana Kapetinu i njihove zaštitnike na visokim državnim pozicijama? Budući da se radi o slučaju koji je u isključivoj nadležnosti Tužiteljstva BiH, jasno je da će kriminalni poslovi vrijedni desetine milijuna maraka ostati nekažnjeni sve dok je Tešićev prijatelj Milorad Barašin na funkciji glavnog državnog tužitelja.

ŠTOS U NOS

Tužitelj Barašin je bio malo nervozan
Nakon što je afera sa švercerom oružja Slobodanom Tešićem medijski raskrinkana, kao i njegova uloga u prikrivanju kriminala, uspaničeni Milorad Barašin počeo je povlačiti očajničke poteze. Pa je tako glavni državni tužitelj najprije pokušao zaustaviti objavljivanje informacija o njegovim vezama s Tešićem, da bi, kada mu to nije uspjelo, potpuno izgubio pribranost i nasrnuo na novinara Federalne televizije Avdu Avdića. Do sukoba s novinarom se Barašin pred šokiranim kolegama policajcima najprije rasplakao (?), a potom zaprijetio da će odmah sazvati press konferenciju i objaviti ostavku na funkciju glavnog državnog tužitelja. No, kako sada stoje stvari, čini se kako bi Barašinova ostavka ubrzo mogla biti iznuđena.

■ NAMJENSKI I NENAMJENSKI
Kako je počeo promet naoružanja
Prije nego što je iz Srbije pobjegao u BiH, Slobodan Tešić je imao dugogodišnju suradnju s tvornicama namjenske industrije u Republici Srpskoj, odnosno, sa čelnicima Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme. U vrijeme dok se Direkcija nalazila pod ingerencijom Ministarstva obrane RS-a i davala dozvole za izvoz naoružanja, zaključeno je više ugovora o prodaji oružja i vojne opreme s tadašnjom Tešićevom firmom Temex, dok je on imao dobre odnose sa bivšim direktorima Vladislavom Jokićem i Rajkom Čkonjovićem, inače umirovljenim pripadnikom Vojne sigurnosti Vojske Jugoslavije. Zanimljivo je, također, da je ova Direkcija, nakon gašenja Ministarstva obrane RS-a, pripojena Ministarstvu privrede, a kasnije Ministarstvu trgovine i turizma RS-a i da, iako su odavno ostali bez nadležnosti u poslovima izvoza naoružanja, u njoj i dalje rade penzionirana vojna lica iz Republike Srpske i Srbije.


MILORAD BARAŠIN, GLAVNI TUŽITELJ BiH, PRIJE SEDAM DANA RAZGOVARAO JE SA NOVINAROM SLOBODNE BOSNE; U MEĐUVREMENU SE MNOGO TOGA DESILO, A MI PRENOSIMO NAJVAŽNIJE DIJELOVE TOGA RAZGOVORA

Jako je diskutabilno tko koga prati i prisluškuje

Piše: MIRSAD FAZLIĆ

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Milorad Barašin u nedjelju, 8. svibnja, ne odgovarajući na postavljena mu pitanja, fizički je nasrnuo na novinara političkog magazina 60 minuta Avdu Avdića, koji ga je "zaskočio" u Tesliću, neposredno pred početak sastanka čelnika policijskih i pravosudnih državnih institucija. Ovom krajnje primitivnom i neprihvatljivom činu tužitelja Barašina prethodilo je njegovo prozivanje u magazinu 60 minuta koji ga je doveo u vezu sa deblokadom računa kompanije Bosniaspecexport čiji je vlasnik švercer oružjem međunarodne reputacije Slobodan Tešić. Nakon toga nam se obratio tužitelj Barašin sa namjerom da (de)maskira svoju ulogu u aferama "oružje" i "prisluškivanje", odnosno nezakonito objavljivanje brojeva telefona prisluškivanih lica u BiH u Nezavisnim novinama.

SNIMLJEN I (U)PRAĆEN

U razgovoru za Slobodnu Bosnu Barašin ne poriče da je objavljivanje prisluškivanih telefonskih brojeva u Nezavisnim novinama veliki problem, ali istovremeno negira optužbe da je direktno upletan u taj slučaj. "Predmet 'prisluškivanje' otvoren je i formiran je istražni tim istog dana kada su Nezavisne novine objavile prvi tekst o prisluškivanju telefona. Na čelu tog istražnog time nisam ja nego je određen tužitelj Odjeljenja 3 Tužiteljstva BiH. U sastav istražnog tima ušli su i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji se bave takvom vrstom istraga i operacija i na njihov izbor nisam uticao ja, niti bilo koji drugi tužitelj, već rukovodstvo SIPA-e", kaže Barašin koji tvrdi da je i sam žrtva (i)legalnog prisluškivanja i praćenja od strane njemu nepoznatih pojedinaca i/ili institucija.
"Jako diskutabilno i delikatno je pitanje tko prati, tko prisluškuje i provodi određene radnje u ovoj državi bez naredbi i odobrenja nadležnih institucija. U mjestu stanovanja i u Sarajevu, i u Banjoj Luci, primijetio sam određene aktivnosti meni nepoznatih osoba koje kontroliraju i prate moje kretanje. Na to sam upozoravao više puta", kaže Barašin, kojem je izgleda manje važno tko je odgovoran za kršenje Zakona o zaštiti tajnih podataka i njihovo objavljivanje u Nezavisnim novinama od pitanja tko ga prati, prisluškuje i zbog čega to radi. Međutim, kada se tužitelj Barašin sastaje sa švercerom oružja čije ime se našlo na UN-ovoj crnoj listi Slobodanom Tešićem i direktorom njegove firme u BiH Draganom Kapetinom, s kojima je u stalnom telefonskom kontaktu, onda je sasvim logično da takve susrete i razgovore dokumentiraju službe za provođenje zakona u BiH. U prvom redu OSA koja je prikupljajući dokazni materijal protiv Slobodana Tešića istragom obuhvatila ne samo Barašina nego i čelne ljude Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
A kako su dokumentirane i nezakonite aktivnosti Milorada Barašina, onda je sasvim očekivano njegovo upozorenje da nikakvi detalji vezani za istragu u predmetu "prisluškivanje" neće biti dostupni javnosti do njenog okončanja jer bi u protivnom to moglo ugroziti istragu Tužiteljstva BiH. To bi možda moglo ugroziti istragu, ali istovremeno do kraja ogoliti, najblaže rečeno, sramnu ulogu tužitelja Barašina u oba predmeta.

TKO KOME PODMEĆE?

"Sve ovo vam govorim iz jednostavnog razloga jer sam primijetio da po pojedinim stavovima određenih interesnih grupa postoji namjera da mi se ograniči i zabrani kontakt sa ljudima iz javnog i kulturnog života ove države", kaže Barašin. Ne precizirajući tko su osobe iz javnog i kulturnog života BiH, ostaje nam samo da nagađamo. Vjerojatno je mislio na svog susjeda Željka Kopanju, vlasnika Nezavisnih novina koje su, po narudžbi, objavile brojeve telefona prisluškivanih lica u BiH.

"Ne želim nikoga da kritiziram, samo molim da svako radi svoj posao u skladu sa zakonom. Samo na profesionalan način, uz poštovanje korektnosti i suradnju, možemo riješiti sve ono što smo započeli. Ako jedni drugima budemo pravili opstrukcije, prebacujući odgovornost jedni na druge, to nas neće dovesti ni do čega. A možda je to u interesu svih negativnih struktura u ovom društvu koje djeluju protiv svih agencija za provođenje zakona u našoj državi", kaže Barašin. Tko je (ne)profesionalan, tko kome pravi opstrukcije i tko kome prebacuje odgovornost, pitanja su na koja će tužitelj Barašin morati dati odgovor. Naime, više nego jasno je da ovakvim istupima tužitelj Barašin pokušava svoja nezakonita djela prikriti pričom o (ne)zakonitom prisluškivanju, praćenju i organiziranju određenih interesnih grupa koje mu žele zabrani kontakt sa ljudima!

| Slobodna Bosna | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi