RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbog zastava Hrvati se opet dijele, a Španjolci ujedinjuju

Napisano 03.05.2016. 12:21

Na sajmu u Mostaru Tajvan nije mogao istaknuti svoju zastavu. Narodna Republika Kina to nije dopustila “Republici Kini”, kako se Tajvan predstavlja. Naime, Narodna Republika Kina smatra Tajvan svojom 23. pokrajinom, nad kojom nema kontrolu. Istodobno, tviteraši u Zagrebu otkrili su da se ispred Ministarstva branitelja vijori zastava Herceg Bosne. Nekako šutke Hrvatska je skinula stijeg hrvatskog naroda u BiH. I dok su nestajale zastave u Mostaru i Zagrebu, iz Stockholma je stigla obavijest da se na Eurosongu ne mogu isticati zastave ISIL-a, Kosova, Palestine, Krima, Republike Donjeck, Gorskog Karabaha i Sjevernog Cipra. Potom je dodana i Baskija iz Španjolske. Zastava duginih boja (LGBT), naglašeno je, nije zabranjena.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije. Mnogi su se pobunili. Zanimljiv je prosvjed Španjolske koja je žestoko stala u zaštitu svoje autonomne zajednice Baskije. Koja je, inače, povijesna, jezična i kulturološka regija podijeljena između Španjolske i Francuske. Bez obzira na višedesetljetni sukob s baskijskim nacionalistima i brojne žrtve, Španjolska se usprotivila pokušajima da se negira tradicijsko obilježje jedne od njezinih pokrajina i naroda.

Prošlotjedni obračun sa zastavama demonstrirao je svu neosjetljivost i onih koji ih skidaju i onih koji ih stavljaju. Španjolska je pokazala kako se brani svoj narod i nacionalni ponos. Potpuno suprotno ponio se dio javnosti prema zastavi hrvatskog naroda u BiH. Uvredljivi komentari vjerojatno su proistekli iz mnogih stereotipa.

Prije svega, pred Ministarstvom obrane RH nije bila zastava, kako se pisalo, nepriznate Herceg Bosne, već zastava hrvatskog naroda u BiH. To je i zastava Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja sve političke stranke. Trobojnica je i dio hrvatske vojne sastavnice Oružanih snaga BiH, grbova Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke, Posavske županije, hrvatskih općina... Pod tom zastavom poginule su tisuće bh. Hrvata na ratištima u Hrvatskoj i BiH. Uostalom, na vojnom mimohodu postrojbe HVO-a ponosno su Zagrebom nosile ratne zastave u kojima je utkan i hrvatski grb. Slučaj “zastava” ujedinio je Baske i Španjolce, Hrvate međusobno (opet) podijelio. Umjesto ponosa što su se pod tim zastavama branile dvije države (RH i BiH), kukavički, zlonamjerno i iz neznanja trobojnicu se počelo skrivati. Hrvatima iz BiH nameće se kompleks krivnje. Žalosno je što u tome sudjeluju i sunarodnjaci. U takvom ambijentu lakše ih se politički slabi. Ne budu li, pak, svi zajedno krenuli u obranu onoga što im po Daytonu pripada, Hrvati će u miru izgubiti ono što su u ratu obranili. Po njihovoj zemlji ubrzo bi se umjesto trobojnica mogle zavijoriti zastave nekih drugih naroda. Tada će Hrvati s obje strane granice morati priznati da su ih svojom krivnjom sami skinuli s jarbola.

Jozo Pavković/VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi