RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zeleni ekstremisti u crvenim odorama: Luzeri "idu radikalno" – rušiti BiH!

Napisano 29.05.2016. 15:49

Reuf Bajrović, utemeljitelj Građanskog saveza, nove stranke na sarajevskoj političkoj sceni BiH, koja je u subotu u Sarajevu imala svoju osnivačku konvenciju, izjavio je kako je glavni cilj političke platforme ove stranke “jedan čovjek, jedan glas i građanska država, a odakle glasovi dolaze, nije presudno”.

Koncept “jedan čovjek jedan glas”, praktično bi doveo do vladavine većinskog naroda u BiH Bošnjaka, nad dva druga suverena naroda Hrvatima i Srbima i njihovo poništavanje kao političkih naroda-nacija. To je moguće jedino rušenjem ustavnih temelja BiH, kojima je Bosna i Hercegovina definirana kao država konstitutivnih i suverenih naroda Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih građana”, što Bajrović otvoreno i zagovara, ističući kako je “priča o konstitutivnim narodima završena priča”.

-BiH je, prema nekima, uvijek bila podijeljeno društvo tri plemena. Prvo, to nije točno. Drugo, sve i da je točno, mi znamo da su promjene moguće i da možemo imati modernu, građansku državu u kojoj neće biti moguće da tri posto registriranih birača HDZ-a vlada cijelom državom, kaže Bajrović otvoreno aludirajući kako je nakana njegove stranke ponovna majorizacija Hrvata u BiH.

-Želimo prekinuti tiraniju manjine nad većinom, precizira Bajrović, neizravno, zagovaranjem građanske države, sugerirajući kako mu je cilj koncept jednakopravnosti i suverenosti naroda zamijeniti tiranijom većine, tj, većinskog naroda nad druga dva malobrojnija.

Bajrović, nekadašnji bliski suradnik Zlatka Lagumdžije u vrhu SDP-u, ali i Željka Komšića u vrhu DF-u, dvojice političara poznatih po realizaciji projekata ( Alijansa i Platforma) majorizacije bh. Hrvata kazao je za sarajevski Dnevni avaz kako “narodi nisu izborne jedinice” i kako se ideje suvremene zapadne civilizacije treba prihvatiti bez obzira na to koliko koje bh. pleme, kako uvredljivo naziva tri konstituirane nacije, podržava te ideje u ovom trenutku.

Suprotno Bajrovićevim uvjeravanjima njegove su ideje u potpunosti sukobljene s vrijednostima i postignućima moderne zapadne demokracije, za što su najbolji primjeri europske višenacionalne države poput Švicarske i Belgije koje su uređene upravo na načelima federalizma i poštovanja suvereniteta naroda, a ne građanske države i poništavanja nacionalnih identiteta.

Svoj “Građanski savez” Bajrović definira kao “građansku ljevicu”, potvrđujući time kako je, zapravo, riječ o staroj praksi sarajevske političke scene, uobličenoj u novu formu, gdje su se protagonisti bošnjačkog hegemonizma uvijek lažno predstavljali kao političari i stranke socijaldemokratske, građanske ili lijeve provenijencije.

Bajrović i njegov “Građanski savez” ne prihvaćaju realnost. Ne prihvaćaju Bosnu i Hercegovinu kao faktičku i ustavnu tvorevinu triju nacija.

Nakon što je njemu i Emiru Suljagiću Željko Komšić zabio, kako je rekao, nož u leđa, oni idu dalje - u borbu za građansku, a suštinski za bošnjačku BiH.

-Idemo, radikalno, uzvikuje Bajrović, na kraju intervju sarajevskom listu. Kud će ih taj radikalizam odvesti, nije teško zaključiti.

Milan Šutalo/Hrvatski Medijski Servis


Nema komentara

Anketa

Ustavi