RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jajce krasi 24 spomenika i veličanstven vodopad

Napisano 06.08.2012. 15:56

U posjetu kraljevskom gradu

Jajce krasi 24 spomenika i veličanstven vodopad

■ Muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a godišnje posjete desetine tisuća turista
■ Mnoge interesiraju i katakombe, jajačka tvrđava, Crkva sv. Marije, džamija Esme sultanije...

Grad Jajce, koji se nalazi na periferiji središnje Bosne, blizu granice sa Krajinom, sigurno je jedan od najljepših u Bosni i Hercegovini i šire.
Prostire se na obalama dviju rijeka, Plive i Vrbasa. Sa 24 nacionalna spomenika, jedinstvenim vodopadom, Plivskim jezerima, Domom AVNOJ-a, u kojem je rođena Jugoslavija, i brojnim drugim kulturno-povijesnim vrijednostima, Jajce mnogi nazivaju muzej pod vedrim nebom.

Turistička atrakcija

Centar grada nalazi se unutar zidina dvorca, koji je bio prijestolnica posljednjih bosanskih kraljeva. Gradsko jezgro krasi i veličanstveni vodopad, visok 21 metar, koji je uvršten među 12 najljepših na svijetu. Jajce je unikatno i po tome što se u samom centru grada nalazi i ušće Plive u Vrbas.
Malo i Veliko plivsko jezero na ulazu u grad iz pravca Bihaća pogodni su za razvoj svih sportova na vodi, mjesto odmora uz rijeku Plivu koja je na putu ka svom ušću okretala veliki broj vodenica. Takozvani mlinčići i danas su nezaobilazna turistička atrakcija u ovom bh. biseru.

S druge strane, na ulazu u Jajce iz pravca Banje Luke nalazi se Crkva sv. Ive, jedno od najvažnijih katoličkih svetišta, koje svake godine posjete desetine tisuća vjernika iz BiH, Hrvatske i drugih europskih zemalja.
Jajački turistički vodič Samir Agić kazao je za „Dnevni avaz“ da je ovo vrlo karakterističan grad u kojem turistička sezona traje devet mjeseci, počinje u proljeće, a završava u prosincu.
- Turiste u ovaj grad privlači to što je on prije više od 500 godina bio prijestolnica Bosanske srednjovjekovne države, a počivalište je i posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, koji je ubijen dolaskom Osmanlija u Bosnu.

Povukli kandidaturu

Najposjećeniji spomenik je Muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a koji godišnje posjete desetine tisuća turista. Mnoge interesiraju i katakombe, jajačka tvrđava, Crkva sv. Marije s tornjem Sv. Luke, zatim džamija Esme sultanije - objašnjava Agić.
Agić dodaje da gradu, koji je svoju kandidaturu za UNESCO privremeno povukao, nedostaje promocija koja bi ga uvrstila u ponude europskih agencija.
- Općinske i županijske institucije koje bi se trebale brinuti o promociji to ne rade. Jedino nam ostaje nada da će država što prije nešto učiniti da se za kraljevski grad šire čuje - smatra Agić.
 
Mlinčići nisu obnovljeni

Ono što baca lošu sjenu na rad Općine Jajce jeste nepokretanje inicijative za obnovu jajačkih mlinčića, jednog od nacionalnih spomenika, koji su zapaljeni prije više od godinu.
- U svakom slučaju, planirali smo obnovu mlinčića. Međutim, čekamo određene dozvole i pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Kad će to biti, ne znamo - ističe savjetnik za gospodarstvo u Općini Senad Dizdar.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi