RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obišao sve kontinente i posjetio 111 zemalja

Napisano 02.11.2012. 13:26

Istraživači – Travničanin Kamenko Bulić, strastveni svjetski putnik

Obišao sve kontinente i posjetio 111 zemalja

U životu želim investirati samo ono što mogu sa sobom ponijeti u grob, kaže Bulić

Kamenko Bulić, doktor filozofskih nauka iz Amsterdama, možda je rekorder iz Bosne i Hercegovine po broju zemalja koje je posjetio.
Obišao je sve kontinente i posjetio 111 zemalja!

Staze mira

Ovaj rođeni Travničanin navršava četvrtu deceniju od prvog putovanja u bijeli svijet i za „Dnevni avaz“ govori o najvećoj pasiji života.

- Sa 14 godina autostopom sam proputovao cijelu jadransku magistralu, a godinu kasnije otišao u inozemstvo. Od te 1973. nikada se nisam smirio i potreba da se putuje postaje još snažnija kako ulazim u godine - priča bh. sociolog, član Naučnog bh. kluba „Nauk“ iz Holandije.

Kao mlad putovao je snalazeći se sam za novac. Posebno izdvaja 1978. godinu, kada se pridružio vozačima jedne travničke firme koja je izvozila oružje na Bliski istok.
- Konvoj od 11 velikih kamiona preko Turske, Iraka, Irana i Afganistana stigao je do Pakistana, odakle sam otišao do Indije i Nepala, koristeći „staze mira i prijateljstva“ Titovih nesvrstanih zemalja i konvoje oružja koje je slao svojim velikim prijateljima - s osmijehom govori Bulić, koji je šest mjeseci u godini radio i učio da bi drugih šest putovao.

Ide dalje

Od 1997. je u Holandiji, gdje je doktorirao. Posjetio je sve europske države i sve kontinente. Podvukao je da nigdje nije doživio neugodnosti. Neka mjesta želi ponovo vidjeti, poput zemalja bivšeg SSSR-a te Irana.
- U životu želim investirati samo u ono što mogu sa sobom ponijeti u grob, jer ja živim dok putujem. Sloboda je kada nigdje ne moraš biti. U svijetu ima 195 zemalja, a ja sam vidio tek 111! Ima tu još za mene posla - kaže strastveni putnik i naučni istraživač iz Amsterdama.

Bosanske planine ipak najljepše!

- Svugdje mi je bilo lijepo, ali opet najviše volim naše planine, naročito Vlašić, te naše more. Posljednjih godina bio sam na planinama i otocima Koreje, u istambulskom Zlatnom rogu, lutao vulkanskim bespućima Islanda i smrznutim Grenlandom, pio sam čaj u Sydneyu, uživao u ramazanu u Arabiji i stigao do šuma Baltika, Estonije, Latvije i Litvanije - kaže Bulić.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi