RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grudska udruga mladih - GRUM

Napisano 08.11.2012. 16:12
Grudska Udruga Mladih

Predstavljamo Udruge 

Grudska udruga mladih - GRUM

Studirajući u Zagrebu, a razmišljajući o domu, mladi Gruđani su odlučili preuzeti inicijativu u svoje ruke i napraviti kulturni sadržaj i sebi, a i cijelim Grudama. Udruga je nastala u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu u mjesecu travnju 2011. godine.

Nekolicina studenata iz Gruda kroz par mjeseci analizirali su kako krenuti s udrugom i konačno u ljeto te godine organizirali i prvi događaj u kinodvorani Grude pod nazivom Grumovanje s Ninom Raspudićem.

Grum 1

Danas udruga okuplja studente iz Mostara, Splita, Zagreba, te grudske srednjoškolce, a zajedničko svima je rad na općem dobru cijele općine Grude. GRUM je nevladina i neprofitna udruga koja okuplja mlade od 14 do 36 godina, a čija je zadaća potaknuti mlade na području Općine Grude na aktivno sudjelovanje u zajednici, ne samo radi dobrobiti mladih, već radi poboljšanja kvalitete života općenito u Općini Grude. Najveći motiv za osnivanje udruge je bio pokušaj buđenja Općine iz opće društvene letargije koja se očitovala slabom ponudom kulturnih, sportskih i bilo kakvih društvenih događanja. Potaknuti mlade na društveni aktivizam u polju kulture, obrazovanja i humanitarnom radu, jedni su od primarnih ciljeva GRUM-a.

Nakon prvog projekta GRUM-a slijedila je humanitarna akcija „Radost je u darivanju" za potrebite u grudskoj općini, a dio hrane i odjeće doniran je „Majčinom selu" u Međugorju.

Grum 2

Zatim su na red došle kazališne predstave kao što su monodrama „Otirač" mostarskog glumca Ive Krešića i „Rodijaci", predstava rađena prema knjizi Petra Miloša „Rodijak Ćipa" odigrali su glumci mostarskog Hrvatskog narodnog kazališta Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić.

Grum 3

Projekciju filma „3 dana" redatelja Zdenka Jurilja u Grudama također su omogućili mladi GRUM-ovci. U suradnji Crvenog Križa Grude i Grudske Udruge Mladih (GRUM) održalo se predavanje za srednjoškolce, dr. Marka Martinca na temu ˝Ovisnost o kocki - uzroci i posljedice˝. Proteklo ljeto Gruđanima su ponuđeni razni sadržaju poput najznačajniji fotoradionice čiji je voditelj bio Svetislav Cvetković, akademski slikar i asistent na ALU u Širokom Brijegu. Vrhunac radionice je bio na „Večeri stihova nota i fotografije" kraj osnovne škole u Grudama. GRUM-ovci su uspjeli oživjeti i park u centru grada turnirom u uličnoj košarci.

Grum

Grum 4

Mladi Gruđani ističu kako popis aktivnosti ovdje ne prestaje i u budućnosti će zasigurno postati puno bogatiji. GRUM treba prostorije u Grudama, koje se nada da će uskoro dobiti, kako bi mladima omogućili boravak u okruženju gdje će se moći baviti glazbom, glumom, filmom, fotografijom i drugim vidovima kulture. No, do tada nastavlja sa svojim aktivnostima sve u cilju povećanja razine kvalitete života u Općini Grude.

Sve kritike, prijedloge i komentare možete slati na [email protected] .


Nema komentara

Anketa

Ustavi