RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Preporučamo: Pročitajte brošuru Lutkarskog kazališta Mostar

Napisano 09.10.2012. 04:48

U prošlu subotu odigrana je odlična predstava "Karius i Baktus".

Prekrasnu brošuru Lutkarskog kazališta Mostar možete prelistati ovdje:

http://lutkamo.org/index.php?option=com_content&view=article&id=136

 

Povijest Lutkarskog kazališta Mostar

U šest stoljeća dugom povijesnom hodu Mostar je osim političkog i gospodarskog, ponajviša i kulturno stjecište Hercegovine. Korijeni umjetnosti i kulture stari su kao i sam grad na Neretvi, a vezani su za glazbenu, likovnu, književnu, izdavačku i kazališnu umjetnost. Sve profesionalne ustanove u oblasti kulture nastale su u vremenu od 1949. do 1952. godine.

Korijeni lutkarenja u Mostaru i Hercegovini sežu još dalje u povijest. Naime, sasvim je sigurno da su 70-ih i 80-ih godina devetnaestog stoljeća lutkarske predstave bile sastavnica kulturnog življenja, a već 1939. godine osnovana je i zapažena prva lutkarska scena pri Sokolskoj župi u Mostaru. Od 15.11.1952. godine u Mostaru djeluje profesionalno lutkarsko marionetsko kazalište, a njegov osnivač, redatelj i upravnik je Đorđe Bovan istaknuti mostarski kazalištarac.

Početkom 1960. godine u kazalište se počelo otvarati prema vanjskim suradnicima, prvenstveno iz Češke, a tih godina počinju i prva gostovanja van domicilne zgrade. Iz Češke nam dolaze vrhunski lutkarski stručnjaci: braća Havlik, dr. Jan Malik, dramaturg Česal i nekoliko vrsnih redatelja, koji napraviše prve značajnije predstave. Oni su svojom kreativnošću unijeli profesionalniji odnos i uveli nas u suvremene europske trendove. Slijedila su stručna usavršavanja u Pragu i Plzenu. Predstavama Drveni vojnik, Bajka iz kofera, Začarana braća, Vragov most i Srećkove vragolije, mostarski lutkari sudjeluju na mnogim značajnim međunarodnim lutkarskim festivalima. Podmlađen ansambl čija je glavna značajka - predstava kao kolektivni čin- počinje uzlet na europsku lutkarsku scenu. Igra se uglavnom još uvijek marionetom, ali se usvajaju i druge tehnika. Polovinom osamdesetih godina mostarski lutkari su otvoreni i za najbolje jugoslavenske redatelje, scenografe i kipare. Predstavama Veli Jože, Baba Roga, Carev Paž, Martin Krpan, Bor visok do neba,Bajka o kneževiću Sveboru i sunčici Svarožici, Tko je izmislio dimnjačara, Snježna kraljica, Kraljevska jeka i Palčica, lutkari iz Mostara dokazali su da su stameno kazalište, sposobno i za najsloženije lutkarske projekte, sa prepoznatljivom i autentičnom lutkarskom školom uvažavanom i poštovanom. Period od 75-ih do 85-ih godina u kome je predstava Martin Krpan otvorila vrata na inim međunarodnim lutkarskim festivalima, na kojima je dobila mnoga priznanja i pohvale, je periodpol pune međunarodne afirmacije mostarskih lutkara. To je period od 1985. godine pa sve do početka rata 1992. godine, kada su nastale najbolje predstave. Znamo da repertoar svakog ozbiljnijeg kazališta nije stvar opcije. Kroz njegovu osmišljenost, izborom tekstova bajki domaće i svjetske klasike, suvremenih tekstova i istraživačkog zanosa, mostarski lutkari izgrađivali su svoj stil igre. Tu prije svega mislim na predstave: Ako je verovati mojom baki, Priča o Čvrljugi, patuljcima i siročetu Marici, Zlatorog, Asagao Zapadna Nigdilija i Rusalka. Te predstave iznjedrio je ansamb vrsnih i teatru odanih glumaca.

Veoma je teško u ovako kratkom sažetku povijesti lutkarstva obuhvatiti sve ono što je vrijedno i potrebno. Zato ovo i jest siže o svima onima koji su utkali makar i djelić sebe u lutkarski milje Mostara. Jer pedesetpet desetljeća profesionalnog bavljenja lutkarenjem je relativno dug i mukotrpan period u kome su utkana mnoga htijenja, želje i ljudske sudbine. Staviti sve te sudbine i emocije u kronološke zapise, a ne povrijediti nekoga nije lako. Kako u tom kontekstu valorizirati sva ta događanja i staviti ih u pravi niz povijesnog rejtinga uradit će povijesničari umjetnosti. Moja zadaća je bila tek evidentirati sve ono što se događalo u lutkarstvu Mostara od prvih početaka do danas. Umijeće u kojem glumac i lutka u strasnom zagrljaju stvaraju uvijek nove iluzije veličanstvene i čudesne ljepote osigurava sigurnu budućnost mladih.

 

lutkamo.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi