RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Međunarodni kongres folklorista "Tradicijska kultura-poveznica u integraciji regije."

Napisano 14.09.2010. 12:49
smotra

(Mostar, Bosna i Hercegovina, 07.-10. 10. 2010.)

Glavne teme prezentacija

Namjera kongresa je da doprinese zaštiti i promociji nematerijalne kulturne baštine u regiji, državama i narodima koji dijele isti politički i kulturni prostor kroz povijest, kroz razmjenu znanja i pozitivnih iskustava u praksi među znanstvenicima i praktičarima – predstavnicima iz svih država u regiji. Kongres će se fokusirati na ohrabrivanje udruga i institucija da obnove prijateljstva i pokidane veze među susjednim narodima i državama kroz zajedničke programe temeljene na implementaciji UNESCO konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, koristeći se kulturnom baštinom kao elementom razvojnih procesa, posebno u razvoju turizma.

 

Organizator, UHAKUD u BiH, kao predstavničko tijelo BiH u CIOFF (Međunarodni Savjet organizatora festivala folklora i tradicionalnih umjetnosti, u formalnoj konsultativnoj suradnji s UNESCO) podržan je od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao partnera koji će imati koristi od realiziranja ovakvih projekata promocije nematerijalne kulturne baštine kao novog turističkog proizvoda.

Ljubazno molimo sudionike da prezentiraju najbolje primjere praktične implementacije konvencije ICH 2003. u svojim državama, sa naglaskom na iskustva, postignuća, izazove i naučene lekcije. Prezentacije ne bi trebale biti duže od 15 minuta. Svi sudionici trebaju poslati elektronsku kopiju svoje prezentacije ne kasnije od 15.08.2010. organizatoru e-mailom na adresu:[email protected] ili [email protected]

Organizator će osigurati simultane prijevode na francuski, engleski, bosanski, hrvatski i srpski jezik u vrijeme trajanja kongresa.

Sudionici će imati slobodan pristup internetu u konferencijskoj dvorani.

Prijevoz

Sudionici sami snose svoje troškove putovanja do i od Mostara.

Radi organiziranja svoga putovanja na vrijeme, za sve potrebne informacije izvolite se obratiti organizatoru, g.đi Anki Raič u ured UHAKUD u BiH na e-mail adresu  [email protected] ili na tel +387 63 319 332.

Dolazak sudionika očekujemo u Mostaru, 07.10.2010. godine, u hotelu Ero, Dr. Ante Starčevića b.b., 88 000 Mostar. Sudionici koji dolaze avionom će doći u Sarajevo, odakle imaju oko 2:30 sati vožnje autobusom do Mostara. Za sudionike koji dolaze autobusom ili vlakom informacija: Gradski autobusni i željeznički kolodvor je oko 300 metara udaljen od hotela Ero.

Organizatori su otvoreni za sve dodatne informacije.

Smještaj

Sudionici će biti smješteni u hotelu Ero. To je hotel s 4 zvjezdice, u Mostaru, na adresi Dr. Ante Starčevića b.b. Više detalja ćete naći na web stranici:  http://www.ero.ba

Radne sesije kongresa i prateće aktivnosti će biti upriličene u istom hotelu.

Organizator snosi sve troškove za smještaj (pansion) i troškove kongresa i pratećih sadržaja za pozvane sudionike, od 07.10.2010. podne, do 10.10.2010. iza doručka.

Dodatne osobe koje žele doći u pratnji sudionika kongresa snose sami sve svoje traoškove.

Sudionici će takođe snositi svoje ekstra troškove, kao što su telefonski računi ili dodatne usluge izvan redovne pansionske ponude hotela.

Opće informacije

Vrijeme: Srednje europsko

Valuta: BAM (1 euro = cca. 1,95 BAM)

Korisne web stranice:

Sarajevski aerodrom (Butmir) - www.sarajevo-airport.ba

Hotel Ero - www.ero.ba  

Turistička organizacija Hercegovine : www.hercegovina.ba

Vize: 

Za sve informacije o vizama i ostalim formalnostima vezano za ulazak u Bosnu i Hercegovinu molimo kontaktirajte BH ambasadu u svojoj državi. Kako bismo izbjegli otkazivanja sudjelovanja, molimo sve sudionike da se na vrijeme informiraju i poduzmu potrebne korake za dobivanje vize ako je potrebna.

Dodatne informacije o pratećim programima :

U okviru kongresa organizator će nastojati pokazati bogatstvo raznolikosti  kulturne  baštine naroda BiH, ali i dio programa koji su utemeljeni na ideji korištenja nematerijalne kulturne baštine u svrhu povezivanja naroda i država regije, te kao novi proizvod u kulturnom turizmu i pokretač razvoja lokalnih zajednica.

 Tako će u hotelu, u kongresnoj dvorani, biti postavljena izložba dijela radova sa

« 2. Međunarodne ženske likovne kolonije tradicijskih umjetnosti Bila 2010. » .

Shvatajući da je žena kao majka i odgojiteljica, ujedno i nositeljica i prenositeljica znanja i vještina na nove generacije, te da žena u današnjem balkanskom društvu teže stiče pozornost publike od muških kolega, i u namjeri da ih ohrabrimo u prenošenju tradicije i ujedno omogućimo susret sa publikom, prošle smo godine pokrenuli ovu jedinstvenu koloniju. Već ove godine Bila i postav radova sa kolonije u galeriji ArtMit je postala poznato odredište kulturnog turizma.

Izložbom radova želimo pokazati bogatstvo raznolikosti tradicijskih likovnih izričaja u regiji.

Izložba nagrađenih dječijih radova iz 60 država Svijeta sa prošlogodišnjeg natječaja Galerije mladih iz Celja svojom temom « Tko sam ja ?- narodne nošnje i plesovi moga naroda » govori o namjeri pokretača da se najmlađi uključe u programe očuvanja nematerijalne kulturne baštine i da postanu svjesni njene identifikacijske važnosti  i osjećaja kolektivne pripadnosti i ponosa.

Bogatstvo različitosti kulturne baštine naroda BiH pokazat ćemo u programu Večer folklora. U okviru ovog programa nastupit će desetak izvornih kulturno-umjetničkih društava iz različitih naroda i krajeva BiH u vidu cjelovečernjeg koncerta, a bit će upriličena i izložba rukotvorina i tradicijskih jela/medicine.

PRIVREMENI PROGRAM

Četvrtak, 7. listopada  2010

Dolazak sudionika

Smještaj i osvježenje. Ručak u hotelu (za one koji dođu ranije).

19.30  Večera dobrodošlice od Federalnog ministarstva okoliša i turizma i UHAKUD u BiH/ Sekcija CIOFF BH.

Mjesto:  Hotel Ero. 

Petak, 8. listopada 2010

08.30 – 09.00    Registriranje sudionika

09:00 – 09:30    Govori dobrodošlice

09:30 – 10:30     Sesija 1: Prezentacije pripremljenih radova.

Opis sesije:

Molimo sudionike da iznesu svoje prezentacije. Prezentacija ne bi trebala trajati duže od 15 minuta po sudioniku. Sudionici će dostaviti svoje cjelokupne radove u elektronskoj i pisanoj formi Organizatorima, za potrebe pripreme tiskanja Zbornika radova sa Kongresa.

Prezentacije će ići redom, po abecednom redu imena sudionika ( Engleski abecedni red)

10:30 –11:00    Pauza za kavu

11:00 – 12:30   Sesija 1 (nastavak)

12:30 -14:00     Ručak

14:00 – 15:30   Sesija 1 (nastavak)

15:30 –16:00    Pauza za kavu

16:30 – 17:30   Sesija 1 (nastavak)

18:30-19:30     Večera u hotelu.

20:00                Večer folklora.

Mjesto: JP Dom kulture Herceg Stjepan Kosača Mostar.

Subota, 9. listopada 2010

09:00 – 10:30   Sesija 2 – tradicijaka kultura kao element razvojnih procesa i element obnove pokidanih veza među susjednim narodima i državama.

Opis sesije:

Sudionici će diskutirati i razmjenjivati iskustva o ulozi nematrijalne kulturne baštine u ponovnom uspostavljanja veza među narodima kroz organiziranje različitih manifestacija sa fokusom na tradicijsku kulturu kao element identifikacije, kao pokretač razvoja i kao novi turistički proizvod u ponudi kulturnog turizma.

Okrugli stol (otvorene, slobodne diskusije)

10:30 –11:00   Pauza za kavu

11:00 – 12:30  Sesija 2 (nastavak)

Okrugli stol (otvorene, slobodne diskusije)

Zaključci

12:30 - 14:00  Ručak

14:00 – 15:30  Sesija 2 (nastavak)

Okrugli stol (otvorene, slobodne diskusije)

Zaključci

15:30 –16:00   Pauza za kavu

16:30 – 17:30 Sesija 2 (nastavak)

Zaključci (usvajanje finalnog dokumenta)

18.00 – 19.30  Večera u hotelu.

20:00               Kulturni program: Otvaranje izložbe nagrađenih dječijih radova iz 60 država Svijeta po natječaju koji je 2009. godine raspisala Galerija dječijih umjetničkih radova Celje (Slovenija) na temu: „Tko sam ja?“- narodne nošnje i plesovi moga naroda“.

Nedjalja, 10. listopada 2010

09:00 – 11:00  Posjet Starom mostu i starom gradu Mostaru.

-Odlazak sudionika.


Nema komentara

Anketa

Ustavi