RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Enver Colakovic

Napisano 01.12.2009. 13:13
Enver Colakovic (1913 Budimpesta - 1976 Zagreb)
je studirao matematiku i fiziku u Beogradu i Budimpesti, a povijest u Zagrebu. Pisati je poceo kao djecak,
i to na dva jezika: hrvatskom i madjarskom. U periodici do 1945. objavio je vise pripovijedaka i eseja te roman Legenda o Ali-pasi (1944), prosao je "krizni put" od Bleiburga do Zagreba, poslije proganjan i onemogucavan da bilo sto objavljuje osim prijevoda, a zna se da je bio anonimni prevoditelj djela Ervina Sinka s madjarskog. Tek cetvrt stoljeca kasnije izaslo je drugo izdanje njegova romana (1970), koji i jezikom i strukturom ulazi u red najbolje hrvatske proze iz Bosne i o Bosni. Ostavio je u rukopisu pet romana, vise pripovijedaka i pjesama.

O "Legendi o Ali-pasi" postoje mnogobrojni prikazi i rcenzije.
Jedan od recenzenata D. Djuric ne krije svoje ushicenje:
>·S uzitkom se cita ovaj osebujni roman Envera Colakovica. Pred svojim ocima kao da vidimo kako zive oni stari ljupki dijelovi Seher-Sarajeva. Vidimo uske i bucne prolaze carsije, pune zivota i rada. Na sve ove gledali smo mi do sada cesto s vanjske strane. Tako smo i shvacali ovaj zivot. Usto, bilo je to jos i atrakcija za strance i - nista vise. A sada nam majstorsko pero Colakoviceva otkriva drugu, pravu stranu ovoga carsijskog zivota. Otkriva nam dusu onih starih, sutljivih ljudi koji gotovo nepomicno sjede pod starim niskim svodovima carsijskih zgrada i zgradica, neumorno kuckajuci.. "

"Colakovic je dao svome Mula-Hasan dedi neke crte", pise Petar Grgec, "kojih nema ni u kojeg skrtca u svjetskoj knjizevnosti . . .
Ni jedna knjiga kao Colakovicev roman ne daje tako intimnu i cjelovitu sliku carsije, mahale i njezinih zitelja, sliku tihog kucnog zivota, morala i ljubavi, suosjecanja i patnje, uzleta duse i padova tijela, trpnje i nadanja. Dr Julije Benesic ne razlikuje se u svojim misljenjima od mnogih koji su zavoljeli ovo nesvakidasnje djelo prozeto izuzetnom toplinom: >Legenda o Ali-pasi izvrsna je knjiga, visoko poeticna prica o ljubavi Alijinoj i o njegovu samaritanstvu prema skrtcu koji je genijalno prikazan . . ."

http://www.xs4all.nl/~eteia/kitabhana/Ctolakovich_Enver/index.html


Nema komentara

Anketa

Ustavi