RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

„Korjenika – Etnografski zapisi“, vodič kroz prošlost

Napisano 03.01.2013. 12:33

U Vitezu predstavljena nova knjiga Ljubomira Pavlovića

„Korjenika – Etnografski zapisi“, vodič kroz prošlost

„Korjenika – Etnografski zapisi“, zanimljiva je i vrijedna knjiga autora Ljubomira Pavlovića iz Viteza, koja je, u subotu navečer, pred velikim brojem zainteresiranih, predstavljena u hotelu Vitez u Vitezu.

Zaljubljenik zavičaja

Autor je, kako je kazao urednik knjige, književnik, povjesničar, arheolog..., Anto Zirdum, zaljubljenik svoga užeg zavičaja (Vitez), njegovatelj skladnih odnosa, rada i običaja i uložio je mnogo truda i vremena kako bi kroz knjigu znakovitog naziva, spasio od zaborava ono, iz naroda i narodno, baštinsko, što se, već odavno, prestalo prenositi s koljena na koljeno i što nevjerojatnom brzinom izlazi iz sjećanja a ne uspijeva se nadomjestiti pravovremenim obrascima već pomodnim pokušajima koji u pravilu ne stižu naći svog ukorijenjenja.
„I upravo zato“, kazao je Zirdum, „ova je knjiga od kapitalnog značenje za Vitez i okolicu kada je hrvatska kulturno povijesna baština u pitanju“.
 
Knjiga je podijeljena u pet poglavlja (Prigode života; Težački život; Važni blagdani; Kultna mjesta i legende; Ljudi i događaji), kroz koja, na zanimljiv, pristupačan i autentičan način čitatelje vraća i vodi kroz prošla vremena, kroz nekadašnji način života ovdašnjih ljudi, od rođenja do smrti, kroz način rada, odijevanja, slavlja, tugovanja, vjerovanja...! Pojašnjava, ili pak dopunjava i neke legende, a i povijesne činjenice, spominje i mnoge osobe povijesnog značaja, ali i ljude i događaje iz vremena 19. i 20 stoljeća..., pa je „Korjenika – Etnografski zapisi“ izazvala veliko zanimanje i prije nego što je i ugledala svjetlo dana.

Petogodišnji rad


Vrlo pohvalne recenzije za „Korjeniku“, rađenu duže od pet godina, napisali su Vitežanin fra Franjo Križanac i Travničanka, književnica prof. Sanja Babić Đulvat. Knjigu su na zanimljiv način predstavili urednik Anto Zirdum i književnik Dragan Mučibabić, a ulomke iz „Korjenike“ čitali su Antonela Čalić i Dario Matić, te Vlado Karin.

Lijepom i zanimljivom kulturnom ugođaju doprinos su dali „Tamburaši“ HKD Napredak, podružnica Vitez i Izvorna pjevačka skupina Udruge „Hrvatska žena“ iz Viteza.


Nema komentara

Anketa

Ustavi