RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavljena knjiga "Nacija i nacionalno pitanje" autora Bože Žepića

Napisano 24.04.2015. 10:40
Predstavljena knjiga \

U sklopu međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko proljeće 2015“ u hotelu Ero u Mostaru, predstavljena je knjiga „Nacija i nacionalno pitanje“ autora akademika dr. Bože Žepića, profesora emeritusa Sveučilišta u Mostaru, prva knjiga koja je izašla u publikaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Riječ je o knjizi koja s znanstveno-teorijskog, a onda i praktično-političkog aspekta: analizira, problematizira i objašnjava naciju i nacionalno pitanje. Prije svega općenito, zatim u BiH i Hrvatskoj, a onda pod posebnu lupu stavlja otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini”, objasnio je profesor Žepić.

„Stručnjaci su dali rješenje za naslovnicu i upitnik koji stoji na njoj u smislu da su narodi i građani BiH ratnim sukobom ušli u tunel, a Daytonski sporazum je onda ponudio rješenja, ali nije riješio ključna pitanja, te smo i danas na kraju tunela, gdje se vidi svjetlo a to je Europa i civilizirani svijet,a mi se nadamo i trudimo tamo doći ali je pitanje kako…“, kazao je autor knjige Božo Žepić.

Akademik Jakov Pehar predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH je kazao da je knjiga dr. Bože Žepića štivo pisano u jednom enciklopedijskom stilu koje na najbolji način objašnjava sve ono što je vezano za naciju i nacionalnost.

„To je pojmovnik koji nadopunjuje ovu tematiku te na poseban način ističe našu bosanskohercegovačku stvarnost u kojoj nažalost nije riješeno nacionalno pitanje, pitanje od životnog značaja“, rekao je Pehar te čestitao kolegi na hrabrosti i trudu što se uhvatio u koštac s jednom izvanrednom temom.

Rektorica Ostojić je rekla kako je Žepićeva knjiga zorni prikaz načina i razmišljanja uglednog sveučilišnog profesora, gdje se kroz izuzetnu metodičnost, raščlanjuje sva raznolikost naše zbilje, a time jasno ukazuje na potrebu rješavanja odnosa među narodima i građanima BiH.

U predstavljanju knjige sudjelovali su i prof.dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu, akademik Josip Muselimović, akademik prof.dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i Predsjednik HNS-a BiH, akademik prof.dr. Mladen Bevanda, potpredsjednik HAZU u BiH i autor akademik dr.sc. Božo Žepić.

Akademik Mladen Bevanda je rekao kako je pokazao da se može biti objektivan i u ovome povijesnom kontekstu, u vremenu punom apsurda, krivotvorbi i nepravdi. Kazao je kako je u studiji akademik Žepić utkao izvrsno poznavanje problema istraživanja ali i etičnost i odgovornost kao i ljubav prema svojoj domovini.

– Ovo štivo nije za zabavu i odmor, već je visokokaratno djelo koje će čitatelju pomoći u boljem razumijevanju bosanskohercegovačke svakidašnjice i otkrivati mu mogućnosti ljepšeg i boljeg života. Žepić je primjer intelektualca koji ne šuti već proučava društvenu stvarnost i svoje znanstvene radove predočava sudu javnosti, kazao je Bevanda.

Bevanda također ističe autorove riječi iz knjige u kojima navodi kako u Hercegovini ima dovoljno bure, ali kako se u nekim političkim sredinama stvara bura u čaši vode, te se javnost uzbuđuje nevažnim stvarima.

„Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu malobrojan narod, imaju duhovnu snagu , dugo pamćenje i duboke korijene u ovom tlu. Narod je velik u onoj mjeri u kojoj zna što hoće kao i svojom razboritošću kojom to želi ostvariti. Međunarodna zajednica krivac je za ovakvo stanje, a osobito njeni visoki predstavnici koji su u ime demokracije počinili velika nedjela, koji su umjesto rješenja stvarali nepravdu“… izdvojio je iz autorove knjige Bevanda.

-Ni s jedne stranice ove hvale vrijedne knjige ne šire se ružne riječi, razdor ili nepovjerenje nego poziv na otvoren i iskren dijalog, a autor nudi više mogućnosti rješavanja političkog ustroja BiH, kazao je Bevanda, te dodao kako bi vodilja knjige mogla glasiti: “BiH s pravdom, BiH zajednica jednakopravnih konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih njenih ljudi“.

Akademik Dragan Čović navodi kako autor kompetentno nudi reformski put BiH kao putokaz našeg ponašanja i jasno promišlja o budućnosti naše zemlje i kako vješto koristi nesavršenosti daytonske BiH i potrebe rješavanja problema i traženju ključa za izlaz iz sadašnje situacije.

– Rijetki kao akademik Žepić, osobito unutar hrvatskog nacionalnog bića, koriste priliku o pisanju o ovome, a premalo je toga napisano i publicirano s obzirom na značaj teme i aktualnosti trenutka. Posebno je značajno kada temu promatramo kroz prizmu najmalobrojnijeg konstutivnog naroda u BiH. Knjiga bi trebala biti poklonjena svim institucijama međunarodne zajednice u BiH kako bi izgradili jasniji i realniji stav i sliku o onome što se krije ispod naznačene „daytonske košulje“, kazao je Čović.

Čović je rekao kako upitnik na naslovnici knjige otvara za sve nas mnogo pitanja:

„Neka taj upitnik ostane kako bi vidjeli jesmo li svjesni vremena u kojem živimo, znamo li zajednički tražiti rješenja za prostor koji svojatamo i smatramo svojom domovinom, a u rješenjima oko toga nam uvijek može pomoći ovo posebno djelo, kazao je.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi