RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prezentirana „Hercegovina u kartama i planovima“ u Zagrebu

Napisano 16.03.2015. 21:07
Hercegovina u kartama i planovima

U Leksikografkom zavodu „Miroslav Krleža“ u Zagrebu održana je promocija knjige „Hercegovina u kartama i planovima“ autora dipl.ing.geod. Mirka Alilovića.

Organizator promocije bilo je Hrvatsko kartografsko društvo, koje je istog dana održalo i redovitu godišnju skupštinu.

U programu predstavljanja knjige sudjelovali su glavni urednik knjige prof.dr.sc. Božo Skoko , urednik dipl.ing.geod. Željko Obradović i recezent prof.dr.sc. Miljenko Lapaine.

Božo Skoko je u uvodnom dijelu istaknuo kako ova knjiga po svom sadržaju nije samo kartografski prikaz Hercegovine, nego je uistinu i povijesna priča Humske, odnosno Hercegove zemlje, koja nam na poseban, pitak način prikazuje povijesne mijene, utjecaje i trendove, mjenjajući sudbinu Hercegovine, ali i njezin teritorij.

Središnje pitanje ove knjige, koje se provlači od početka do kraja je- što je Hercegovina bila kroz povijest, dokle se prostirala i koji teritorij danas možemo smatrati Hercegovinom.

O značaju ove knjige u ukupnoj kartografskoj literaturi, govorio je Miljenko Lapaine, dodatno istaknuvši njezino bogatstvo značajnim i kvalitetnim kartografskim prilozima.

Željko Obradović je naglasio svu dosadašnju angažiranost gospodina Alilovića na stručnoj brizi svom kraju još od davnih 90-tih, a kao rezultat je stiglo ovo kvalitetno izdanje namjenjeno najširem krugu čitatelja.

Na kraju prezentacije obratio se i sam autor Mirko Alilović, zahvalivši se svima onima koji su mu pomogli u izdavanju ove knjige.

Inače, autor knjige je rođen u Ljubuškom i dugogodišnji je priznati stručnjak iz geodetskog i katastarskog sektora. U mirovinu je otišao kao zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Republike Hrvatske.

Prezentacija knjige „Hercegovina u kartama i planovima“ očekuje se uskoro i u njegovoj rodnoj Hercegovini.


Nema komentara

Anketa

Ustavi