RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

20. obljetnica formiranja 115. HVO Brigade „Zrinski“

Napisano 10.05.2012. 14:28
Zrinski

Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Tuzla svim bivšim časnicima i bojovnicima 115. HVO brigade Zrinski čestita 20. obljetnicu osnutka Brigade.

Neka ovaj dan, 10. svibnja, zauvijek ostane tradicija ponosnog sjećanja na utemeljenje brigade i dan spomena, tuge i ponosa na sve njezine poginule pripadnike i vitezove koji su dali svoj život za našu opstojnost i slobodu u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

115. HVO brigada Zrinski bila je prva utemeljena vojna postrojba u Tuzli toga ratnog proljeća 1992. godine. Bila je to jedina brigada koju su cijelo vrijeme činili dragovoljci, najviše Hrvati, ali i Bošnjaci i Srbi iz Tuzle, Živinica, Lukavca i Drijenče, koji su prepoznali nadolazeću pošast i stali braniti svoja ognjišta i našu opstojnost u ovome kraju.

Brigada je na svome ratnom putu imala 50 poginulih i više od stotinu ranjenih pripadnika, branila je na bojištima na Majevici, u brčanskoj Posavini, Gradačcu...

U jeku ratnih sukoba, 14. svibnja 1993. godine, u tuzlanskoj vojarni "Husinska buna" povelju o bratimljenju i vojnoj i svakoj drugoj suradnji 115. HVO brigade Zrinski i Prve tuzlanske brigade potpisali su zapovjednici Zvonko Jurić i Jusuf Šećerbegović. Taj je događaj imao veliko značenje, dakako i u političkom smislu stvaranja jače obrane tuzlanskog kraja.

Ni godinu poslije, politika se okrenula, ultimativno je zatraženo „podčinjavanje" 115. brigade, skidanje oznaka Hrvatskog vijeća obrane, i to bez da je 115. HVO brigada Zrinski popustila i za milimetar na bilo kojoj bojišnici. Časno i odgovorno prema hrvatskome narodu, izbjegavajući krvoproliće i razaranja, 115. HVO brigada Zrinski je 10. siječnja 1994. godine završila svoj ratni put. Njezini su pripadnici posve domoljubno kraj rata dočekali u drugim postrojbama u Tuzli i Brčkom.

Pripadnici 115. HVO brigade Zrinski, brigade svijetlog ratnog puta, živi, poginuli i ranjeni temelj su naše opstojnosti na ovim prostorima na kojima vjekovima živimo.

OO HDZ BiH Tuzla

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi