RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Radi se zaštita i restauracija vrijednih samostanskih umjetnina

Napisano 10.05.2012. 14:09

Travnik - U Franjevačkome samostanu Guča Gora
 
Radi se zaštita i restauracija vrijednih samostanskih umjetnina

U Franjevačkom samostanu Guča Gora radi se restauracija Dulčićeve freske Pieta koja je oštećena na vandalski način u ratu, zatim križnog puta, umjetničkih slika te najstarije matice krštenih iz 1776. Za 19. svibnja u samostanu će biti održan donatorski koncert za nabavu samostanskih orgulja jer su dosadašnje potpuno uništene u ratu. Život u župi Guča Gora osjeti se na svakom koraku. Bilo da je riječ o povratnicima koji obrađuju svoje njive do samostanskog koji se pored misnog slavlja ogleda i u obnovi umjetnina.

Križni put

Sanjin Logić, magistar restauracije, uz pomoć gvardijana fra Zorana Livančića, unosi svoj alat, kistove i boje u samostansku crkvu te se uspinje na već napravljene skale za restauraciju poznate Dulčićeve freske Pieta.

- Freska je teško oštećena u ratu. Vandali su jednostavno iskopali oči i Isusu i Mariji, velikim dijelom su je i oštetili pa smo odlučili da je restauriramo. Posao na freski radi magistar restauracije Sanjin Logić i trebao bi fresku završiti do kraja lipnja ove godine. Osim toga, restauriramo i umjetničke slike, križni put, a posebno je rađena restauracija i zaštita matica krštenih u ovoj župi. Trenutačno se radi matica krštenih iz 1776. Radimo restauraciju freske i konzervaciju 14 postaja križnog puta - govori nam gvardijan samostana fra Zoran Livančić.

Restauracija freske

- U Gučoj Gori restaurirana je knjiga krštenih, dvije slike, dvije slike su u radu, a trenutno radimo restauraciju freske, koja je teško oštećena. Imamo oko deset posto nedostajućih dijelova. Proveli smo faze koje struka zahtjeva, od dokumentaristike, dijagnostike, analize materijala, do ovih sada reparaturnih faza kada se nadoknađuju nedostajući dijelovi - kaže Logić.

HUMANOST

Drugi koncert za nabavu orgulja u samostanu Guča Gora
■ Održan je već jedan koncert za nabavu orgulja u Leipzigu, a 19. svibnja je humanitarni koncert za nabavu orgulja koji će se održati u samostanu Guča Gora. U pripremi je i restauracija velike oltarske freske, koja je također oštećena u proteklom ratu, rad akademskog kipara Zdenka Grgića.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi