RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kardinalu Puljiću priznanje EU pokreta za razvoj tolerancije

Napisano 11.05.2012. 10:08

Nagrade  Europskog pokreta u BiH u povodu Dana Europe

Kardinalu Puljiću priznanje EU pokreta za razvoj tolerancije

Laureati - Uz kardinala Puljića nagrade su dobili Miroslav Mojžita i Ulrike Maria Knotz

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo uručio je u Sarajevu priznanja Europskog pokreta kardinalu Vinku Puljiću te veleposlanicima Njemačke i Slovačke u BiH Ulirike Mariji Knotz i Miroslavu Mojžiti, a u povodu obilježavanja Dana Europe.

Tolerancija i razumijevanje

Kardinal Vinko Puljić primio je plaketu za razvoj tolerancije i razumijevanja, a nakon što je primio nagradu kazao je kako ga ona neće promijeniti, ali da će ga potaknuti da i dalje radi na razvijanju dijaloga među pripadnicima različitih vjera, kultura i nacija.
- BiH je naša zajednička kuća zbog čega sam i smatrao da se kroz Međureligijsko vijeće može izgraditi dijalog koji nema alternativu - istakao je Puljić dodavši da će nastojati da BiH bude paradigma Europi koja u svojoj različitosti traži i stvara put ujedinjena.

Razvitak prijateljstva

Veleposlanica Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz primajući plaketu za doprinos razvitku prijateljstva dviju zemalja kazala je da ovo priznanje pripada njoj koliko i njezinim prethodnicima, a posebice njemačkoj politici koja podržava BiH na njenom putu k EU. Izrazila je zadovoljstvo što je BiH napravila značajne korake k približavanju Europskoj uniji, ali je istaknula da pred BiH stoji još mnogo posla dodavši da za uspješno savladavanje europskog puta nije dovoljno samo usvajanje nekih zakona nego ovisi o političkoj kulturi, odnosno zajedničkoj viziji i sposobnosti za dijalog i kompromis, kako političara, tako i građana.

Veleposlanik Mojžita, koji je dobio orden EU pokreta za zasluge u procesu EU integracija i partnerskih odnosa između Slovačke i BiH, čestitao je svojim kolegama uz ocjenu da je kardinal Puljić „pravi Europljanin“, a njemačka veleposlanica istinski prijatelj BiH, dok je za njezinu zemlju rekao da je „motor EU“. Prema njegovim riječima, i EU pokret zaslužuje pohvale jer je u svom radu prepoznao značaj i ulogu nevladinog sektora i uključivanja lokalnih zajednica u projekte EU integracija.

■ KARDINAL: „Tolerancija, dijalog i mir nemaju alternativu u BiH“

Zahvaljujući na priznanju, uzoriti kardinal Vinko Puljić istaknuo je da će nastaviti časno raditi svoj posao koji je započeo još 1990. godine u Sarajevu, odnosno u BiH, za koju kaže da jest zemlja s tri različite vjere, nacije i kulture, ali da je važno da, iako tako složena, bude „i voljena od svih u BiH“. - Moramo zajedno prihvatiti sve naše različitosti i tako graditi ono što nam je najpotrebnije u Bosni i Hercegovini a to je tolerancija, dijalog i mir, koji nemaju alternativu -poručio je Puljić prilikom dobivanja nagrade.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi